Recep’in Manası: Azametli, Heybetli, Tazim Etmek
Müslümanlar bazı ibadetlerini HİCRİ AYLARa göre yaptıklarından dolayı bu ayları takip etmek ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir.
Receb-i Şerif Ay’ının İbadetler Tablosu
Receb-i Şerif’te Genel olan İbadetler ve Alakalı Bilgiler
Receb-i Şerifte 3-4-5, 13-14-15 ve 23-24-25’inde kılınacak hacet namazı
Receb-i Şerifte herhangi bir zamanda nafile namaz
Receb-i Şerif’in İlk Gecesi ve Gündüzü
Receb-i Şerif’in İlk Cuma Gecesi (REGAİB KANDİLİ)
Receb-i Şerif’in İlk Cuma Günü(veya gecesi) Husema(kul hakkı)Namazı kılınır.
Recebe has 30 rekatlık namaz(münafıklar bu namazı kılamazlar)
Receb-i Şerif’in 10.günü Hayırlı Kader İçin Okunacak Dua
Receb-i Şerif’in 15. Gecesi ve Gündüzü
Receb-i Şerif’in 27. Gecesi ve Gündüzü (İSRA-MİRAÇ KANDİLİ)
Bununla Kalbiniz rahatlayacak. Huzur bulacaksınız.Miraçta Verilen Hediye Ettehiyyatu Duası.
Receb-i Şerif’in Tamamında Tutulan Oruçların Fazileti
Receb-i Şerif’teki Diğer Salih Ameller
Yukarıdaki kategorilere tıklayarak bakabilirsiniz.
Her Hicri ayda ortak:
- Pazartesi ve Perşembe orucu
- “Ey Allah’ın Resulu (sallalahu aleyhi vesellem) siz Pazartesi Perşembe günleri oruc tutuyorsunuz bunun hikmeti nedir?” diye sorulduğunda şu açıklamada bulundu: “Allah Pazartesi Perşembe günleri birbirleriyle küs olanlar hariç bütün müslümanların günahlarını örter, affeder. Amelleri arz eden meleklere küs olan bu iki kişi barışıncaya kadar onları bırak diye emreder. (ibni mace)
- Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pazartesi ve perşembe günleri orucuna özen gösterirdi. (tirmizi)
- Hicri takvimin 13 14 ve 15. günlerini oruçlu geçirmek. (Eyyam-ı Biyz)(Beyaz Günler)
- Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem) seferde bile terk etmezdi (Tac)
- Hazreti Ali (k.v.)’den: “Bir öğle vakti Resullullah (sallallahu aleyhi vesellem)’i evinde ziyaret ettim kendilerine selam verdim selamımam cevaptan sonra buyurdu: “Ya Ali Cibril’in sana selamı vardır.” Ben de :”Aleyke ve aleyhis-selam ya Rasulallah (sallallahu aleyhi vesellem).” dedim. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) bana yaklaş dedi. Bende yaklaştım buyurdular ki: “İşte cibril senin için diyor ki:” her aydan 3 gün oruç tutsun.
- 1. gün için : 10.000 sene
- 2. gün için : 30.000 sene
- 3. gün için : 100.000 sene
oruç tutmuşcasına sevap yazılacaktır.” Ben:”Ya Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu üç gün orucu tutarsam bunun sevabı yanlız bana mı ait? Bütün insanlar bu orucu tutarlarsa onlara bu sevaplar verilmeyecek mi?” dedim. Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem):”Ya Ali Allahü teala bu sevapları sana ve senin gibi bu orucları tutanlara verecektir.” buyurdular. Ben:”Ya resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu oruçlar ne zaman hangi günlerde tutulacaktır?” dedim. Buyurdular ki:”Bu günler arabi ayların 13 14 15. günleridir. Bu üç güne Eyyam-i Biyz derler.” dedi.
-
- Eyyam-ı Biyz denmesiinin sebebi: hadis-i Şerifi Hazreti Ali (k.v.)’den rivayet eden Anter (r.a.):”Ali’den sordum:”Eyyam-ı Biyz ne demektir?” Hazreti Ali (k.v) şöyle cevap verdiler:
- “Hazreti Adem (aleyhisselam) yeryüzüne indiğinde güneşin hararetinden teni siyahlanmıştı. Cibril (aleyhisselam): Ey Adem (aleyhisselam) teninin beyaz olmasını arzu eder misin?”. dedi. Adem (aleyhisselam) Evet dedi. Cibril (alyhisselam):”öyleyse ayın 13 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” dedi. Adem (aleyhisselam)
- 13. günü oruç tuttu; teninin 3te 1i beyazlandı.
