HER HİCRÎ AY BAŞINDA RUTİN OLARAK “MUTLAKA YAP” LİSTESİ ve HER HİCRÎ AY BAŞINDA “MUTLAKA YAP” RUTİN LİSTEYE EK OLARAK YAPILACAKLAR. (VAKTİ OLUP, FAZLADAN SEVAP İSTEYENLERE-HİÇ OLMAZSA ARADA SIRADA)

https://mektebun.wordpress.com/her-hicri-ay-basinda-rutin-olarak-mutlaka-yap-listesi-her-hicri-ay-basinda-mutlaka-yap-rutin-listeye-ek-olarak-yapilacaklar-vakti-olup-fazladan-sevap-isteyenlere-hic-olmazsa-arada-s-2/?preview=true

▪️▪️▪️

(DİĞER GÜN METİNLERİ)

https://mektebun.wordpress.com/her-hicri-ay-basinda-rutin-olarak-mutlaka-yap-listesi-her-hicri-ay-basinda-mutlaka-yap-rutin-listeye-ek-olarak-yapilacaklar-vakti-olup-fazladan-sevap-isteyenlere-hic-olmazsa-arada-s/

▪️▪️▪️

HER HİCRÎ AY BAŞINDA İLK PAZAR, İLK ÇARŞAMBA, İLK PERŞEMBE, İLK CUMA, İLK CUMARTESİ, SON ÇARŞAMBA, SON GÜN NE YAPALIM?

https://mektebun.wordpress.com/her-hicri-ay-basinda-ilk-pazar-ilk-carsamba-ilk-persembe-ilk-cuma-ilk-cumartesi-son-carsamba-son-gun-ne-yapalim/

Zilhicce ayımız tüm ümmete hayırlı olsun!

BUNLARI MUTLAKA BİLMELİYİZ Kİ; AREFE GECESİ VE KURBAN BAYRAM GECESİ İBADETLERİNİ DOĞRU ZAMANDA YAPALIM!

Kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Önceki günü öğle namazı vaktinden, o gecenin fecrine kadar olan zamandır. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir.
S.Ebediyye
Dürr-ül muhtar kitabının itikâf bahsinde şöyle deniyor:
Bil ki, geceler günlere tâbidir. Bundan, yalnız Arefe gecesiyle Kurban bayramı geceleri müstesnadır. İnsanlara kolaylık olmak için, bu geceler, geçen gündüzlerine tâbidir.

Kurban bayramının 1.2.3. günlerinden sonraki gecelere Kurban bayramı geceleri denir.

Arefe, yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.

Ramazan-ı şerifin son günü ile bayramın ilk günü arasındaki geceye de Ramazan bayramı gecesi denir.

img_4523

Zilhicce Ayı ve Bu Ayın Hikmeti

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zilhicce ayı, kamerî ayların on ikincisi ve haram ayların (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) ikincisidir. İçerisinde Kurban bayramını, arefe gününü, terviye ve teşrik günlerini barındırdığından dolayı Zilhicce ayı mübarek aylar içerisinde sayılmaktadır.

Zilhicce ayının sekizinci gününe “terviye”, dokuzuncu gününe “arefe”, kurban bayramı olan onuncu gününe “nahr”, bundan sonraki üç güne de “teşrik günleri” (eyyâm-ı teşrik) denmektedir. Bayramın iki, üç ve dördüncü günlerine teşrik günleri denmesinin sebebi, bu günlerde teşrik tekbiri getirilmesidir. Teşrik tekbirleri, Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, toplam 23 vakit, her farzın selâmından sonra kadın-erkek, seferî-mukim ayırımı olmaksızın her mükellefe vaciptir. Teşrik tekbiri şöyledir: “Allahü Ekber, Allahü Ekber. Lâ ilahe illâllahu vallâhu ekber. Allâhü Ekber ve lillâhilhamd.” Nitekim hadiste, “Arefe günü, nahr/kurban günü (kurbanın birinci günü) ve teşrîk günleri (kurbanın 2, 3 ve 4. günleri) biz Müslümanların bayramıdır.”(Ebu Dâvud, Savm 49) buyrulmuştur. Hacılar Mina’da olduklarından dolayı, bu üç güne Mina günleri de denir. (İbn Mâce, Menâsik 57)

Zilhicce ayının mübarek aylar içerisinde sayıldığını zikretmiştik. Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem bu ayla ilgili olarak hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan ibadetler diğer aylarda yapılan ibadetlerden, Allah nezdinde daha makbuldür” buyurunca orada bulunanlar; “Ya Rasûlallah! Allah yolunda yapılan cihad da Zilhicce’de yapılan ibadetten daha sevgili midir?” dediler. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem “Evet, cihad da. Yalnız, malını, canını tehlikeye koyarak cihada çıkıp da dönmeyen (şehid olan) kimsenin cihadı bundan daha efdaldir” buyurdu.(Sünen-i Darimî)

Zilhicce ayının ilk on günüyle alakalı olarak Kur’an-ı Kerim’de yemin edilmiş; hadislerde ise bu on günün faziletiyle alakalı tahşidatlar yapılmıştır. Ayette “O on geceye yemin olsun” (Fecr Suresi, 89\2)buyrulmuştur. Âlimlerimiz bu ayetten kasdın Ramazan’ın son on günü mü yoksa Zilhicce’nin ilk on günü mü olduğu noktasında ihtilafa düşmüşlerdir. Bu ihtilaf şöyle bir te’life kavuşturulmuştur: “Zilhicce’nin on günü içerisinde arefe günü olması sebebiyle, Ramazan’ın son on günü de oruç ve Kadir gecesi sebebiyle efdaldir.” Bu makul te’life göre, mümine düşen bu on günlere kavuştukça, onlarda va’dedilen sevap ve mağfiret nevinden feyiz ve bereketlere ermek için onları ibadetlerle, istiğfarlarla.. kısaca salih amellerle ihya etme gayretine girmesidir. Ayrıca Zilhicce’nin başında dokuz gün oruç tutmak müstehaptır. Çünkü zilhiccenin ilk on günüyle alakalı hadisler bulunmakta bu günlerin salih amellerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Konuyla ilgili bir rivayette Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: “Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevabca) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kıyamına (ihyasına) eşittir.” (Tirmizî, Savm 52)

Bu günlerde oruca niyet ederken de nafile oruca veya kaza orucuna niyet edilebilir. Önemli olan bu günlerin oruçla geçirilmesidir. Zilhicce orucuna, Zilhicce ayının birinde başlanıp dokuzuna kadar tutulabilir. Bayramın birinci günü yani Zilhicce’nin onuncu günü oruç tutmak haramdır. Çünkü bugün Müslümanların bayramıdır.

Zilhicce’nin ilk on gününde arefe, terviye günleriyle nahr (Kurban bayramının ilk günü) bulunmaktadır. Arefe gününden önceki güne yani Zilhicce’nin sekizinci gününe terviye günü denmektedir. Terviye günü, hacılar Mekke’den Mina’ya çıkar. Bu güne “Terviye” denmesinin sebebi, hacıların o gün zemzem suyundan çok içip kanmalarından dolayıdır. Bazıları, o güne terviye denmesi, terviyenin düşünme, tefekkür manasına gelmesindendir, demişlerdir. Terviye gününü oruçla geçirmenin; ibadet yapmanın, günahlardan sakınmanın sevabı büyüktür.

Arefe, haccın en önemli farzı olan vak­fenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adı­dır. Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne “yevmü arefe” (arefe günü) veya Türkçe’de kısaca “arefe” (arife) denilmiştir. Bu günde milyonlarca hacı Arafat’a çıkıp Allah’a celle celaluhu yalvarıp yakarırlar. Bundan dolayıdır ki bu günde hacca gidemeyen müminler, dualarının bu dualar içerisinde sayılması için Allah’a celle celalahu yalvarmalı ve bu günü ve gecesini ganimet bilip değerlendirmelidirler. Peygamber Efendimiz, bu gün tutulan orucun, geçmiş ve gelecek birer yıllık günaha kefaret olacağını bildirmiştir. (Müslim, Sıyâm 196, 197) Ayrıca Arefe günü, müstahsen bir âdet-i İslamiyeye binaen besmeleyle birlikte bin ihlâs suresi okumanın faziletinin olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. (Said Nursî, Yirmi Altıncı Mektub, Mektûbât) Bu günde yapılan duanın faziletiyle alakalı olarak Rehber-i Ekmel Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar kullarını ateşten azad etmez. Allah (mahlûkata rahmetiyle) yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve “Bunlar ne istiyorlar?” der.”(Müslim, Hacc 436)

Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem hazretleri ve ashâb-ı kiram efendilerimiz ilâhî ve nebevî tahşidatlara hâiz Zilhicce’nin ilk yarısını zikir, tesbihat, ibâdet ve tefekkür ile geçirirler, yoksullara yardım ederlerdi. Dolayısıyla onları örnek alarak müslümanların o günlerde ibadetlerine dikkat etmeleri, dualarını artırmaları, hayır ve hasenâtı daha çok yapmaları, kendilerini nefis muhâsebesine tabi tutarak hatalarına tevbe etmeleri, yapacakları en güzel ameller cümlesindendir. Bu günlerde kazası olmayanlar, beş vakit namaza ilaveten nafile ibadetlere de (teheccüd, duhâ, evvâbin, hâcet, tesbih namazları ve Kur’an okuma) ağırlık vermelidirler. Kazası olanlar ise daha çok kaza namazları kılmalıdırlar.

İşte hayır yarışında mübarek bir zaman dilimi daha. “Haydin öyleyse hep hayırlara koşun, yarışın!” (Bakara suresi, 2\148) “Han­gi­ni­zin da­ha gü­zel iş or­ta­ya ko­ya­ca­ğı­nı de­ne­mek için, ölü­mü ve ha­ya­tı ya­ra­tan O’dur.” (Mülk suresi, 67\2) “İşte yarışacaksa insanlar, bu cennet devletine konmak için yarışsınlar!”(Mutaffifîn Suresi, 83/26)

Resulullah (sav):

“Bu on gunun hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun”buyurdu.

Bir gün Musa Peygamber (as), “Ey Rabbim!”der”Bunca dua ettim hiçbirini kabul etmedin. Söyle bana, sana nasıl ve ne zaman dua edeyim?” Bu soruya Yüce Allah (cc) şöyle cevap verir: “Ey Musa! Zilhicce ayı nın ilk 10 günü, La ilahe illallah cümlesini söyle ki dileğini yerine getireyim”

Bu defa Hz Musa, “Ey Rabbim, o cümleyi bütün kulları söylüyor” der.Yüce Allah da kendisine şöyle cevap verir “Ey Musa! Zilhicce ayının ilk 10 günü içinde bir defa ,LA ILAHE ILLALLAH diyen kimsenin bu sözleri amel terazisinin bir kefesine, 7 kat gök ile 7 kat yer de diğer kefesine konulsa şüphesiz ki birinci kefe ağır basar”

Resulullah (sav):

Allah (cc) Adem peygamberi zilhicce ayının ilk 10 gününün birinci günü affetmiştirİşte bu günde oruç tutan kimsenin Allah (cc) ufak-tefek günahlarını affederAllah (cc), Yunus Peygamberin duasını Zilhicce ayının ilk onunun ikinci gününde kabul ederek kendisini balığın karnından dışarı çıkarmıştır.

Bu günde oruç tutan kimse, en ufak bir günah işlemeksizin,bir yıl ibadet etmis gibi sevap kazanır.

Zilhicce’nin üçüncü günü Allah (cc) Zekeriya Peygamberin duasını kabul etti.Bugünde bir dilekte bulunanların dileğini Allah (cc) muhakkak yerine getirir.

Zilhicce’nin dördüncü günü İsa Peygamberin Doğduğu gündürBu günde oruç tutanlardan Allah (cc) umutsuzluk ve yoksulluk gibi kaygıları kaldırır.O kimseler aynı zamanda kıyamet günü iyi kullarla beraber olacaktır.

Beşinci günü Musa Peygamberin doğum günüdür.Bu günde oruç tutan kimse münafıklıktan ve kabir azabından kurtulur.

Altıncı günü Allah (cc), sevgili peygamberi Hz Muhammed (sav)’e hayır kapılarını açar.Bu günde oruç tutanlara Allah (cc) rahmet nazarıyla bakar ve onları ebediyen azaba uğratmaz.

Yedinci günü cehennem kapıları kapanır.Zilhiccenin ilk 10 günü geçene kadar asla açılmaz.Bu günde oruç tutan kimseye Allah (cc) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir

Sekizinci günü İbrahim Peygamber (as)ın kurban kesme hususundaki rüyasını, gördüğü ve düşünmeye koyduğu gündür.Bu günde oruç tutan kimseyeAllah (cc) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir.Dokuzuncu günü arefe ( İbrahim Peygamber (as)’in oğlu Ismail’i kurban kesmesi gerektiğini anladığı) günüdür.

Bu günde oruç tutan kimsenin Allah (cc) geçis ve gelecek ufak-tefek bir yıllık günahını affeder”Bu gün dininizi (islamiyeti) son olgunluk derecesine eriştirdim ve size karşı olan nimetimi tamamladım” diyen Allah kelamı bugün inmiştir.

Resulullah (sav):

“Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili oldugu gunler bu on gundur! Ondaki her bir gunun orucu bir yillik oruca (sevapca) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir.

Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki:

“Resulullah (sav) dort seyi terk etmezdi: Asure gunu orucu, Zilhicce’nin on gunu orucu, her ay uc gun orucu ve sabahin iki rekât sunneti.”

Ebu’d-Derda (r.a) Zilhicce ayinin onemini soyle anlatiyor: “Zilhiccenin ilk 9 gunu oruc tutmali, cok sadaka vermeli, cok dua ve istigfar etmelidir. Cunku Resulullah (sav):

“Bu on gunun hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun” buyurdu.

Zilhicce’nin ilk dokuz gunu oruc tutanin, omru bereketli olur, mali cogalir, cocugu belâlardan korunur, gunahlari affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, olum aninda ruhunu kolay teslim eder, kabri aydinlanir, Mizan’da sevabi agir basar ve cennette yuksek derecelere kavusur.” (Sir’a)

Allah indinde Zilhiccenin ilk on gununde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugunlerde tesbihi (Subhanallah), tahmidi (Elhamdulillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) cok soyleyin! (Abd b. Humeyd, Musned, 1-257)

Allahu Teâlâ’nin bereketli kildigi, Kur’ân-i Kerim’de uzerine yemin edilen, Zilhicce’nin ilk on gecesinde yapilan amellere 700 misli sevab verilecegini Peygamber Efendimiz (sav) mujdeliyor. Bugunler bizlere tevbe etme ve kisa zaman dilimlerinde tekrar cok semere elde etme firsatinin verildigi gunlerdir.

Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gunduzleri orucla gecirmeli, sadaka vermeli, Allahu Teâlâyi zikretmeliyiz.

Kaynaklar:

– Diyanet İslam Ansiklopedisi, “Arefe” maddesi, cilt 2

– Prof. Dr. İbrahim Canan, Hadis Ansiklopedisi

– Hüseyin Algül, Mübarek Gün ve Geceler

ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜ (Peygamberimiz (asm), Zilhicce ayının ilk on gününde meydana gelen olay ve hadiseleri şöyle açıklamıştır: )

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Peygamberimiz (S.A.V.) buyurdu ki :

Zilhicce ayının 1.inci günü : Allah (c.c.) Adem peygamberi zilhicce ayının ilk 10 gününün birinci günü affetmiştir.İşte bu günde oruç tutan kimsenin Allah (c.c.) ufak-tefek günahlarını affeder.

Zilhicce ayının 2.inci günü : Allah (c.c.), Yunus Peygamberin duasını Zilhicce ayının ilk onunun ikinci gününde kabul ederek kendisini balığın karnından dışarı çıkarmıştır.Bu günde oruç tutan kimse, en ufak bir günah işlemeksizin,bir yıl ibadet etmiş gibi sevap kazanır.

Zilhicce ayının 3.inci günü : Allah (c.c.) Zekeriya Peygamberin duasını kabul etti.Bugünde bir dilekte bulunanların dileğini Allah (c.c.) muhakkak yerine getirir.

Zilhicce ayının 4.inci günü : İsa Peygamberin Doğduğu gündür.Bu günde oruç tutanlardan Allah (c.c.) umutsuzluk ve yoksulluk gibi kaygıları kaldırır.O kimseler aynı zamanda kıyamet günü iyi kullarla beraber olacaktır.

Zilhicce ayının 5.inci günü : Musa Peygamberin doğum günüdür.Bu günde oruç tutan kimse münafıklıktan ve kabir azabından kurtulur.

Zilhicce ayının 6.inci günü : Allah (c.c.), sevgili peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.)’e hayır kapılarını açar.Bu günde oruç tutanlara Allah (c.c.) rahmet nazarıyla bakar ve onları ebediyen azaba uğratmaz.

Zilhicce ayının 7.inci günü : cehennem kapıları kapanır.Zilhiccenin ilk 10 günü geçene kadar asla açılmaz.Bu günde oruç tutan kimseye Allah (c.c.) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir.

Zilhicce ayının 8.inci günü :İbrahim Peygamber (a.s)’ın kurban kesme hususundaki rüyasını, gördüğü ve düşünmeye koyduğu gündür..Bu günde oruç tutan kimseye Allah (c.c.) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir.

Zilhicce ayının 9.inci günü : arefe ( İbrahim Peygamber (a.s.)’in oğlu İsmail’i kurban kesmesi gerektiğini anladığı) günüdür.Bu günde oruç tutan kimsenin Allah (c.c.) geçiş ve gelecek ufak-tefek bir yıllık günahını affeder. ”Bu gün dininizi (islamiyeti) son olgunluk derecesine eriştirdim ve size karşı olan nimetimi tamamladım” ( Maide Süresi : 3 ) ayeti bu günde inmiştir.

VE ZİLHİCCE’NİN 10. GÜNÜ

Zilhicce ayının 10.inci günü : Zilhicce ayının ilk onunun sonuncu günü (onuncu günü) de KURBAN BAYRAMI günüdür.bu günde kurban kesen kimsenin Allah(c.c.) kurbanın daha ilk kan damlası yere düşer düşmez, hem kendinin hem de çoluk çocuğunun ufak-tefek tüm günahlarını affeder.

Bu ayda

ZİLHİCCE AY’I,

*İslâm’ın 5 esasından biri olan hac farîzasının ifâ edildiği umumi af ayıdır.

*Arafat’a çıkılır.

*Allah için milyonlarca kurban kesilir.

*Bir senelik hesaplar görülür.

*Bir senelik amel defterleri kapanır.

*Zil-hicce’nin birinden onuna kadar, “Leyâli-i aşere“ yani on mübârek gece vardır.

*Zilhicce ayının 10 günü oruç tutmak çok müstehaptır.

img_4448

Abdullah ibni Abbas (radıyallahü anhüma)dan rivayetle Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur. “Amellerin Allah katında en sevimli ve en faziletli olanları, zilhicce ayının ilk on gününde yapılanlarıdır.”
Buhari, Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace

img_4477

Abdullah ibni Abbas (radıyallahü anhüma)dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur. “Zilhiccenin ilk on gününde çokça tesbih getirin, çokça el-Hamdü lillah, çokça lâ ilâhe illallah, çokça Allahüekber deyin. Allahı çokça zikredin.”
(Beyhaki, Süneni Kübra, 4/284. Şiabül-İman; 3758; Taberani, Mu’cemu’l-kebîr, 11/82-83, no. 11116)

img_4484

Namaz kılmayanlar artık namaza başlamalı
Rablerine dönüp af dilemeli
Ey İnsanoğlu
Rabbine dön ki, kalbin huzur bulsun.

image

IMG_1690

IMG_1975

Önemlidir-buraya tıklayınız Hadisi şeriflerde geçen ‘Elli senelik günaha keffaret’ seksen senelik günaha keffaret’ gibi ifadeler nasıl anlaşılmalıdır ? ”

image

* Umumî af ayı (Çünkü hac ayı)

!!!!!

ZİLHİCCE LEYALİ-İ AŞERE MÜBAREK OLSUN. Her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün” “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük bir fazilettir. O BAKIMDAN kURBAN BAYRAMINDAN EVVEL 9 GÜNÜ ORUÇLU GEÇİRMELİ, .Hiç olmassa 8 inci gün ile beraber, 9 uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lazımdır

(Gönenli Mehmet Efendi Hazretleri Kuddise Sirruhu)

.ZİLHİCCE”Zilhiccenin birinden onuna (yani Kurban bayramının ilk gününe) kadar hergün sabah namazlarından sonra:

10 salavatı şerife Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed.

10_ istiğfar Estağfirullahel-azıym elkerim ellezi lailahe illa hüvel-hayyül-kayyüme ve etubu ileyk ve neselühüt-tevbete vel-mağfirete vel – hidayete lena innehu hüve’t-tevabür-rahıym.

10 tevhid La İLAHE İLLALLAHU VAHDEHU LA ŞERİKE LEH,LEHÜL-MÜLKÜ VE LEHÜL HAMDÜ YUHYİ VE YÜMİT.VE HÜVE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR. okunur..

FAZİLETLİ OLAN AMELLER

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZÜ’L-HİCCE’NİN ON GÜNÜNÜN ZİKİR VE DUALARI

1. ‘ÎSÂ (ALEYHİSSELÂM)A ÖĞRETİLEN BEŞ ZİKİR

Allâh-u Te’âlâ ‘Îsâ (Aleyhisselâm)a beş dua hediye etmiş, Cibrîl (Aleyhisselâm) bunları on günlerde getirmiş, ve: “Ey ‘Îsâ! Bu beş duayla duada bulun. Zira Allâh-u Te’âlâ nezdinde, bu on günün ibadetinden daha sevgilisi yoktur” buyurmuştur.

Bunların birincisi: “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke lehû, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü, yühyî ve yümîtü bi yedihi’l-(kh)ayru ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr”

لَا إِلَهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَ يُميتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ

“Allâh-u Te’âlâ’dan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir. Hamd O’na mahsustur. Diriltir ve Öldürür. Tüm hayırlar O’nun (kudret) elindedir ve O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”

İkincisi: “Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke lehû, ilâhen, vâhiden, sameden, lem yette(kh)iz sâhibeten ve lâ veleden”

اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ إِلٰهً وَاحِدً صَمَداً لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَ لَا وَلَدًا

“Ben şahitlik ederim ki; Allâh-u Te’âlâ’dan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Tek bir İlahtır. Her şey O’na muhtaçtır. O, kimseye muhtaç değildir. Hiçbir eş ve çocuk edinmemiştir.”

Üçüncüsü: “Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke lehû, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü, yühyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi yedihi’l-(kh)ayru ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr”

اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلٰهَ اَِّلا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَ يُميتُ وَ هُوَ حَىٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ و َهُوَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ

“Ben şahitlik ederim ki; Allâh-u Te’âlâ’dan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir. Hamd O’na mahsustur. Diriltir ve öldürür. Kendisi hiç ölmeyecek bir diridir. Tüm hayırlar O’nun (kudret) elindedir ve O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”

Dördüncüsü: “Hasbiyallâhü ve kefâ, semi’allâhü limen de’â, leyse verâ allâhi müntehâ”

حَسْبِيَ اللّٰهُ وَ كَفٰى سَمِعَ اللّٰهُ لِمَنْ دَعَا لَيْسَ وَرَاءَ اللّٰهِ مُنْتَهٰى

“Allâh yeter ve Kafidir. Allâh, dua edeni işitir. Allâh’dan öte varılacak hiçbir şey yoktur.”

Beşincisi ise: “Allâhümme leke’l-hamdü kellezî nekûlü ve (kh)ayran mimmâ nekûlü, allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mehyâye ve memâtî ve leke rabbi türâsî, allâhümme innî e’ûzü bike min ‘azâbi’l-kabri ve min şetâti’l-emri, allâhümme innî es’elüke min (kh)ayri mâ tecrî bihi’r-riyhu”

اَللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ كاالَّذِي نَقُولُ وَ خَيْرًا مِمِّا نَقُولُ، اَللَّهُمَّ لَكَ صَلَاتِي وَ نُسُكِي وَ مَحْيَايَ وَ مَمَاتِي وَ لَكَ رَبِّ تُرَاثِي، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَ مِنْ شَتَاتِ الْأَمْرِ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ مَا تَجْرِي بِهِ الرِّيحُ

“Ey Allâh! Bizim söylediğimiz gibi ve bizim söylediğimizden daha da hayırlı olan tüm hamdler Sana mahsustur. Ey Allâh! Namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm, Sana aittir. (Ben fani olduğum için) mirasım da Sana mahsustur. Ey Allâh! Kabir azabından da, dağınık işlerden de Sana sığınırım. Ey Allâh! Rüzgarın getirmekte olduğu şeylerin hayrını Senden isterim.”

Havariler, ‘Îsâ (Aleyhisselâm)a: “Bu duaları okuyanın sevabı nedir?” diye sorduklarında, şöyle buyurdu: “Birincisini yüz kere okuyan kimsenin ameli gibi bir amel, o gün yer halkından hiçbirine yazılmaz. O kul, kıyamet günü en fazla hasenatın sahibi olur.

İkinciyi yüz kere okuyana, Allâh-u Te’âlâ bir milyon hasene yazar, o kadar da günahlarını siler ve onun cennette onbin derecesi yükseltilir.

Üçüncüyü yüz kere okuyana gelince; gökten yetmişbin melek, elleri açık bir bir halde inerler ve bu zikri yapanlara salat ve rahmet yağdırırlar.

Dördüncüyü yüz kere okuyanın bu zikrini bir melek alıp, Rahmân Te’âlâ’nın huzuruna koyar. Rahmân Te’âlâ, o anda, onu okuyana nazar buyurur. Allâh-u Te’âlâ’nın, kendisine bir defa tecelli buyurduğu kişiyse, asla bedbaht olmaz.

Beşincisi ise, bana ait bir duadır. Onun sevabının açıklanmasını yapmam için bana izin verilmemiştir.” [Abdülkâdir el-Geylânî, el-Ğunye, 2/892-894]

2. GEÇMİŞ VE GELECEK GÜNAHLARIN BAĞIŞLANMASI İÇİN ZÜ’L-HİCCE’NİN İLK ON GÜNÜNDE OKUNACAK ZİKİR

Rasûlullâh ﷺ şöyle buyurmuştur: “Her kim Zü’l-hicce’nin ilk on gününde, her gün on kere: ‘Lâ ilâhe illallâhü ‘adede’d-dühûri, lâ ilâhe illallâhü ‘adede emvâci’l-bühûri, lâ ilâhe illallâhü ‘adede’n-nebâti ve’ş-şeceri, lâ ilâhe illallâhü ‘adede’l-katri ve metari, lâ ilâhe illallâhü ‘adede lemhi’l-‘uyûni, lâ ilâhe illâllâhü (kh)ayrun mimmâ yecme’ûne, lâ ilâhe illallâhü min yevminâ hâzâ ilâ yevmi yünfe(kh)u fi’s-sûri’

لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ الدُّحُور، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ أَمْوَاجِ الْبُحُورِ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ النَّبَاتِ وَ الشَّجَرِ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ الْقَطْرِ وَ الْمَطَرِ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُيُونِ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ عَدَدَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ مِنْ يَوْمِنَا هَاذَا إِلَى يَوْمِ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ

‘(Geçmiş) zamanlar adedince Lâ ilâhe illallâh (diyorum). Denizlerin dalgaları sayısınca Lâ ilâhe illallâh (diyorum). Bitkiler ve ağaçlar adedince Lâ ilâhe illallâh (diyorum). Yağmurlar ve damlalar sayısınca Lâ ilâhe illallâh (diyorum). Gözlerin kırpılması sayısınca Lâ ilâhe illallâh (diyorum). Lâ ilâhe illallâh onların (dünyâları için) topladıklarından daha hayırlıdır. Bugünümüzden Sûr’a üfürülecek güne kadar Lâ ilâhe illallâh (diyorum)’ derse, kendisinin geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.” [et-Taberânî, el-Mu’cemü’l-kebîr; Abdulhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr fi’l-ed’iyeti’l-me’sûrati’l-letî teşrâhu’s-sudûr, sh:282]

3. BORÇLARIN KOLAYCA ÖDENEBİLMESİ İÇİN ZÜ’L-HİCCE’NİN İLK ON GÜNÜNDE OKUNACAK ZİKİRLER

Şeyh el-Hattâb el-Mekkî (Rahimehullâh) “el-İsâbe fî mahallâti’l-icâbe” adlı eserinde şöyle demiştir: “Borcu olan kişi Zü’l-hicce’nin başından başlayarak Kurban Bayramı gününe kadar, her gün şu zikri (3, 7, 11, 33 gibi) muayyen bir adetle okursa, Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle borcunu ödemeye muvaffak kılınır. Bu zikirler şunlardır: “Allâhümme feraceke’l-karîbe, allâhümme sitrake’l-hasîne, allâhümme me’ğrûfeke’l-kadîme, allâhümme ‘avâideke’l-hasenete, allâhümme ‘atâke’l-hasene’l-cemîle, yâ kadîme’l-ihsâni! İhsâneke’l-kadîme, yâ dâime’l-me’ğrûfi! Me’ğrûfeke’d-dâime”