- 14. günü oruç tuttu; teninin 3te biri daha beyazlandı.
- 15. günü de oruç tutunca O’nun bütün vücudu bembeyaz oldu
- “Hazreti Adem (aleyhisselam) yeryüzüne indiğinde güneşin hararetinden teni siyahlanmıştı. Cibril (aleyhisselam): Ey Adem (aleyhisselam) teninin beyaz olmasını arzu eder misin?”. dedi. Adem (aleyhisselam) Evet dedi. Cibril (alyhisselam):”öyleyse ayın 13 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” dedi. Adem (aleyhisselam)
- Eyyam-ı Biyz denmesiinin sebebi: hadis-i Şerifi Hazreti Ali (k.v.)’den rivayet eden Anter (r.a.):”Ali’den sordum:”Eyyam-ı Biyz ne demektir?” Hazreti Ali (k.v) şöyle cevap verdiler:
İşte Eyyam-ı Biyz denmesinin sebebi budur.” (Hazreti Seyyid Abdülkadir Geylani k.s.)
- Bu ayda da normal ibadetlere devam eder.
- Nafile ibadetlere ağırlık verir.
- Farzlara daha ciddi eğil.
- Namazları vaktinde kıl.
- Kaza namazı olanlar kılmaya çalışsınlar.
- Geceleri teheccüd kılmaya gayret göstersinler.
- Cuma geceleri tesbih namazı kılmaya çalışalım.
- Rivayet edildi ki bu ayda: Sübhânallâhi mil’el mizân ve müntehe’l-ilmi ve meblega’r-rizâ ve zinete’l-arş.
Sabah akşam 3 defa okumaya gayret edelim.
Manası: Allah’ı
mizanın dolusunca
ilminin sonsuzluğunca
Rızasına ulaşıncaya kadar
Arşın ağırlığınca Tesbih ederim
Fazileti:
-
- Hayırlı mutlu sağlıklı uzun ömür
- Kabir azabından kurtulmak
- Sırat köprüsünden geçmek
- Cennet’e vasıl olmak
- Düşmana galip gelmek
- Kötü ölümden imanla korunmak
Hepimiz gaflete dalmadan, asıl gayemiz olan ahireti unutmadan bu ayı rabbimizin rızasına Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)’in sünnetine uygun geçirmek nasip etsin İnşAllah
Receb-i Şerefin Namazlar.
Her kim recebde, Kur’ân’dan kolayına gelen (sûreler)le elli (rekat nâfile) namaz kılarsa, Allâh-u Teâlâ ona çiftler ve tekler adedince insan tüyleri ile hayvan kılları sayısınca (sevap ve) haseneler yazar.
Receb ayının başında, ortasında, sonunda ve bazı günlerinde kılınması makbul olan birçok namaz var. Hadis-i şeriflerle sabit olduğu üzere bu mübarek ayda kılınacak bu namazlar, mümin kullara ahiret hayatını kurtaracak sevaplar kazandırır.
3-4-5, 13-14-15 VE 23-24-25’İNDE KILINACAK HACET NAMAZI
Emîrü’l-müminîn Ali ibni Ebî Tâlib (Kerremallâhu Vechehû)dan nakledilen ve Üveys el-Karanî (Veysel Karânî)nin namazı diye bilinen bu hacet namazını başlıkta geçen günlerin birinde kılmak isteyen kişi geceden oruca niyet eder ve zikrolunan günlerde oruçlu olur, işraktan sonra gusül abdesti alır, kimseyle konuşmaz. Zevalden önce (kuşluk vaktinde) dört rekatta bir selam vererek on iki rekat kılar,
ilk dört rekatta Fâtiha’dan sonra Kur’ân-ı Kerîm’den kolayına gelen âyet-i kerîmeleri okur, bu dört rekatı bitirince yetmiş kere: “Gerçek varlık olan ve her şeyi açığa çıkaran o yüce padişah Allâh-u Teâlâ’dan başka ilah yoktur. Onun benzeri hiçbir şey yoktur. Hakkıyla işiten de gören de O’dur” zikrini söyler.
İkinci dört rekatın her rekatında Fâtiha’dan sonra üç kere Nasr Sûresi’ni okur, selamdan sonra ise yetmiş kere: “En güçlü yardımcı ve en iyi yol gösterici olan Allâh! ‘Ancak Sana kulluk ederiz ve ancak Senden yardım dileriz’ âyet-i kerîmesinin hakkı için (duamı kabul et)” duasını okur.