اَللَّهُمَّ فَرَجَكَ الْقَرِيبَ، اَللَّهُمَّ سِتْرَكَ الْحَصِينَ، اَللَّهُمَّ مَعْرُوفَكَ الْقَدِيمَ، اَللَّهُمَّ عَوَائِدَكَ الْحَسَنَةَ، اَللَّهُمَّ عَطَاكَ الْحَسَنَ الْجَمِيلَ، يَا قَدِيمَ الْإحْسَانِ! إِحْسَانَكَ الْقَدِيمَ، يَا دَائِمَ الْمَعْرُوفِ! مَعْرُوفَكَ الدَّائِمَ

“Ey Allâh! (Sıkıntılarıma karşı) yakın kurtuluşunu (istiyorum). Ey Allâh! (Düşmanlarıma karşı) muhafazalı örtünü (talep ediyorum). Ey Allâh! Kadim olan iyiliğini (diliyorum). Ey Allâh! Güzel ihsanlarını (istiyorum). Ey Allâh! Güzel ve hoş olan bahşişini (talep ediyorum). Ey ihsanı kadim (ezeli) olan! Kadim olan ihsanını (diliyorum). Ey iyiliği daim olan! Daim olan iyiliğini (istiyorum).” [Abdulhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr fi’l-ed’iyeti’l-me’sûrati’l-letî teşrâhu’s-sudûr, sh:280-283]

İlk gece

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

◾️Mümkünse gusül abdesti veya namaz abdesti alınır. Abdest esnasında; “Yarabbi! Şu su, haricî kirlerimi nasıl temizliyorsa, Sen Azîmü’ş-şân da benim manevî kirlerim olan günahlarımı öylece affet ve beni bu mübarek Zülhicce ayının faziletlerine nail et!”* diye dua edilir.

◾️İki rekât sünnet-i salât-ı vüdû (abdest şükür) namazı kılınır (sabah namazı gibi), dua edilir.

◾️3 kere Kelime-i Şehadet.

◾️3 “Euzü billahi mine’ş-şeytani’r-racim”

◾️11 kere (La ilahe illallah).

◾️11 kere İhlâs-ı şerif. (Kul huvallahu ehad)

◾️1 kere Felak ve Nas sureleri okunur.

◾️1 kere Fatihâ-i şerife.

◾️1 kere “Elif lam mim” (Bakara suresinin başı) okunur ve şöyle devam edilir.

Sadeka-llahü’l-azîm. Sübhane rabbike rabbi’l-izzeti ammâ yesıfûn ve selâmün ale’l-mürselin ve’l-hamdü lillâhi Rabbi’l-âlemin. “İlâ şerafi’n-nebiyyi sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem ve âlihî ve ashâbihî ve meşâyihinâ ve üstâzinâ ve ihvâninâ ve li-ebeveyninâ ve li akrabâine’l-Fatiha” denip bir Fatiha okunur.

◾️100 kere Estağfirullah. Yüzüncü de; “Estağfirullahe’l-Azîme’l-Kerîme-llezî lâ ilâhe illâ hû. El-hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh. Tevbete abdin zâlimil li nefsihî lâ yemlikü li nefsihî mevtev ve lâ hayâtev ve lâ nüşûrâ.” denir.

◾️100 kere Salâvât-ı şerife.

◾️100 kere İhlâs-ı şerif.

◾️100 kere Kelime-i tevhîd (La ilahe illallah).

◾️100 kere Lâfza-i Celâl “ALLAH denir”(daha fazla yapılabilir)

◾️100 kere Salâvat-ı şerife.

Sübhane Rabbike Rabbi’l-izzeti ammâ yesifûn ve selâmün ale’l-mürselin ve’l-hamdü lillâhi Rabbi’l-âlemine’l-Fatiha” denip bir Fatiha okunur.

(Hasan Burkay kuddise sirruhu)

ZİLHİCCE AYININ 3. GÜNÜ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bebeği olmayanlar

~~~~~~~~~~~~~~

https://mektebun.wordpress.com/2020/07/08/13777/

Rasulullah (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle Buyuruyor;

“Zilhicce’nin üçüncü günü Allah (cc) Zekeriya Peygamberin duasını kabul etti. Bugünde bir dilekte bulunanların dileğini Allah (cc) muhakkak yerine getirir. (Şir’a)

—-

Zilhicce ayının 3. Günü Enbiyâ Sûresinin 88-89-90-91. Ayetlerini okuyup Rabbimden Hayırlı evlat istesinler.

O gün evlat sahibi olmak isteyenlerin dualarının geri çevrilmediği belirtiliyor.

Bu Ayeti kerimler Rabbim Senden hayırlı salih ve sağlıklı bir evlat istiyorum diyerek salih bir niyet ile 3-7-21-41 veya 101 gibi tekli sayılar ile okunabilir.

Enbiya süresi 88-89-90-91. Ayetleri

‎فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَكَذَلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ

‎وَزَكَرِيَّا إِذْ نَادَى رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

‎فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَوَهَبْنَا لَهُ يَحْيَى وَأَصْلَحْنَا لَهُ زَوْجَهُ إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ

‎وَالَّتِي أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِيهَا مِن رُّوحِنَا وَجَعَلْنَاهَا وَابْنَهَا آيَةً لِّلْعَالَمِينَ

Festecebnâ lehu ve necceynâhu minel gamm, ve kezâlike nuncil mu’minîn.

Ve zekeriyyâ iz nâdâ rabbehu rabbi lâ tezernî ferden ve ente hayrul vârisîn.

Festecebnâ lehu, ve vehebnâ lehu yahyâ ve aslahnâ lehu zevcehu, innehum kânû yusâriûne fîl hayrâti ve yed’ûnenâ ragaben ve reheben, ve kânû lenâ hâşiîn.

Velletî ahsanet fercehâ fe nefahnâ fîhâ min rûhinâ ve cealnâhâ vebnehâ âyeten lil âlemîn.

Biz de duasını kabul ettik ve kendisini kederden kurtardık. İşte biz mü’minleri böyle kurtarırız.

Zekeriya’yı da hatırla. Hani o, Rabbine, “Rabbim! Beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın” diye dua etmişti.

Biz de onun duasını kabul ettik ve kendisine Yahya’yı bağışladık. Eşini de kendisi için, (doğurmaya) elverişli kıldık. Onlar gerçekten hayır işlerinde yarışırlar, (rahmetimizi) umarak ve (azabımızdan) korkarak bize dua ederlerdi. Onlar bize derin saygı duyan kimselerdi.

Irzını korumuş olan kadını da (Meryem’i de) hatırla. Ona ruhumuzdan üflemiştik. Kendisini de, oğlunu da âlemlere (kudretimizi gösteren) birer delil yapmıştık.

NOT;

Zilhicce ayının 3. günü oluyor. 4 Ayet arka arkaya okununca 1 oluyor. Bu şekilde 3-5-7-21-41-101 gibi tekli sayılara kadar hangi sayıda ısterseniz okuyabilirsiniz. Sadece 3. günü okunacak.

Okuyamayanların eşleri veya yakınları okusun inşaAllah.

Bu bilgiler için kaynak bulunamadı.

Denendiği yazılmakta, Allahu ağlem. Doğrusunu ancak rabbimiz bilir.

Yalnız aşağıda bu bilgi var.

‼️{{{Çocuğu olmayanlar için Zekeriya (a.s)’ın duası kabul olmuş bir duadır.

“Rabbi hebli min ledünke zürriyeten tayyibaten inneke semiudduai”

“Rabbim,bana katından tertemiz soy armağan et. Doğrusu Sen duaları işitensin.”

Kaynak: Dua Kitabı/Abdilkadir Dedeoğlu}}}

Rasulullah (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle Buyuruyor;

“Zilhicce’nin üçüncü günü Allah (cc) Zekeriya Peygamberin duasını kabul etti. Bugünde bir dilekte bulunanların dileğini Allah (cc) muhakkak yerine getirir. (Şir’a)

Hz Zekeriyya(as)’in evladı olmuyordu. Hz Zekeriyya (as); 92 veya 120 yaşında, zevcesi de, 98yaşında, hem kendisi hemde hanımı ihtiyardı. Böyle bir durum’da Hz Zekeriyya (as)’ın duası Yüce Rabbimiz tarafından kabul edilerek: “Ey Zekeriyya! Şüphesiz biz sana Yahya isminde bir oğulla müjdeliyoruz. Bundan önce ona hiçbir adaş yapmadık.”

(Meryem Suresi 7. Ayet) buyurdu.

Çocuğu olmayan Hz Zekeriyya Aleyhisselamin Kur’an-ı Kerim’de geçen, kabul olan duaları;

Bismillâhirrahmânirrahîym

‎رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ

“Rabbi heblî min ledünke zürriyyeten tayyibeten inneke semî’ud-Duâ.”

(Rabbim! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin)

Âli İmrân Suresi 38. Ayet

Bismillâhirrahmânirrahîym

‎رَبِّ لَا تَذَرْنِى فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ ٱلْوَٰرِثِينَ

“Rabbi lâ tezernî ferden ve ente hayrul vârisîne” “Rabbim! Beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın”

Enbiyâ Suresi 89. Ayet

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN AİLELER

Gece beraber teheccüde kalkıp 2 rekat namaz kılıp en az 100 kere Estağfirullah’ diyerek tövbe edip, sonra bu dualarla Allah-u Te’ala’dan istekte bulunsunlar.

ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAKLAR LİSTESİ

Terviye gece-gün ne yapalım

Arefe gece-gündüz ne yapalım

Bayram gece-gündüz ne yapalım

!!!!!

Zilhiccenin ilk 10 GECESİNİ İHYA EDELİM, GAFLETLE GEÇİRMEYELİM!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

◾️Sabah namazından sonra gücümüz ölçüsünde (mümkünse en az 100 kere) “Sübhânallâhi ve bihamdihî”

◾️İhlâs Sûresini gücümüz ölçüsünde okuyalım (mümkünse en az 100 kere). Gün içinde tamamlayalım (Hasta olan okuyamaz, mümkünse en az 100 kere Besmele olabilir).

◾️Salavât çekelim gücümüz ölçüsünde (mümkünse en az 100 kere).

◾️Gücümüz ölçüsünde (mümkünse en az 100 kere), “Elhamdülillâh” okuyalım.

◾️Gücümüz ölçüsünde (mümkünse en az 100 kere “istiğfar”.

◾️“Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber”, gücümüz ölçüsünde (mümkünse en az 100 kere).

◾️TERVİYE, AREFE, BAYRAM GECELERİNİ İHYA EDERKEN; bu gecelerde mümkünse;

”YÂSÎN, DUHÂN, Secde, Vakı’a, Mülk, Nebe, Kıyâmet, Cuma, Rahmân, Fetih Sûreleri”, Amenerrasûlü, Âyetü’l-kürsî’, 3 kere Tekâsur, 4 kere Zilzâl, 4 kere Kadr Sûresi, Âl-i İmrân Sûresi son 10 âyet, Kısa Sûreler okunabilir, gücümüz ölçüsünde.

NOT;

▪️Bunları gücümüz ölçüsünde okuyalım.

▪️Kaza namazları çok kılalım.

▪️Namazsız olanlar sade zikirleri çekebilir.

10 GÜNLERDE YAPILACAK ZİKİRLER!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ALLAH Teâlâ, Musa (Aleyhisselâm)’a 5 dua hediye etti ve Cebrail (Aleyhisselâm) bu duaları 10 günlerde getirdi ki o dualar şunlardır;

——-

لَاۗ اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرٖيكَ لَهُ * لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيٖى وَ يُمٖيتُ وَ هُوَ حَىٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدٖيرٌ

1. Duanın okunuşu: Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh * Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît * Ve hüve Hayyül lâ yemût * Bi yedihi’l-hayr * Ve hüve alâ külli şey’in Kadîr *

اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرٖيكَ لَهُ * اِلٰهًا وَاحِدًا اَحَدًا صَمَدًا لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَ لَا وَلَدًا

2. Duanın okunuşu: Eşhedü el lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh * İlâhev vâhiden ehaden samedel lem yettehiz sâhibetev ve lâ veledâ *

اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرٖيكَ لَهُ * اَحَدٌ صَمَدٌ لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ

3. Duanın okunuşu: Eşhedü el lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh * Ehadün samedül lem yelid ve lem yuled * Ve lem yekül lehû küfüven ehad *

اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَرٖيكَ لَهُ * لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيٖى وَ يُمٖيتُ وَ هُوَ حَىٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدٖيرٌ

4. Duanın okunuşu: Eşhedü el lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh * Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît * Ve hüve Hayyül lâ yemût * Bi yedihi’l-hayr * Ve hüve alâ külli şey’in Kadîr *

حَسْبِىَ اللّٰهُ وَ كَفٰى* سَمِعَ اللّٰهُ لِمَنْ دَعَا * لَيْسَ وَرَاۗءُ اللّٰهِ مُنْتَهٰى

5. Duanın okunuşu: Hasbiyallahu ve kefâ * Semiallahu limen deâ * Leyse verâullahi müntehâ*

———-

Bu dualar İncil’de de indirildi. Havariler, İsa (Aleyhisselâm)’a bu duaların faziletini sorduklarında İsa (Aleyhisselâm) onlara öyle sevaplar ve faziletler anlattı ki kim 10 günlerde bu duaları okursa kimsenin anlatmaya gücünün yetmeyeceği sevaplar ve faziletler kazanır.

(Kaynak: Ebu’l-Leys Es-Semerkandi, Tenbihu’l-Ğafilin; 162-163)

Geçmiş ve Gelecek Günahların Bağışlanması İçin Zülhicce’nin

İlk On Gününde Okunacak Zikirler

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tâberânî (Rahimehullâh)ın “el-Mu‘cemü’l-kebîr” adlı eserinin mefkûd (kayıp) cüzlerinin birinde şu hadîs-i şerîfi tahrîc ettiği rivâyet olunmaktadır.

Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim Zülhicce’nin ilk on gününde, her gün 10 kere:

‎ «لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عَدَدَ الدُّهُورِ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عَدَدَ أَمْوَاجِ الْبُحُورِ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عَدَدَ النَّبَاتِ وَالشَّجَرِ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عَدَدَ الْقَطْرِ وَالْمَطَرِ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُيُونِ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ، لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ مِنْ يَوْمِنَا هٰذَا إِلٰى يَوْمِ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ.»

‘(Geçmiş) zamanlar adedince Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).

Denizlerin dalgaları sayısınca Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).

Bitkiler ve ağaçlar adedince Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).

Yağmurlar ve damlalar sayısınca Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).

Gözlerin kırpılması sayısınca Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).

Lâ ilâhe illâllâh onların (dünyâları için) topladıklarından daha hayırlıdır. Bugünümüzden Sûr’a üfürülecek güne kadar Lâ ilâhe illâllâh (diyorum).’ derse, kendisinin geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.”

Lâ ilâhe illallâhu adededdühûr.

Lâ ilâhe illallâhu adede emvâcil buhûr.

Lâ ilâhe illallâhu adedennebâti veşşecer. Lâ ilâhe illallâhu adedel qatri ve metar.

Lâ ilâhe illallâhu adede lemhil uyûn.

Lâ ilâhe illallâhu hayrum-mimmâ yecmeûn.

Lâ ilâhe illallâhu min yevminâ hâzâ ilâ yevmi yunfehu fissûr.

(et-Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr; ‘Abdülhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr fi’l-ed‘iyeti’l-me’sûrati’l-letî teşrahu’s-sudûr, sh:282)

UZUN OLANI

~~~~~~~~~~~

Lâ ilâhe illallâhu adededdühûr.