Üçüncü dört rekatta ise Fâtiha’dan sonra üç kere İhlas Sûresi’ni okur, selamdan sonra yetmiş kere Elemneşrah Sûresi’ni okur, sonra sağ eliyle göğsünü sıvazlayarak secdeye varır ve orada hâcetini Allâh-u Teâlâ’dan diler, hangi hâceti olursa olsun Allâh-u Teâlâ’nın lütfu keremiyle elbette o muradı yerine getirilir. (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:55-56)
RECEB-İ ŞERÎFİN YARISININ NAMAZLARI
Enes (Radıyallâhu Anh)dan merfûan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim recebin yarı (on beşinci) gecesinde on dört rekat kılar; her rekatta, bir Fâtiha, yirmi İhlâs, üçer kere de Felak ve Nâs sûrelerini okur. Namazını bitirince bana on kere salât okur sonra da otuzar kere tesbih, hamd, tekbir ve tehlil de bulunursa, Allâh-u Teâlâ ona, sevaplarını yazmak, Firdevs (cennetin)de kendisi için ağaçlar dikmek üzere bin melek yollar.
O geceye kadar yaptığı bütün günahları siler, bir dahaki seneye kadar üzerine hiçbir günah yazmaz. Bu namazda okuduğu her harfe karşılık, kendisine yedi yüz hasene yazar, her rukû ve secdesine karşılık cennette ona yeşil zebercedden on kasr (köşk) bina eder.
Her rekata mukabil, cennette ona kırmızı yâkuttan on şehir verir. Bir melek gelip, elini omuzları arasına koyarak: ‘Geçmiş günahların muhakkak bağışlandı, ameline yeniden başla’ der.” (Cûzekānî, Süyûtî, el-Le’âlî, 2/57) Recebin yarı (on beşinci) gecesi, bir Fâtiha, on İhlâs ile yüz rekat kılınıp, peşine bin kere istiğfarda bulunmak, gününde de bir Fâtiha ve bir İhlas ile elli rekat kılmak teşvik edilen amellerdendir. (Muhammed en-Nâzilî, Hazînetü’l esrâr, sh:67)
İSTİFTAH GECESİ NAMAZI
Muhammed ibni Hatîrüddîn Hazretleri’nin nakline göre; recebin on beşinci gecesi beş selamla on rekat kılınır, her rekatta Fâtiha’dan sonra otuz kere İhlas Sûresi okunur, namaz bitince yüz kere: ‘Estağfirullâh’ denilerek Allâh-u Teâlâ’dan mağfiret talep edilir. (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:57)
ON BEŞİNCİ GÜN NAMAZI
Muhammed ibni Hatîrüddîn Hazretleri’nin nakline göre; recebin on beşinci günü işraktan sonra yirmi beş selamla elli rekat kılınır, her rekatta Fâtiha’dan sonra birer kere İhlas ve Muavvizeteyn (Felak-Nas) sûreleri okunur, daha sonra secdeye varılarak şu dua okunur:
“Ey Allâh! Yalnız Senin için namaz kıldım, ancak Sana secde yaptım, sadece Sana iman ettim, bir tek Sana tevekkül ettim, o halde Sen benim Senin huzurunda alçalmama, yüz üstü kapanmama, yalnız kalmama, boyun kırmama, yalvarıp yakarmama, şaşkınlığıma, ihtiyaç ve zaruretime acı da, dertlerimden bir çıkış ve kurtuluş bana nasip et. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle (duamı) kabul eyle!” (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:57)
BAŞI, ORTASI VE SONUNDA KILINACAK NAMAZLAR
Selman (Radıyallâhu Anh)dan rivayete göre, receb hilali belirdiğinde, Nebî (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu:
“Ey Selman! Herhangi bir imanlı kadın veya erkek bu ayda otuz rekat kılar; her rekatta, bir kere Fâtiha, üçer kere de İhlas ve Kâfirûn sûrelerini okursa, mutlaka Allâh-u Teâlâ ondan günahlarını siler, ayın tamamını oruç tutmuş gibi kendisine ecir verir, gelecek seneye kadar (devamlı) namaz kılanlardan (sayılmış) olur.
Kendisi için her gün, Bedir şehidlerinden bir şehid ameli yükseltilir. Her günün orucuna mukabil onun için, bir senelik ibadet yazılır. Onun için bin derece yükseltilir.
Eğer ayın tümünü tutup bu namazı da kılarsa, Allâh-u Teâlâ onu ateşten kurtarır, cenneti kendisine vacip kılar ve Allâh-u Teâlâ’nın (manevi) civarında (makbullerden) olur.
Cibril bana bunu bildirdi ve: ‘Yâ Muhammed! Bu (namaz) sizinle, müşrik ve münâfıklar arasında bir alâmettir, çünkü münafıklar bunu kılamazlar’ dedi.”
Bunun üzerine Selman (Radıyallâhu Anh) bu namazı nasıl ve ne zaman kılacağını sorunca, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Ey Selman! Ayın başında on rekat kılıp; her rekatta bir Fâtiha, üç kere de İhlas ve Kâfirûn sûrelerini okursun. (Son) selamını verince, ellerini kaldırıp: ‘Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na âittir, hamd O’na mahsustur, diriltir ve öldürür, Kendisi ise dâima diridir, hiç ölmez.
Bütün hayırlar, O’nun (kudret) elindedir. O her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Ey Allâh! Senin verdiğine hiçbir engel yoktur, engellediğini de verecek biri yoktur. Zenginlik sahibine, serveti Sana karşı yaramaz!’ dersin. Sonra ellerini yüzüne sür.
Ayın ortasında da on rekat kılıp; her rekatta bir Fâtiha, üç kere de İhlas ve Kâfirûn Sûrelerini okursun. (Son) selamı verince, ellerini kaldırıp: ‘Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na âittir, hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi ise dâima diridir, hiç ölmez. Bütün hayırlar, O’nun (kudret) elindedir. O her şeye hakkıyla gücü yetendir. O Vâhid, Ehad, Samed, bir ve tek ilâhtır, eş ve çocuk edinmemiştir’ deyip, sonrasında ellerinle yüzünün üstünü meshet.
Ayın sonunda da on rekat kılıp; her rekatta bir Fâtiha, üç kere de İhlas ve Kâfirûn sûrelerini okursun. (Son) selamı verince, ellerini kaldırıp:
‘Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir, hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi ise dâima diridir, hiç ölmez. Bütün hayırlar, O’nun (kudret) elindedir. O her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Allâh-u Teâlâ, Efendimiz Muhammed (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e ve temiz Ehl-i Beyt’ine salât etsin.
O çok yüce ve pek büyük Allâh-u Teâlâ’nın yardımı olmadan (hiçbir şeye) güç ve kuvvet yoktur’ de ve dileğini iste, duân kabul edilir. Allâh-u Teâlâ seninle cehennem arasına, her birinin mesafesi gökle yer arası kadar geniş olan yetmiş hendek koyar ve her rekata mukabil sana bir milyon rekat yazar, ayrıca sana ateşten berat ve sırattan geçiş izni verir.”
Selman (Radıyallâhu Anh) şöyle anlattı: “Nebî (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bu hadisi bitirince, duyduğum bu kadar fazla mükâfattan dolayı Allâh-u Teâlâ’ya şükür için, ağlayarak secdeye kapandım.” (Abdülkādir el-Geylânî el-Ğunye, 1/329-330; Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/141)
RECEB-İ ŞERÎFTE BİR NAMAZ
Enes ibni Mâlik (Radıyallâhu Anh)ın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim recebde, Kur’ân’dan kolayına gelen (sûreler)le elli (rekat nâfile) namaz kılarsa, Allâh-u Teâlâ ona çiftler ve tekler adedince insan tüyleri ile hayvan kılları sayısınca (sevap ve) haseneler yazar.” (İbni Asâkir, Târîh-u Medîneti Dimeşk, no:5121, 43/291-292)
İbni Abbâs (Radıyallâhu Anhuma)nın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim recebden bir gün oruç tutar ve onda, ilk rekatında yüz kere ayete’l-Kürsî, ikinci rekatında yüz kere İhlâs-ı Şerîf okuyarak dört rekat kılarsa, cennetteki makamını görmedikçe veya bu kendisine gösterilmedikçe ölmez.” (Süyûtî, el-Le’âlî, 2/55; İbni Arrâk, Tenzîhü’ş-Şerî‛a, 2/89)
İbni Cevzî’nin, “Mevzû’at”ını tahkik eden Nûreddin Boyacılar hocamız, bu hadisin uydurma olmayıp, isnâdının zayıf olduğunu açıklamıştır. Bakınız! Hadis no:1007, 2/435.
Ayet-i Kerime
Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey mü’minler! Siz de O’na salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin.”(Ahzâb, 56)
Hadis-i Şerif
“Allah’a sığınan kimseyi koruyup himaye ediniz. Allah için isteyene veriniz. Size iyilik yapana siz de iyilik yapınız. Şayet verecek bir şey bulamazsanız karşılık vermek istediğinizi göstermek üzere kendisine dua ediniz.”
(Ebû Dâvûd, Zekât 38; Nesâî, Zekât 72)
Kaynak: http://www.gazetevahdet.com/receb-i-serefin-namazlari-1954yy.htm
Allah razı olsun ebeden daimen InsaAllah
Eyvallah kardeşim, Allah cümlemizden razı olsun…