Lâ ilâhe illallâhu adede emvâcil buhûr.

Lâ ilâhe illallâhu adedennebâti veşşecer.

Lâ ilâhe illallâhu adedel qatri ve metar.

Lâ ilâhe illallâhu adede lemhil uyûn.

Lâ ilâhe illallâhu hayrum-mimmâ yecmeûn.

Lâ ilâhe illallâhu min yevminâ hâzâ ilâ yevmi yunfehu fissûr.

Lâ ilâhe illallâhu adedelleyâlî veddühûr.

Lâ ilâhe illallâhu adedel eyyâmi veşşuhûr.

Lâ ilâhe illallâhu adede ed-âfil ucûr.

Lâ ilâhe illallâhu adede evrâqışşecer.

Lâ ilâhe illallâhu adedeşşa’ri vel veber.

Lâ ilâhe illallâhu adederramli vel hacer.

Lâ ilâhe illallâhu adedezzehri vessemer.

Lâ ilâhe illallâhu adede enfâsil beşer.

Lâ ilâhe illallâhu adede mâ kâne vemâ yekûn. Lâ ilâhe illallâhu teâlâ ammâ yüşrikûn.

Lâ ilâhe illallâhu filleyli izâ as-as.

Lâ ilâhe illallâhu fissubhi izâ teneffes.

Lâ ilâhe illallâhu adederriyâhi fil berârî vessuhûr.

Lâ ilâhe illallâhu adede halqıhî ecmaîn.

(uzun olanı)

Kaynak : Cübbeli Ahmet Hoca

—–

“Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Günde en az 100 kere tevbe etmek,

Günde en az 100 kere salavat okumak,

Günde en az 100 kere ‘sübhanallah’ demek,

Günde en az 100 kere ‘Elhamdülillah” demek,

Günde en az 100 kere ‘Lâ ilâhe illallâh”

demek,

Günde en az 100 kere ‘Allah-u Ekber’ demek,

Günde en az 100 kere ihlâs sûresi okumak,

İlk 9 gün oruç tutmak,

10 Geceyi ihya etmek,

Çokca Kur’an-ı Kerim okumak,

Her gün sadaka vermek,

Fakirlere yardım etmek,

Bol bol dua etmek,

Hasta ziyareti yapmak,

İlim meclislerinde bulunmak,

Cenazeye katılmak,

Kurbanı olanın kurbanı kesinceye kadar, saç-sakal tıraşı olmaması, tırnak kesmemesi, bedenden kıl koparmaması,

SÜNNETTİR.

[Beyhekî, R. Nâsihîn, Taberânî]

Zilhicce Ay’ının ilk on günü nereden geliyor?(Allah c.c. En doğrusunu bilir.)

____________________________________________

Arefe günü, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva’nın Arafat’ta buluştukları gündür.

Hz Adem Aleyhisselamın tevbesi bu ongün içerisinde kabul olundu,

Hz İbrahim Aleyhisselam bu on gün içerisinde ALLAH’ın izniyle HALİLULLAH oldu.

——————————————————–

Hz Musa, ALLAH’u Teâlâ (C.C.) ile 30 gün sözleşti dolayısıyla süslendi temizlendi v.s.30 gün oruç tuttu (iftarsız-sahursuz oruç). Sonra ALLAH Azze ve Celle Hazretlerinin huzuruna çıkacağı zaman uzun zaman bir şey yemediği için ağzının hafif bir koku ile kokması münasebetiyle ağzını misvakla misvakladı ve o koku kayboldu. Ve lakin ALLAH’u Teala Hazretleri Musa Aleyhisselam a “en sevdiği kokunun oruçlunun ağız kokusu olduğunu ve 10 gün daha oruç tutmasını bu vesileyle ağzındaki eski kokunun geri gelmesini” buyurdular. Rivayete göre o tutulan 30 gün oruç Zilkade ayına, 10 gün oruç ise Zilhicce ayının ilk on gününe geldiğini bildiriyor. (Bir de Musa’ya geceye va’d verdik ve ona bir on gece daha ekledik ve böylece Rabbinin tayin ettiği vakit tam kırk gece oldu. Sure-i Araf/142)

img_4440

Sahabeler Resulullah Efendimize SAV Medine de bir ağacın altında biat ettiklerinde
ALLAH Azze ve Celle Hazretlerinin Sahabelerden razı olduğu ile ilgili ayet indi. Bu biat ve Ayeti Kerimenin inişi bu ongün içerisinde oldu. (Gerçekten o ağacın altında sana biat ederlerken O, müminlerden razı oldu. Onların kalplerindekini bildi de üzerlerine o güveni indirdi ve onları bir yakın fetih ile ödüllendirdi. Sûre-i Fetih/18)

img_4442

buraya tıklayınız Zilhicce Ayının üstünlüğü hakkında

buraya tıklayınız Zilhiccenin ilk gecesi hakkında

IMG_1721

image

ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜNDE YAPILACAK AMELLER

1. HAC VE UMRE
Haccı ve umreyi edâ etmek: Bu, yapılacak amellerin en faziletlisidir.
2. ORUÇ
Bu günlerde veya imkân bulduğu kadarında -özellikle arefe gününde- oruç
tutmak: “Arefe gününün orucuna gelince, Allah’tan ümidim odur ki o, sonraki bir sene ve önceki bir senenin (günahlarına) keffaret olur.” HADİS
3. TEKBİR VE ZİKİR
Bu günlerde çokça tekbir getirmek ve zikir yapmak
4. TEVBE VE GÜNAHLARI TERK
Amellerin Allah’ın rahmet ve mağfiretine sebep olması için tevbe etmek ve günahları terk etmek
5. FARZLARI EDA ETMEK, NAFİLELERİ ARTTIRMAK
6. KURBAN KESMEK
7. BAYRAMI HELAL BİR ŞEKİLDE GEÇİRMEK

buraya tıklayınız Zilhicce Ayının ilk 10 gün-ünün fazileti ve Allahın bazı şeyleri bazı şeylere üstün tutması (mesela bazı zamanları,mekanları,günleri v.s.)

image image

Zilhiccenin ilk on günü, fazilette bingüne, Arefe günü ise onbin güne eşittir.

Beyhekî

image

.Bu ay hac yapıldığından,
.Arafat’a çıkıldığından,
.Allah için milyonlarca kurban kesildiğinden,
.Bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı için mukaddestir.

*Zilhicce ayı 1’den-10’a kadar (Leyâli Aşere) yani (10 mübarek gece) çok değerlidir.

buraya tıklayınız ZİLHİCCE AYI İLK 10 GÜN-GECE NAMAZLARI

IMG_1685-0

IMG_1689

image

Zilhicce ayının 7-8-9 Günleri Kılınacak Tövbe ve Hacet Namazı

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zilhicce ayının 7-8-9 ncu günler öğle namazı ile ikindi namazı arası 4 rekat namaz kılınır.Bu namazın her rekatında fatiha süresinden sonra 3 Kadir süresi(İnne enzelnahü) 21 İhlas süresi okunur.Namazın diğer kaidleri aynen yapılır.

Namazdan sonra Hac görevini yapan kardeşlerimizin duaları gibi kabul olması için,kendinizi Hac görevinde gibi hissederek dua edin.Rabbimizden af dileyin..Rabbimizinden dünya ve ahiretiniz için ne istiyorsanız dileğin.Çünkü Melekler bu günlerde dua eden kulları takip eder.Onların dualarına iştirak eder.

Ya Rabbim benide hac görevini yapan kardeşlerimizle birlikte eyle.Onların dualarının arasına benimde dualarımı kat.Benide günahlarımdan temizle.Benim ve ümmeti muhammedin sıkıntılarını sevince dönüştür.Ya Erhamer rahimin..(3 defa) söyleyin.

TERVİYE GÜNÜ NAMAZ(Zülhicce 8.gün-Arifeden bir önceki gün)
* 4 rekat kılınır arkasından 2 rekat daha kılınır.

4 rekatın 1.rekatında 1 Asr suresi

2.rekatında 1 Kureyş suresi

3.rekatında 1 Nasr(İza cae..)suresi

4.rekatında 3 ihlas suresi okunur.

2 rekatlık namazın her rekatında 3 kere ihlas suresi okunur.

*Bunu yapan kişi terviye gününün sevabını kazanır. Ve o gün Mina’da zikredenlerin sevabını bulur.

image

IMG_1696

IMG_1697

buraya tıklayınız Ayrıca Abdülkadir Geylani Hz.nin Gunyetüt Talibun kitabında tavsiye edilen Arefe günü kılınan namazlar

*Hacca gidemeyenler
Kurban bayramından evvel 9 GÜN ORUÇ tutmalıdır. 10. gün kurban kesilene kadar birşey yememeli, kurban kesilmişse kurban etiyle orucunu bozmalıdır. Kurban kesilmemişse erkekler bayram namazından gelince kahvaltıyla orucunu bozmalıdır.


Terviye günü oruç tutulması hakkında Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “ Her kim terviye günü oruç tutarsa, Allahü Teala ona Eyüp (Aleyhisselam)ın belasına karşı sabretmesinin sevabını verir.”

(Safûri, Nüzhetü’l Mecâlis, 1/152)

img_4576

İbn-i Abbas (r.a.)‘dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Terviye (Zilhiccenin sekizinci) gününün orucu, bir seneye, Arefe gününün orucu ise, iki seneye keffârettir.”(Ebû’ş-Şeyh, İbn-i Neccar, Nebhanî, el-Fethu’l-Kebîr, No:7294,2/24)

img_4575

—————-

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETLİ ZİKİR VE DUÂLARI

1) Arefe Sabahı Sabah Namazından Sonra Başlayıp Bayramın Son Günü İkindi Namazından Sonra Bitecek Teşrîk Tekbirleri

اللَّهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْ

Okunuşu (1. madde – teşrik tekbiri)

Allâhu ekber. Allâhu ekber. Lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber. Allâhu ekber ve lillâhil hamd.

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.»

Okunuşu(2. madde – 100 kere)

Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey-in qadîr.

İbni Abbas (Radiyallahu Anhuma)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh şöyle buyurmuştur

“Karadaki ile denizdeki yâni (karada bulunan) İlyâs ile (denizlerde bulunan) Hızır (Aleyhimesselam) her sene (hac yaparlar ve) Mekke’de (Minâ’da) birbirleriyle buluşurlar da biri (ihramdan çıkarken) diğerinin başını traş eder ve o sırada birbirlerine:

«بِسْمِ اللَّهِ

مَا شَاءَ اللهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ،

مَا شَاءَ اللهُ كُلُّ نِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ،

مَا شَاءَ اللَّهُ الْخَيْرُ كُلُّهُ بِيَدِاللَّهِ،

مَا شَاءَ اللهُ لَا يَصْرِفُ السُّوءَ إِلَّا الله»

Bismillâh.

Mâşâallâh. Lâ quvvete illâ billâh. Mâşâallâh. Küllü ni’metin minallâh. Mâşâallâh. El-hayru külluhû biyedillâh.

Mâşâallâh. Lâ yasrifussûe illallâh.

Ali (Radryallahu Anh)dan rivâyet edildiğine göre Arefe günü Cibril, Mikâîl, İsrâfîl ve Hızır (Aleyhimüsselâm)in ikindi vaktindeki duâsı:

“Her Arefe günü Arafat’ta Cibril, Mikail, israfil ve Hizir (Aleyhimisselam) bir araya gelirler. Cibril (Aleyhisselâm): ‘Allâh ne dilerse o olur. Allâh’ın yardımı olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur.’ der. Mîkâil (Aleyhisselâm) ona cevap vermek üzere: ‘Allâh ne dilerse o olur. İzzetin tamamı Allâh’tandır.’ der.

israfil (Aleyhisselam) ona karşilik olarak: Allâh ne dilerse o olur. Bütün hayırlar Allah’ın (kud- ret) elindedir.’ der. Hızır (Aleyhisselâm) ona mukābele etmek üzere: ‘Allâh ne dilerse o olur. Kötülüğü Allah’tan başka kimse savuşturamaz.’ der. Sonra dağılırlar ve bir dahaki sene o güne kadar bir araya gelmezler.” (Abdülkadir el-Geylani, el-Gunye, 264; Ibna Asakir, Tarihu Dimesk, 16/427)

مَا شَاءَ اللهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ،

مَا شَاءَ اللَّهُ كُلُّ الْعِزَّةِ مِنَ اللهِ،

ما شَاءَ الله الْخَيْرُ كُلُّه بِيَدِاللهِ

مَا شَاءَ اللَّهُ لَا يَدْفَعُ السُّوءَ إِلَّا اللهُ،

Mâşâallâh. Lâ quvvete illâ billâh. Mâşâallâh. Küllül izzeti minallâh. Mâşâallâh. El-hayru külluhû biyedillâh.

Mâşâallâh. Lâ yedfeussûe illallâh

Arefe Günü Okuyanın Duâlarını Kabul Ettirecek ve Bütün Hacılara Dahî Şefâat Etme Salâhiyeti Kazandıracak Zikirler Câbir ibni Abdillâh (Radıyallahu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfe göre Rasûlüllâh

şöyle buyurmuş

“Her hangi bir Müslüman Arefe Günü’nün ikindisinde Mevkif’te (Arafat vakfesinin yapıldığı yerde vakfeye) durup yüzünü kıbleye döndürür de, sonra 100 kere:

‘Allâh’tan başka hiçbir ilâh yoktur, O tektir, ortağı yoktur. Mülk yalnız O’nundur. Hamd yalnız O’na mahsustur ve O her şeye Kadir’dir.’ derse, daha sonra 100 kere Kulhüvellâhu Ehad (İhlâs Sûresi) okursa, daha sonra da 100 kere:

‘Ey Allâh! İbrâhîm’e ve İbrâhîm’in âline salât ettiğin gibi, Muhammed’e ve Mu- hammed’in âline de (öylece) salât eyle. Zîrâ Sen hamde (övgüye) lâyık olansın ve pek ulusun. Onlarla beraber bize de salât (rahmet) eyle.’ derse mutlaka Allâh-u Te’âlâ:

‘Ey meleklerim! Bu kulumunun mükâfatı ne olsun? Beni tesbîh etti, Beni tehlîl (tevhîd) etti, Beni tekbîr etti, Bana tâzimde bulundu, Beni(m yüce hakkımı) tanıdı, Bana övgüde bulundu ve peygamberime salât etti. Ey meleklerim! Şâhit olun ki muhakkak ben kendisi için (günahlarını) mağfiret ettim ve onu(n bu zikirlerini) ken- disine şefâatçi yaptım (da dualarını kabul ettim). Benim bu kulum Benden (Arafat’ta bulunan herkesin ibâdetlerini kabul etmemi) isteyecek olsa dahî elbette onu mevkif eh- linin hepsi (vakfede bulunan herkes) hakkında şefâatçi kılarım.’ buyurur.” (el-Beyhaki, Su’abu’l-iman, rakam:3780, 5/502)

Zikirlerin Sırasıyla Okunuşu:

«لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ» ( 100Kere)

«أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ،

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ الله اَحَد الله الصَّمَدُ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ 100kere

«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى أَلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ وَعَلَيْنَا مَعَهُمْ.(kere 100)

Lâ ilâhe illâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey-in qadîr. 100 kere

Eûzübillâhimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm. qul hüvallâhu ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yeküllehû küfüven ehad. 100 kere

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ ibrâhîme ve alâ âli ibrâhîme inneke hamîdümmecîd. Ve aleynâ meahüm. 100 kere

https://mektebun.wordpress.com/2021/07/18/arefe-gunu-zikretmenin-fazileti/

AREFE GÜNÜ Zikretmenin Fazileti:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

◾️Arife ve bayram geceleri mümkünse

1001 kere

(1. resim)

[Estağfirullahel azîme ve etûbü ileyh] “Yüce Allah’a tövbe ve istiğfar ederim” diyerek istiğfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.

◾️ Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Arife günü şu dua yı okurdu:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

[Allahümmec’al fî kalbî nûran ve fî besarî nûran. Allahümmeşrah lî sadrî ve yessir lî emrî]

“Allah’ım! Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım! Göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. ”

“Her kim bu duayı Arife günü okursa, büyük mükâfata nail olur.”

Tac, 2/138

(2. resim)

◾️

*Amr bin Şuayb (Radiyallahü Anh)dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Duaların en faziletlisi Arife günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki Peygamberlerin buyurdukları en hayırlı dua şudur:

(3. resim)

[Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.]

“Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur, yalnız O vardır. O’nun ortağı yoktur. Mülk O’nundur. Hamd O’nundur ve O, her şeye kâdirdir.” 1 Abdullah bin Amr (Radıyallahü Anhüma) diyor ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Arife gecesi de bu duayı çok okurdu. “2

1-Tirmizî, Daavât, 123; Münzirî, et-Tergîb ve ‘t-Terhîb, 2/41; Zebîdî, İthâfü’s-Sâde, 4/373, 374

2-Ahmed, Müsned, 2/210; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, 3/252

◾️

Rivayet edildi ki: Arife günü aşağıda zikredilen sure ve duaları 100 defa okursa, Allahü Teala meleklerine şöyle buyurur: “Ey meleklerim! Bu kulum beni zikretti, İhlâs-ı Şerif’i okudu. Ondan sonra da Peygamberime Salâvat-ı Şerife getirdi. Ben bu kuluma ne iyilik yapsam azdır. Hatta bu kulum hacları kabul olunmayanlar için “Ya Rabbi! Hacları kabul buyur” dese, onu da kabul ederim.”

(4. resim)

(5. resim)

[Bismillahir Rahmânir Rahîm

Kul hüvellahü ehad. Allahüs Samed. Lem yelid velem yûled. Velem yekün lehü küfüven ehad.

Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr. Allahümme salli alâ Muhammedin ve enzilhül mak’adel mukarrabe indeke yevmel kıyâmeh.]

◾️

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Her kim arife günü Besmele ile beraber 1.000 defa İhlâs suresini okursa, Allahü Teala bütün günahlarını affeder, ona istediğini verir.”

Buna gücü yetmezse, 100 kere okumalıdır.

◾️En az 100 defa Salâvat-ı Şerife zikredilmelidir.

◾️ 100 kere Arife günü duası okunur:

(6. resim)

[Sübhanellezî fissemâi arşüh. Sübhanellezî fil arzi mevtiüh.

Sübhanellezî fil bahri sebîlüh. Sübhanellezî finnâri sültânüh. Sübhanellezî fil cenneti rahmetüh. Sübhanellezî filkubûri kazâüh. Sübhanellezî rafea’s semâe. Sübhanellezî veza ‘al erza. Sübhanellezî lâ melcee minhü illâ ileyh. ]

Bu dua ayrıca Arife gecesi 1.000 defa okunur.

Rivayet edildi ki: “Her kim Arife gecesi şu on cümleyi 1.000 defa okursa, Allahü Teala o kimsenin her ne muradı varsa verir.”

◾️

Rivayet edilmiştir ki: Hızır (Aleyhisselâm) ile İlyas (Aleyhisselâm) her sene Arafat’ta bir araya gelirler. Her biri diğerinin saçlarını tıraş edip şu zikri okuyarak birbirilerinden ayrılırlar:

(7. resim)

[Bismillahi mâ şâellahü lâ yesûkul hayra illallah.

Bismillahi mâ şâellahü lâ yekşifüssûe illallah.

Bismillahi mâ şâellahü mâ biküm minnı ‘metin feminallah.

Bismillahi mâ şâellahü lâ havle ve lâ kuvvete illa billah.]

“Allah’ın ismiyle! Allah’ın dilediği olur. Hayrı Allah’tan başka hiç kimse sevk edemez.

Allah’ın ismiyle! Allah’ın dilediği ne ise o olur. Kötülüğü Allah’tan başka hiç kimse açamaz.

Allah’ın ismiyle! Allah ne dilerse, o olur. Sizde ne nimet varsa, Allah’tandır.

Allah’ın ismiyle! Allah’ın dilediği olur. Günahtan dönüş ve ibadete kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır.”

Kim bunları okursa, her türlü afet, bela, musibet, düşman, zalim sultan ve şeytanın şerrinden, yılan akrep gibi her türlü tehlike ve zarardan emin olur.

Kim bunu Arife günü 100 defa okursa, Allahü Teala o kimseye şöyle nida eder:

– “Kulum! Sen Beni razı ettin, Ben de Senden razı ol dum, Benden dile. İzzet ve

celalim hakkı için dilediğini kabul ederim.”

Nüzhetü’l-Mecalis, 1/91

Arefe Günü Yapılacaklar;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AREFE…

Pazartesi günü Arefe,öğlen Ezanı ile ikindi Ezanı arası ÇOK ÖNEMLİ BİR ZAMAN DİLİMİ..Vakfe zamanı,Duaların müstecap olduğu zaman,Bu zaman diliminde DÜNYALIK İŞLERİNİZİ ERTELEYİN

ALLAH’tan af ve mağfiret isteyin

Zilhiccenin ilk on günün FAZİLETİ bin güne, AREFE GÜNÜ ise, ON BİN güne eşittir. (Beyheki)

Arefe Günü Yapılacaklar;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

◾️1.Arefe gününün sabah namazının farzından itibaren Teşrik tekbirleri getirilmesini UNUTMAYIN.

◾️2.Arefe günü oruç tutulmalıdır.

SAHURA KALKMAMIŞ dahi olsanız… Mutlaka ama mutlaka oruçlu olunuz.. 2 sene tutmuş ecrini alır.

Efendimiz Aleyhisselatüvesselam buyuruyor; Bilhassa dokuzuncu Zilhicce yani Arefe günü oruçla geçirilmelidir! Onda o kadar çok Hayır ve Hikmetler vardır ki, saymakla bitmez. [T. Gafilin]

“Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir.”

(Tergîb ve Terhîb Trc, 2/460)

◾️3.Öğlen ezanı ile ikindi ezanı arası yani vakfe sürecinde 4 rekat namaz kılınacak. Her rekâtta Fatihadan sonra 50 ihlas

◾️4.Gusūl abdest alınmalı

◾️5.Arefe günü çokca istiğfar Efendimize (s.a.v) Salavat Şerif ve Kelimei Tevhid getirilmeli

◾️6.Arefe günü; O GÜN İÇİNDE 1000 âdet İhlas okunmalı

(Örnek yolda yürürken,seyahatte v.b durumlarda da okunabilir)

◾️7.

100 kere Lehavlevelekuvveteillebillehilaliyyil azim

◾️8.

100 kere Leileheillahuvahdehüleşerikeleh, lehülmülkü velehülhamdü ve hüveale küllişeyin kadir.

◾️9.

70 kere Rabbene duası

◾️10.

Kuran-ı Kerim’in kalbi olan En az bir adet Yasin-i Şerif,ardından 3 ihlas

◾️11.

Arefe günü GÜN İÇİNDE

4 rekat namaz

Her rekâtta Fatihadan sonra 3 Kadir süresi,21 ihlas

Bitirince: 70 Kere

ALLAHÜMMAĞFİRLİ VELİL MÜMİNİNE VEL MÜMİNÂT

Bu tarifle namazı kılan minadaki bütün hacıların sevabını alır..

◾️12.

100 kere SübhanALLAHİ ve bihamdihi

◾️13.

Gece-teheccüd vakti yani (Sabah Bayram)

19 Temmuz Pazartesiyi 20 Temmuz Salıya bağlayan gece;

2 rekat namaz

Her rekâtta 15 Fatiha,15 ihlas,15 Felak,15 Nas

Bitince 3 ayet-el kürsi ve 15 istiğfar ve Dua et hacetinle

◾️14.Vakfe zamanı Arefe günü Peygamberimiz Alehisselatü vesselamın ve bütün Peygamberlerin yaptığı iltica ile;

En az 11 kere;

Lâ ilahe illallahu vahdehu la şerikeleh, lehül mülkü,ve lehül hamdü, yühyi veyumit biyedihil hayr, ve hüve ala külli şeyin kadir

◾️15. Vakfe zamanı Arefe günü En az 11 kere;

Allahümme salli alâ Muhammedin ve enzilhül muk’adel mükarrebe indeke yevmel kıyâmeh

◾️16.Nafile Namazlara özellikle Arefede Hassasiyet verilmeli özen gösterilmeli,

Teheccüd Namazı,

Kuşluk Namazı,Evvabin Namazı,Şükür Namazı kılınmalı

◾️17.Vakfe zamanı Arefe günü En az 3 kere

Sübhanellezi fissemai arşüh

Sübhanellezi fil arzi mevtıüh

Sübhanellezi fil Bahri sebilüh

Sübhanellezi finnari sültanüh

Sübhanellezi fil cenneti rahmetüh

Sübhanellezi filkuburi kazaüh

Sübhanellezi rafea’s semâe

Sübhanellezi veza’al erza

Sübhanellezi lâ melce min hü illa ileyh

*Veya 8. GÜN ve 9. GÜN (ARİFE GÜNÜ) ORUÇ TUT.

*Arefe sabah namazından başlayıp, KURBAN BAYRAMININ 4. GÜNÜ İKİNDİYE KADAR HER KADIN-ERKEĞE “TEŞRİK TEKBİRİ” VACİPTİR.

IMG_1706

*BU AYIN BİRİNDEN ONUNA KADAR (Kurban bayramının 1. gününe) HERGÜN SABAH NAMAZINDAN SONRA;

10 SALAVATI ŞERİFE
“Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”

10 İSTİĞFAR
“Estağfirullâhe’l-azîm el kerîm ellezî lâ ilâhe illâhüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbü ileyk ve nes’elü-hü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehü hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”

10 TEVHİD
“Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerike leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

*Zilhicce ayının SON GÜNÜ MÜMKÜNSE ORUÇ TUT.

*Zilhicce ayının SON GECESİ MÜMKÜNSE TESBİH NAMAZI KIL.

*Zilhicce ayının SON GECESİ AKŞAM-YATSI ARASINDA
10 Rekat Namaz kıl (2’şer-2’şer).
NİYETİ: Allahım geçen senemden razı ol. İsyanımı hasenete çevir.
Her rekatta 7 Fatiha Suresi
7 Ayetel Kürsî
7 İhlas suresi

Namaz sonunda 11 Kelimeyi Tevhid
11 İstiğfar
11 Salavatı Şerife
VE SONUNDA DUA ET!!!!

ALLAH BU MÜBAREK AYI DOLU DOLU GEÇİRMEYİ, AFFI KAZANMAYI, ALLAHIN RIZASINI KAZANMAYI NASİP ETSİN. BÜTÜN ÇABALARINIZI ALLAH KABUL ETSİN. AMİN.

buraya tıklayınız AREFE GÜNÜ YAPILAN DUÂ REDDEDİLMEZ

TERVİYE VE AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ

image

Terviye ve Arefe Gününün Fazileti

Her sene İKİ AREFE GÜNÜ yaşanır. Bunlardan birisi Ramazan arefesi, ikincisi de Kurban arefesi. Esas olan, kelime anlamına da uygun olanı Kurban Bayramı arefesidir. Bununla birlikte her iki arefe gününe verilecek ehemmiyet, sevabından istifade edilmesi açısından önemlidir.

Arefe gününün faziletini bir kaç cümle ile beyan etmek istiyorum:
Katâde İbni Numân radıyallahu anh anlatıyor:

“Resûlullah Aleyhissalâtu Vesselâm’ın ‘Arefe günü oruç tutan kimsenin, önündeki bir yıl ile geçmişteki bir yıllık (küçük) günahları mağfiret olunur’ dediğini işittim.”

Arefe günü ve gecesinin fazileti büyüktür. Arefe gecesinin fazileti bir hadis-i şerifte şöyle ifade buyrulmuştur:

“Arefe gecesi yapılan duâlar reddolunmaz ve Arefe gecesi yetmiş rahmet kapısı açılır.”1

Resûlullah bir defasında da “Arefeye tazim ve hürmet ediniz ve onun bereketinden büyük pay alınız. Bu gece kılınan namazın bir rek’atı, Cenâb-ı Hak indinde bin rekattan daha sevgilidir”2 buyurmuştur.

Arefe gününün fazileti hakkında Ebû Hureyre’nin (r.a), Peygamber Efendimiz’den naklettiği bir başka hadis-i şerifte “Arefe gününe hürmet ediniz, onu aziz ve kıymetli tutunuz, çünkü Arefe günü Cenâb-ı Hakk’ın indinde aziz ve muhteremdir”3 buyrulur.

“Arefe günü, hayır günüdür, rahmet günüdür, bereket günüdür, magfiret günüdür, bayramımızdır.”4

Arefe gününün faziletiyle ilgili olarak Ebû Hureyre şöyle nakleder:

“Bir Arefe günü, Resûlullah (asm) tebessüm etti, mübarek dişleri göründü. Ben de:

‘Ya Resûlallah, bugün tebessüm ettiğiniz gibi hiç bir zaman tebessüm ettiğinizi görmedim. Bunun sebebi nedir?’ diye sordum.

Buyurdular ki:

‘Cenâb-ı Hak, bugün, hacılar üzerine o kadar rahmet ve mağfiret indirdi ki, şeytanı gördüm inliyordu, feryat ediyordu ve başına toprak saçıyordu. Bu büyük rahmet ve mağfiret karşısında onu bu halde gördüğüm için tebessüm ediyorum.’”5

Kişinin, Arefe gününde kendisini haramlardan korumasının fazileti ise, hadis-i şerifte şöyle ifade edilmiştir: “Bir kimse Arefe günü oruç tutar, dilini ve gözünü günahtan korursa, Cenâb-ı Hak onu affeder ve kıyamette arşın gölgesinde bulundurur.”6

Dipnotlar:

1- Ramûzu’l-Ehâdis; No: 4924.
2- Risâle-i Udhiyye; s. 307.
3- Gazali; s. 289.
4- Darimi, Savm, 47.
5- Gazali; s.288. 6- Mutlu, Döğen, Hatip, c. 3, s. 35.

Alıntı

Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın ömrü bereketli olur.
(Şir’a)

image Câbir radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:
“Zikrin en faziletlisi lâ ilâhe illallah’tır.”Tirmizî, Daavât 9.; İbni Mâce, Edep 55.

image

image

(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]

image

(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.) [Beyhekî]

***********************************************

Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemeli. (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin) hadis-i şerifi, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehabdır) buyurmaktadır. Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının ilk gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehabdır; fakat vacib değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz.

ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜ GÜNDÜZLERİ ORUÇ TUTMAK VE  GECELERİNİ İHYA ETMENİN  ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜ ORUÇLARI

Her gün için Şehit sevabı (ancak malını canını herşeyini bırakıp ALLAH yolunda ölen müstesna) Her gün için 100 köle azad etme sevabı Her gün için 100 deve kurban kesme sevabı her gün için cihada 100 at gönderme sevabı Bu ongün içerisindeki 8. gün ise (Telviye) Sekizinci günü oruçlu geçiren kişiye 1000 köle azad etme sevabı Sekizinci günü oruçlu geçiren kişiye 1000 deve kurban kesme sevabı Sekizinci günü oruçlu geçiren kişiye cihada 1000 at gönderme sevabı Bu ongün içerisindeki 9. gün Arefe günü Arefe gününü oruçlu geçiren kimseye 2000 köle azad etme sevabı Arefe gününü oruçlu geçiren kimseye 2000 deve kurban kesme sevabı Arefe gününü oruçlu geçiren kimseye cihada 2000 at gönderme sevabı Bu on günün gecelerini ibadetle ihya eden kişiye her gece için kadir gecesi sevabı Bu ongün orucun her günü için 1 SENELİK nafile oruç sevabı var Bu ongünden önce tırnaklarını ve avret mahallini temizleyen saçlarını tıraş eden ve bu ongün içerisinde bu sayılanların hiçbirine dokunmayan (dokunmamak; kesmemek manasında) hacıların aldığı sevabı alır Hz Adem Aleyhisselamın tevbesi bu ongün içerisinde kabul olundu Hz İbrahim Aleyhisselam bu on gün içerisinde ALLAH’ın izniyle HALİLULLAH oldu Sahabeler Resulullah Efendimize SAV Medine de bir ağacın altında biat ettiklerinde ALLAH Azze ve Celle Hazretlerinin Sahabelerden razı olduğu ile ilgili ayet indi. Bu biat ve Ayeti Kerimenin inişi bu ongün içerisinde oldu. (Gerçekten o ağacın altında sana biat ederlerken O, müminlerden razı oldu. Onların kalplerindekini bildi de üzerlerine o güveni indirdi ve onları bir yakın fetih ile ödüllendirdi. Sûre-i Fetih/18) Hz Musa, ALLAH’u Teâlâ (C.C.) ile 30 gün sözleşti dolayısıyla süslendi temizlendi v.s. 30 gün oruç tuttu (iftarsız-sahursuz oruç). Sonra ALLAH Azze ve Celle Hazretlerinin huzuruna çıkacağı zaman uzun zaman bir şey yemediği için ağzının hafif bir koku ile kokması münasebetiyle ağzını misvakla misvakladı ve o koku kayboldu. Ve lakin ALLAH’u Teala Hazretleri Musa Aleyhisselam a “en sevdiği kokunun oruçlunun ağız kokusu olduğunu ve 10 gün daha oruç tutmasını bu vesileyle ağzındaki eski kokunun geri gelmesini” buyurdular. Rivayete göre o tutulan 30 gün oruç Zilkade ayına, 10 gün oruç ise Zilhicce ayının ilk on gününe geldiğini bildiriyor. (Bir de Musa’ya geceye va’d verdik ve ona bir on gece daha ekledik ve böylece Rabbinin tayin ettiği vakit tam kırk gece oldu. Sure-i Araf/142) Bu ongün’ün Sabah ve Yatsı namazlarını cemaatle kılmalı dolayısıyla gecenin tamamını ibadetle ihya etmiş gibi olmalı. alıntı

*****************************

ZİLHİCCE AYI İLK 10 GÜN/

NE OLDU?

-TESBİHİ

-DUASI

-ZİKRİ

-DİĞER…

**********************
ZİLHİCCE 1. GÜN
Zilhicce’nin 1.günü Adem a.s. tövbesinin kabul olduğu gündür. O gün oruç tutanlarında tövbesi kabul olur.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki:
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Adem aleyhisselamın mağfiret olunduğu gündür. O‘na tövbe, Arefe günü nasib oldu.
Bir kimse gün oruçlu olursa Hz.ALLAH c.c onun bütün günahlarını mağfiret eder.
Yine bu on günlerde İbrahim Aleyhisselam Halil olmuştur. Ateş onu yakmamıştır. Kurban ettiği oğlu İsmail Aleyhisselam bu gün, bir kaç fidye karşılığında kesilmekten kurtulmuştur.
Kâbe-i Muazzama’yı İbrahim Aleyhisselam bu günlerde yapmaya başlamıştır.
TESBİHİ
100 defa SUBBUHUN KUDDÜSÛN RABBÜNA ve RABBÜL MELAİKETÎ VERRÛH okunur.
DUASI
1. Gün Duası

Bütün alemleri yaratan ve ayakta tutan Rabbimiz’e, zerrat-ı kainat adedince hamd ve şükür, Peygamberler Server’i Efendimiz’e, diğer embiya-i izama, melaike-i kirama, ehl-i beyte ve Hakk’ın bütün sadık kullarına da deryalardaki su damlaları, çöllerdeki kum taneleri adedince salat ü selam olsun. Üzerimizdeki lütuflarını saymakla tüketemeyeceğimiz, ihsanı, keremi bol, rahmeti, şefkati ve merhameti sonsuz Rabbimiz! Bize dünya adına verdiğin bütün nimetleri din-i mübin-i İslam’a sonsuz hizmet etmek istikametinde kullanmayı nasip eyle! Bizi, kardeşlerimizi, hepimizi bütün mevcudatı kuşatan ve her şeye şamil olan engin rahmetinden mahrum etme!

AYRICA 1. GÜNÜ: Yâsin Sûresi ve Bakara Sûresi 30. sayfadaki

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ (El haccu eşhurun ma’lûmât(ma’lûmâtun), fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc(haccı), ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh(ya’lemhullâhu), ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb(elbâbi).){el-Bakara 197}
âyeti veya devamındaki tüm sayfa okunur. 3 tekbir ve 33 defa da
“أستَغْفِرُ اللهَ =>ESTAĞFİRULLAH (Allah’tan mağfiret dilerim)” çekilir.

img_4391
*******************


ZİLHİCCE 2. GÜN

Zilhicce’nin 2. günü Yunus a.s. balığın karnında duasının kabul edildiği gündür. O gün oruç tutanların dualarıda kabul olur.
ALLAH’ü TEALA Yunus aleyhisselamın duasını kabul edip, balığın karnından kurtardı.
O gün oruçlu olan kimse senenin tamamında ibadet etmiş olup, göz açıp kapayıncaya kadar dahi isyan etmemiş gibi mükafatlandırılır.

2. Gün Tesbihi

Subhanallahi ve bihamdihi subhanallahil azim (300 defa)

2. Gün Duası

Ey kullarına her zaman hilm ile muamele edip, onların günahlarını görmezden gelen ve yeniden dönüp sırat-ı müstakimi bulmaları için fırsat üstüne fırsat veren yüce Mevlamız! Bizler çok hatalar irtikap ettik,çok günah işledik. Şimdi “Tevbeler tevbesi!” diyor, yüce huzurunda boyun büküyor, huşu ile iki büklüm oluyoruz. Şayet bizi cezalandıracak olursan adaletinle muamele etmiş olursun; yok eğer günahımıza,kusurlarımıza ve isyanlarımıza rağmen o hududu olmayan rahmet ve merhametinle muamelede bulunur ve affedersen, o da Sen’in fazlın olur; Sen’in fazlın bizim hayal sınırlarımızı bile aşacak kadar büyüktür.

AYRICA 2. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât(ma’lûmâtun), fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc(haccı), ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh(ya’lemhullâhu), ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb(elbâbi).){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ أَجِرْنَا مِنَ النَّار : =>ALLAHÜMME ECİRNÂ MİNENNÂR (Allâhım! Bizi ateşten koru.)” çekilir.

img_4394
****************


ZİLHİCCE 3. GÜN

Zilhicce’nin 3. günü Zekeriya a.s. duasının kabul olduğu ve düşman zülmünden kurtulduğu gündür. O gün oruç tutanlar sıkıntılarından kurtulur.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki:
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Hz.ALLAH c.c Zekeriya aleyhisselamın duasını kabul buyurdu.
Bu gün oruç tutan kimsenin de ALLAH’ü Teala duasını kabul eder.
3. Gün Tesbihi

La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azim.(100 defa)

3. Gün Duası

Ey rahmeti gazabının önünde bulunan, kullarının tevbelerini kabul buyuran ve dua dua yalvaranların nidalarına icabet eden Yüce Rabbimiz! Amellerimizde eksikliklere ve sözlerimizdeki kırık-döküklüğe değil, hakkımızdaki hüsn-ü zannımız ve rahmetine bağladığımız recamıza göre muamele et ve bizim dualarımıza da icabet buyur; bizi hayret ve hüsrana uğratma!

Rabbimiz! Dünyaya, ukbaya ve bu iki diyar arasında bir geçit sayılan kabir alemine ait endişelerimizi emnü emana çevir… dualarımıza icabet et… beslediğimiz ümitlerimizi hayret ve hüsranla neticelendirme…

AYRICA 3. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât(ma’lûmâtun), fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc(haccı), ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh(ya’lemhullâhu), ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb(elbâbi).){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ أدْخِلْنَا الْجنَّةَ مَعَ الأَبْرَارَِ : =>EDHİLNEL CENNETE MEAL EBRAR (Allâhım! Bizi iyi kimselerle birlikte cennete girdir.)” çekilir.

img_4396

***************************
ZİLHİCCE 4. GÜN

Zilhicce’nin 4.günü İsa a.s. doğduğu gündür. O gün oruç tutanlar darda kalmaz, fakirlik görmez.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki:
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
İsa aleyhisselamın dünyaya teşrif ettiği gündür.
Bir kimse 4.günü oruç tutarsa Hz.ALLAH c.c ondan fakrı ve korkuyu kaldırır.
4. Gün Tesbihi

Hasbiyallahu la ilahe illallahu aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azim.(100 defa)

4. Gün Duası

Allah’ım senin indinde en makbul olacak bir biçimde namazlarımızı dosdoğru ve zamanında kılabilmeyi, izninle namazımızda miracı yaşayabilmeyi bize öğret Allah’ım. Namazımızı gözümüzün nuru kıl!

AYRICA 4. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ نَجِّنَا مِنَ الْفَقْرِ وَالآفَاتِ: =>ALLAHÜMME NECCİNÂ MİNEL FAKRİ VE AFÂTİ(Allâhım! Bizi fakirlik ve âfetlerden koru.)” çekilir.

img_4399
*********************


ZİLHİCCE 5. GÜN

Zilhicce’nin 5.günü Musa a.s.doğdugu gündür. O gün oruç tutanların imanı kemale erer. Münafıklıktan kurtulur.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki:
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Musa aleyhisselam dünyaya teşrif buyurdu.
5. gün oruçlu bulunan kimse nifaktan beri ve azabı kabirden emin olur. Kıyamet günü o kimse iyilerle beraber olur.

5. Gün Tesbihi

Allahümme afüvvün kerimün tuhibbül affe fa’fuanni(100 defa)

5. Gün Duası

Allah’ım kusurlarımızı ört, bizi korktuklarımızdan emin eyle. Allah’ım önümüzden, arkamızdan, sağımızdan, solumuzdan, üstümüzden ve altımızdan gelecek tüm kötülüklerden sana sığınırız.

AYRICA 5. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ ثَبِّتْنَا بَالْقَوْلِ الثَّابِتِ: =>Allahümme sebbitnâ bel kavlissâbit (Allâhım! Bizi değişmez söz ile (îmanda) sâbit kıl.)” çekilir.

img_4401
*****************************

ZİLHİCCE 6. GÜN
Zilhicce’nin 6. günü Peygamberimiz’e (S.A.V) hayırların verildiği gündür. O gün oruç tutanlara Allahû Teala (C.C) rahmet nazarıyla bakar.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Hz.ALLAH c.c hayrı feth eyledi.
O gün oruçluya Hz. ALLAH c.c rahmet nazarı ile nazar eder. O kimseye ebedi azap olunmaz.
6. Gün Tesbihi
Lâ ilâhe illâ ente sübhaneke innî küntü minez-zâlimîn. (100 defa)
6. Gün Duası

Allah’ım! Nurunla bizi dosdoğru yola hidayet eyle ve yüce huzurunda hep sadakatle kullukta bulunma payesini bize de lütfet; lütfet ki Allah’ım, dillerimiz sürekli Sen’in zikrinle meşgul, bedenimiz bütün uzuvlarıyla Sen’in emrine muti’kalplerimiz de yanlız Sen’in marifetinle dolu olsun. Ruhlarımızı müşahadenle kanatlandır; kalp, sır gibi latifelerimizi de yakınlığınla taçlandır, Sen herşeye kadirsin. Sen’den dünya hayatında zühdümüzü ve nezdindeki derecelerimizi arttırmanı diliyoruz.

AYRICA 6. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “ اللّهُمَّ آتِنَا بِعِنَايَتِكَ: =>ALLAHÜMME ÂTİNÂ Bİ İNÂYETİKE (Allâhım! Yardımını bize ulaştır.)” çekilir.

img_4403
*******************


ZİLHİCCE 7. GÜN

Zilhicce’nin 7. günü bütün cehennem kapıları kapanır. O gün oruç tutanlara 30 kolaylık kapısı açılır. 30 zorluk kapısı kapanır.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki:
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Öyle bir gündür ki; Hz. ALLAH c.c. cehennem kapılarını kapatır.
Zilhicce günleri geçmedikçe açmaz. Bir kimse o gün oruçlu olsa Hz. ALLAH c.c. 30 güçlük kapısını kapatır, 30 kolaylık kapısını açar.
7. Gün Tesbihi
Hz. Eyüp’ün Duası
رَبِّ اَِنّىِ مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَالرَّاحِمِينَ
Rabbi innî messeniyeddurru ve ente erhamürrahimin.
Ya Rabbi zarar bana dokundu. Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin. Bana da merhamet eyle yarabbi..
7. Gün Duası

Ya Rabbi! Senin üzerimizde o kadar çok nimetin var ki, ne kadar şükretsek azdır. Bizi müslüman olarak yarattığın ve müslüman olarak yaşattığın için. Sana kainattaki varlıklar adedince şükürler olsun Ya Rabbi. Bizlere verdiğin nimetlerin hakiki şükrünü eda etmeyi bizleri muvaffak eyle. Şükrünü eda edemediğimiz nimetlerden dolayı da bizleri hesaba çekme Ya Rabbi.

AYRICA 7. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ غَلِّقْ لَنَا أَبْوَابَ الْجَحِيمِ: =>Allahümme ğallik lenâ ebvâbel cehîm (Allâhım! Cehennem kapılarını bizim için kapat.)” çekilir

img_4405

******************

ZİLHİCCE 8. GÜN (Terviye günü-arefeden bir önceki gün)
Zilhicce’nin 8. günü Telviye Günüdür. Sevabını Allah’ın vereceği gündür.
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
O gün oruçlu olan kimseye Hak Teala o kadar çok şey ihsan eder ki, miktarını ancak kendisi bilir.

8. Günün Tesbihi

Hasbunallahu ve ni’mel vekil (100 defa)

8. Günün Duası

Allah’ım, bizi; konuşmayı zikir, susmayı fikir, nazarı ibret, hareketi ibadet olan kullarından eyle. Kalp katılığından, gafletten, başkalarına bar olmaktan, aşağılıktan,aşağılanmaktan, miskinlikten, cehaletten ve faydasız bilgiden, ürpermeyen kalpten, doyma bilmeyen nefisten, kabul edilmeyen duadan, nimetlerin zeval bulmasından, ansızın bastıran azabından, gelip çatan gazabından Sana sığınırız.
AYRICA 8. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنَا أَبْوَابَ الْجَنَّةِ: =>ALLAHÜMMEFTAH ALEYNÂ EBVÂBEL CENNETÎ (Allâhım! Bize cennet kapılarını aç.)” çekilir.

alıntı

img_4414

********************************

ZİLHİCCE 9. GÜN (Arefe günü)
Zilhicce’nin 9. günü Arefe(umumi af )günüdür. Bir geçmiş, bir gelecek senenin günahlarına kefarettir.
AREFE günüdür.
O günün orucu ise o seneye de gelecek seneye de kifayet eder.
Arefe günü derken, bu bir tanedir. Kurban Bayramından bir önceki gündür. Lakin halkımız Ramazan Bayramından önceki güne de arefe demektedir ki o gün, kast olunan arefe günü değildir.

9. Günün Tesbihi

Ya kadiyel hacat ve ya dafial beliyyat. İkdı havayicena külleha vedfea annal belaya külleha. (Sayı belli değil)

Veya (Arefe günü) 1000 defa IHLAS Sûresi okunur.(vakti olan hepsini yapabilir-AREFE 1000 ihlas okumak hakkında sitemize bakın)

9. Günün Duası
Allah’ım, kıyamet gününde arşın gölgesinde gölgelenenlerden eyle. Livaü’l hamd sancağı altında toplanmamızı nasip eyle.
AYRICA 9. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ اجْعَلْنَا مِنَ الْقَانِتِينَ: =>ALLAHÜMMECALNÂ MİNEL KÂNİTÎNE (Allâhım! Bizi rahmete erenlerden eyle.)” çekilir.

alıntı

img_4418

***********************

ZİLHİCCE 10. GÜN(Bayramın 1. Günü)

Zilhicce’nin 10. günü Bayramın 1.günüdür. Bayram namazından gelene kadar oruçlu durulur. Kurban kesilir. Kurbanın eti pişirilecek oruç açılır (mümkünse).
İbni Abbas Hz.lerinden rivayet olundu ki: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Kurban bayramı’nın 1. günü olup o gün kurban kesenin, kurbanının ilk damlası ile ehlinin günahları affolunur. Ve devamla buyurdular ki; “Benim ve benden evvelki peygamberlerin zikir ettiklerinin en faziletlisi Zilhicce’nin 10 gününde söylenilen:
LA İLAHE İLLALLAHÜ VAHDEHU LA ŞERİKE LEH. LEHÜ’L-MÜLKÜ VELEHÜ’L-HAMDÜ YUHYÎ VE YÜMİT VE HÜVE HAYYÜN LA YEMÜTÜ. BİYEDİHİ’L-HAYR VE HÜVE ALA KÜLLİ ŞEY’İN KADİR.” kavli şerifidir.”

10. Günün Tesbihi
(BAYRAM)
100 defa “Allahümme habbib ileyne’l-imâne ve zeyyinhü fî kulûbina ve kerrih ileyne’l-küfra ve’l-füsûka ve’l-ısyân vec’alnâ mine’r-raşidîn” okunur.

10. Gün Duası

Allah her şahsı ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef tutar. Herkesin kazandığı kendi yararına kötülükte kendi zararınadır. Rabbimiz! Unutur ya da hataya düşersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme, bizi affet, bizi bağışla. Bize merhamet et. Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et.
AYRICA 10. GÜNÜ : Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti,

اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ
(El haccu eşhurun ma’lûmât, fe men farada fîhinnel hacca fe lâ refese ve lâ fusûka ve lâ cidâle fîl hacc, ve mâ tef’alû min hayrın ya’lemhullâh, ve tezevvedû fe inne hayraz zâdit takvâ, vettekûni yâ ulîl elbâb.){el-Bakara 197} okunur.
3 tekbir ve 33 defa da “ اللّهُمَّ ثَقِّلْ مِيزَانَنَا بِالْحَسَنَاتِ :=>ALLAHÜMME SEKKİL MÎZÂNİNÂ BİLHASENÂTİ (Allâhım! Hasene (sevaplarla) tartımızı ağır getir.)” çekilir.

alıntı

img_4420

********************************

Zilhicce ayında okunacak çok faziletli zikirler

1. Zikir: LÂ İLAHE İLLALLÂHÜ VEHDEHÜ LÂ ŞERİKE LE. LEHÜL MÜLKÜ VELEHÜL HAMDÜ YUHYİ VE YÜMİT BİYEDİHİ’L HAYRU VE HÜVE ALÂ KÜLLİ ŞEY’İN KADİR. (100 kere)

Peygamber sav buyuruyor ki günde 100 kere bu zikiri okuyan kimsenin ameli gibi bir amel o gün yer halkından kimsenin defterine yazılmaz. Kıyamete çıktığı zaman o gün itibarı ile dünyada en çok amel kimin olarak sorulduğunda bu zikri yapan kişidir. Ancak bu zikri o kişiden fazla yapan müstesna

2. Zikir: EŞHEDÜ EN LÂ İLÂHE İLLALLÂHÜ VEHDEHÜ LÂ ŞERİKE LEH. İLÂHEN VÂHIDEN EHADEN SAMEDEN LEM YETTEHIZ SÂHIBETEN VE LÂ VELEDÂ. (100 kere)

Bu zikiri sabah namazından sonra 1 kere okuyan kişiye 1 milyon hasene vardır.

Ayrıca zilhicce ayında bu zikir 100 kere okulduğunda

ALLAH cc o kişiye 1 milyon sevap yazar
1 milyon günahını siler
cennette 10 bin derece yükseltir.

3. Zikir:EŞHEDÜ EN LÂ İLAHE İLLALLÂHÜ VEHDEHÜ LÂ ŞERİKE LEH. LEHÜL MÜLKÜ VELEHÜL HAMDÜ, YUHYİ VE YÜMİTÜ VE HÜVE HAYYÜL LÂ YEMÜTÜ BİYEDİHİ’L HAYRU VE HÜVE ALÂ KÜLLİ ŞEY’İN KADİR. (100 kere)

Bu zikiri 100 kere okuyan kişi için gökten 70 bin melek iner, yarabbi bu kuluna mağfiret et, günahlarını bağışla diye dua ederler.

4. Zikir:HASBİYALLÂHÜ VE KEFÂ SEMİYALLÂHÜ LİMEN DE’Â. LEYSE VERÂALLÂHİ MÜNTEHÂ. (100 kere)

Bu zikiri 100 kere okuyan kişi, zikiri okuduğunda ağzından bittiği anda melekler alır ve ALLAH cc huzuruna koyar, ALLAH cc o anda o zikri bitirir bitirmez rahmeti ile o kuluna bir kere bakar.

5. Zikir:

Allâhümme lekel hamdü kellezî neqûl, ve hayram-mimmâ neqûl. Allâhümme leke salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî ve leke rabbi türâsî. Allâhümme innî eûzü bike min azâbil qabri ve min şetâtil emri, Allâhümme innî es-elüke min hayri mâ tecrî bihirrîhu. (100 kere)

İsa a.s bana ait bir zikir demiştir ve sevabı açıklanmamıştır.
alıntı

buraya tıklayıp bu zikirlerin fazileti ve sayısı hakkında bakınız

https://mektebun.wordpress.com/2015/09/08/zilhicce-ayi-on-gun-zikirleri/

Zilhicce ayının ilk10 günü orucu fazileti

image

Zilhicce ayının ilk 10 gününde oruç tutan kimseye ALLAH cc 10 nimet verir.
1. Ömrüne bereket verir
2. Malını artırır
3. Ailesini korur
4. Günahlarını afv eder
5. Sevaplarını kat kat eder
6. Canını son nefeste kolay verir
7. Kabrini aydınlatır
8. Terazisi ağır gelir
9. Cehenneme atılmaktan kurtulur
10.Cennetteki dereceleri yükselir

alıntı

TERVİYE GÜNÜ: ZİLHİCCENİN 8.GÜNÜ YANİ AREFEDEN BİR ÖNCEKİ GÜN (çok kıymetli bir gün)

Oruçlu olalım, bu mübarek günü atlamayalım!…

Peki neden böyle denmiştir.

Terviye kelimesinin anlamı nedir.

Bu güne neden terviye günü denmiştir.

İşte cevabı:

terviye:

1) iyiden iyiye, derîn derin düşünme.

2) suya kandırma.
Yevm-i terviye, Yevm-Ct-terviye :

zilhicce’nin sekizinci günü, arefeden evvelki gün. [hacıların o gün suyu olmıyan “Mînâ”ya gittikleri gün olup, gitmezden önce nefisleriyle binek hayvanlarını suya kandırdıkları veya Hz. İbrahim’in kesilme rü’yâsını o gece görüp, gündüz gereği gibi derin derin düşündükleri için bu ad verilmiştir]

Ayrıca;

Terviye, tefekkür mânâsına da kullanılmaktadır.

İbrahim aleyhisselâm, Zilhicce ayının 8. gecesi, rüyâsında “Kendi oğlunu keser hâlde” gördü. Sabah olunca, “Rüyâ şeytanî midir, Allah tarafından mıdır?” diye terviye ve tefekküre dalıp, o günü tefekkürle geçirdi. Arefe gecesi olduğunda kendisine; “Emrolunduğun şeyi yerine getir!” buyurulunca, Allahü teâlâ tarafından olduğunu bildi.
Bildiği için o güne, bilmek anlamına gelen Arefe, dendi.
Arefe, Zilhicce’nin 9. günüdür. Başka günlere Arefe denmez. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: “Bir Müslüman, Terviye günü (Arefe gününden bir önceki gün, yani yarın) oruç tutarsa ve günâh söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar.” “Rahmet kapıları 4 gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe red olmaz. Ramazan ve Kurban bayramının 1. geceleri, Berât gecesi ve Arefe gecesidir.”
Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz]
(Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.) [Ebulberekat]

Zilhicce Ayında kılınacak namaz

buraya TIKLAYINIZ ZİLHİCCE AYI İLK 10 GÜN-GECE NAMAZLARI

ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GECELERİNDE KILINACAK Hz. Ali r.a.bildirdiği NAMAZ

Hz. Ali’ye (ra) ; Resulullah Efendimiz’in (asm) şöyle buyurduğunu anlatmıştır:

“Zilhicce ayının ilk on günü geldiği zaman; tâate (ibadet etmek) daha ciddi sarılın. Zira bugünler, Allah’ın faziletli kıldığı günlerdir.

O günlerin gecelerine gösterilen hürmet, günlerine gösterilen hürmet gibidir.”

Bir kimse, o gecelerden birinde namaz kılmak isterse, şu şekilde kılsın:

Gecenin son üçte biri geçtikten sonra kalksın; dört rekat namaz kılsın. Kılınacak bu namazların her rekatında bir kere Fatiha suresini okumalıdır. Üçer kere İhlas Suresi ve Muavvezeteyn (Felak ve Nas) surelerini okumalıdır. Yine her rekatta üç kere (Bakara suresinin 255. ayeti celilesi olan) Ayet’el Kürsi’yi okumalıdır.

Namaz bittikten sonra, ellerini açmalı ve şöyle dua etmelidir:

arapçası;

“Sübhâne zî’l-’izzeti
ve’l-ceberût. Sübhâne zi’l-kâ‘ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî
lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun
lâ-yemût. Sübhâna’llâhi rabbi’l-’ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü
li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran.
Rabbenâ celle celâluhu ve kudrete bi-külli mekânin”

duanın türkçe manası;

“İzzet ve Ceberut sahibi Allah (cc), noksan sıfatlardan münezzehtir.
Kudret ve melekut sahibi Allah (cc), noksan sıfatlardan münezzehtir.
Ölümü olmayan diri Allah (cc), noksan sıfatlardan münezzehtir.
Kendisinden başka ilah yoktur; öldürür ve diriltir.
Kulların ve ülkelerin Rabbi olan Allah (cc), noksan sıfatlardan münezzehtir.
Çokça temiz mübarek bir şekilde, her hal ü karda Allah’a (cc) hamdolsun.
Allah (cc) büyükler büyüğüdür. Rabbimiz’in şanı yücedir; ilmi ve kudreti her yerde geçerlidir.”

Bundan sonra, ne dileği var ise dilemelidir, böyle eden kimseye;
Allah (cc) Beytini (Kabe-i Muazzama’yı) ve Peygamber’in (asm) kabrini ziyaret eden, Allah (cc) yolunda cihat eden kimsenin sevabını verir.
Allah-ü Teala’dan ne gibi bir dilekte bulunur ise Allah (cc), onu kendisine ihsan eyler. Bir kimse, o on gecelerin her birinde, bu namazı tek tek kılar ise, Allah (cc) onu en yüksek Firdevs Cennetine koyar. O kimsenin her kötülüğü silinir ve kendisine şöyle denir:
“Yeniden iyi şeyler yapmaya başla.”

Arefe günü geldiği zaman, bir kimse onun gündüzünü oruçlu geçirir de; gecesinde de anlatılan namazı kılar ise, bu anlatılan duayı da okuyarak Allah’ın (cc) huzurunda ağlayarak yalvarır ise, Allah (cc) meleklerine şöyle buyurur:

“Ey meleklerim şahit olun; bu kulumu bağışladım, hac edenlerin sevabına da ortak ettim.”

Resulullah (asm) Efendimiz daha sonra şöyle buyurdu:
“Kıldığı namazdan ve ettiği duadan dolayı, Allah (cc) bu kuluna ettiği ihsanı melekler duyunca sevinir ve birbirlerine müjdelerler.”
alıntı

IMG_1734

IMG_1936

 image

Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilenler:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

2. Arefe günü oruç tutulmalidir.

3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4. Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.

5. Arefe günü 1000 âdet Ihlas-i şerif okunmalıdır. (Sorularla Islamiyet)

Arefe günü özellikle bin adet İhlas okumak büyük zatlar tarafından tavsiye edilmiştir. Hadis-i şeriflerde Ihlas sûresini okumanın kul borcu hariç diğer günahların affedilmesine vesile olacağı söylenmiştir.

https://mektebun.wordpress.com/2021/07/14/arefe-gunu-okuyanin-muradina-nail-olacagi-cok-muhim-zikirler/

Arefe Gecesinde Okunacak Dua

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

İbni Mes’ûd (Radıyallâhu Anh)’dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûllüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim Arefe gecesi (veya günü) şu kelimeleri 1000 kere söylerse içinde bir günah veya akrabayla ilişkiyi kesme mahiyetinde bir istek bulunmaması şartıyla o kişi Allâh-u Te’âlâ’dan ne isterse, mutlaka onu kendisine verir.

(O kelimeler de şunlardır:)

“Arş’ı semâda olan Allâh’ı tesbîh ederim. Kudreti(nin eserleri) yerde olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Denizde yolu olan Allâh’ı tesbîh ederim. Rahmeti cennette olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Kahır saltanatı ateşte olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Adâleti kıyâmet gününde (zuhûr edecek) olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Rahmeti (yağmuru ve rızkı) havada olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Hükmü (ölüm fermânı) kabirlerde (açığa çıkmış) olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Semâyı (direksiz) yükseltmiş olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Yeri döşemiş olan Allâh’ı tesbîh ederim.

Kendisinden kurtuluş (için kaçış) yine ancak Kendisine olan Allâh’ı tesbîh ederim.”

(İbnü Ebî Şeybe, el-Musannef, rakam:30442, 15/386; el-Buhârî, et-Târîhu’l-kebîr, 7/300; Ebû Yâ’lâ, el-Müsned, rakam:3564, 3576; et-Taberânî, el-Mu’cemü’l-kebîr, rakam:10554, 10/227; el-Kastallânî, Levâmi’u’l-envâr fi’l-ed’iyeti ve’l-ezkâr, sh:294; ed-Dîrînî, Tahâratü’l-kulûb ve’l-huzû’li-‘Allâmi’l-Guyûb, sh:189-190)

▪️

İbnü’r-Ressâm (Rahimehullâh) bu hadîs-i şerîf hakkında şu beyanda bulunmuştur:

“İmam Abdülazîz ed-Dîrînî (Rahimehullâh)’ın ‘Tahâratü’l-kulûb’ isimli eserinde naklettiği bir rivâyette, adet zikretmediği için bunun zâhirî ifâdesine göre, 1 kere dahî okuyana Allâh’u Te’âlâ’nın murâdını vereceği umulur.”

(Ahmed ibnü Ressâm el-Hanbelî, ‘Ikdü’d-düreri ve’l-le’âlî fî fezâili’ş-şühûr ve’l-eyyâm ve’l-leyâlî, 2/673)

Bu tesbihâtın okunuşu aşağıdaki gibidir:

Tesbihat bu şekildedir. Bin kere okuyamayanlar en azından bir kere okursa inşallah aynı sevabı almasalar da epey sevap kazanırlar. Şimdiden hepinizin Kurban bayramı ve arefe gecesi mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz…

SAYI 66-AGUSTOS 2018/LÂLEGÜL DERGİSİ syf: 76

Sübhânellezî fi’s-semâi arşühü,

Sübhânellezî fi’l ardı mevtiuhü,

(Sübhânellezî fil’erdi hükmühü),

Sübhânellezî fi’l-bahri sebîlühü,

Sübhânellezî fi’l-cenneti rahmetühü,

Sübhânellezî fi’n-nârı sültânühü,

Sübhânellezî fi’l-kıyâmeti adlühü,

Sübhânellezî fi’l-hevâi rahmetühü,

Sübhânellezî fi’l-kubûri kazâühü,

Sübhânellezî rafea’s-semâe,

Sübhânellezî vadaa’l-arda,

Sübhânellezî lâ mencâ (velâ melcee) minhü illâ ileyh.

AREFE GÜNÜ OKUYANIN, MURÂDINA NAİL OLACAĞI ÇOK MÜHİM ZİKİRLER

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Her kim Arefe günü güneş batmadan önce:

‘Allâh’ın adıyla! Allâh ne dilerse o olur. Allâh’ın yardımı olmadan hiçbir kuvvet yoktur.

Allâh’ın adıyla! Allâh ne dilerse o olur. Hayrı ancak Allâh gönderir.

Allâh’ın adıyla! Allâh ne dilerse o olur. Kötülüğü ancak Allâh açar.

Allâh ne dilerse o olur. Bütün nîmetler Allâh’tandır.

Allâh ne dilerse o olur. Hayrın tamâmı Allâh’ın yed(-i kudret)indedir.

Allâh ne dilerse o olur. Kötülüğü Allâh’tan başkası çeviremez.’

derse Allâh-u Azze ve Celle onu şeytandan korur ve Arşı’nın fevkinde (bulunan bir melek tarafında)n ona:

‘Muhakkak ki sen Beni râzı ettin, seni râzı etmek de Bana düşer. Benden dilediğini iste, sana vereceğim.’

diye nidâ eder.”

(el-Mu’âfî ibni İsmâ’îl el-Mevsılî, Ünsü’l-munkati’în, 2/11; İbnü ‘Asâkir, Târîhu Dimeşk, 16/427; es-Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/86; Ebû Tâlib el-Mekkî, Kûtü’l-kulûb, 1/79)

AREFE GÜNÜ KILINABİLECEK DİĞER NAMAZLAR

1/ Ebu Hureyre Radıyallâhu anh’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur :

”Her kim Arefe günü öğlenle ikindi arasında dört rekat kılar ve her rekatta bir fatiha, elli Kul huvellâhu ehad okursa, bu kişiye bir milyon hasene sevap yazılır. Kurân-ı kerim’de ki her harfe mukâbil cennette bir derecesi yükseltilir ki, her iki derece arası beşyüz senelik mesâfedir.

Allâh-u Teâla Kurân-ı kerim’deki her harfe mukâbil yetmiş huriyle evlendirir ; her huriyle birlikte inciden yakuttan yapılma yetmiş bin sofra vardır ki , her sofranın üzerinde yeşil kuş etlerinden yetmiş bin çeşit vardır.

Yemeklerin serinliği karın serinliği, tadı balın tadı, kokusu da misk kokusudur. O yemeklere ne ateş nede demir ( tencere ) değmemiştir. Yiyen kişi son yediği yemeğin tadını ilk yediğinde hissettiği lezzet kadar hissedecektir.

Sonra onlara bu namazı kılan kullara cennette iki kanadı kırmızı yakuttan ve gagası altından olup yetmiş bin kanadı bulunan büyük bir kuş gelir de işitenlerin mislini duymadığı derecede zevk veren bir sesle : ‘ Arefe ehline o mübârek günü ibâdetle ve bu namazla geçirerek onun ehli olmayı hak etmiş kişilere merhaba ! Diye nidâ eder ve böylece o kuş o namazı kılanlardan her bir adamın yemek çanağının içine düşer de, kanatlarından her bir kanadın altından yetmiş çeşit yemek çıkar. Sonra o kuş silkelenip uçar.

Bu namazı dünyadayken kılmış olan kul kabrine konulduğu zaman Kurân-ı kerim’de bulunan her harfe mukâbil kendisi için bir nur parlar ki o nurun kuvveti sâyesinde Kâbe’nin etrâfında tavaf edenleri bile görür.

Ve neticede kendisine cennet kapılarından bir kapı açılır. İşte tam o anda, gördüğü sevap ve ikramlara bir an evvel kavuşma arzusundan dolayı :” Yâ Rabbi ! Kıyâmeti çabuk kopar ! Ey Rabbim ! Kıyâmeti kâim eyle.” demeye başlar.

( Abdulkâdir el-Geylânî el-Gunye 2/60)

————————————————————————————————

2/ Ali ibni Ebi Tâlib ve Abdullâh ibni mes’ud Radıyallâhu anhümâ’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte Rasülullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur :

”Her kim Arefe günü iki rekat kılar, her rekatta her birinin başında besmele çekip sonunda
” Amin ” diyerek üç fatiha okur, sonra üç kere Kâfirun süresi okur, sonra da her birinin başında besmele çekerek yüz kere ihlâs süresi okursa mutlaka Allâh-u Teâla : ”Şâhid olun ki Ben bu kulumun bütün günahlarını bağışladım” buyurur.”
( Abdulkâdir El-Geylâni el-Gunye 2/60 zebîdi el-ithâf 5/207 )

___________________________________________________________________

3/Hacca gidemeyen müslümanların AREFE GÜNÜ öğlen-ikindi arası kılabilecekleri namaz
Hacca gidemeyen Müslüman,
Arefe günü öğle ile ikindi arası,
kendini Arafât’ta kabûl ederek Allah rızâsı için 2 rek’at namaz kılar.
Her rek’atte; 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kul yâ eyyühel-kâfirûn, 10 İhlâs-ı şerîf okur.
Namaza şu niyetle başlanır:
“Yâ Rabbi, bugün şu saatlerde Arafat’ta milyonlarca müslümanın ‘Lebbeyk’ diye ilticâ ettiği zamanda, âciz kulun orada bulunamadı. Bu kulunun rûhunu onlarla beraber kılıp, benim ilticâmı da onların ilticâsına ilhâk buyur. Orada afv-ı umûmîye mazhar kıldığın kullarına beni de ilhâk eyle!..” Allâhü Ekber.
Namazdan sonra:
* 70 İstiğfâr-ı şerîf,
* 11 veya 70 adet, “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve Hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr, ve hüve alâ külli şey’in kadîr” tevhîdini okur.
* 3 veya 11 yâhut 70 kerre “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek tekbir getirir.
* 100 defa aşağıdaki tesbîhi okur:
“Sübhânellezî fi’s-semâi arşuhû,
Sübhânellezî fi’l-ardı sültânühû,
Sübhânellezî fi’l-ardı hukmühû,
Sübhânellezî fi’l-cenneti rahmetühû,
Sübhânellezî fi’l-kabri kazâühû,
Sübhânellezî fi’l-kıyâmeti adlühû,
Sübhânellezî fi’l-bahri sebîlühû,
Sübhânellezî rafea’s-semâe,
Sübhânellezî beseta’l-arda,
Sübhânellezî lâ melce’e ve lâ mencee minhü illâ ileyh.”
Arefe günü öğleden sonra Hızır aleyhisselâm ile İlyâs aleyhisselâmın Arafât’ta buluştuklarında okudukları şu duâyı da -mümkünse- 100 defa okumalıdır:
“Bismillâhi mâşâallâhü lâ yasrifü’s-sûe illallâh, Bismillâhi mâşâallâhü lâ yesûku’l-hayra illallâh, Bismillâhi mâşâallâhü lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”
Bundan sonra duâ edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Kurban Bayramı’nın Arefesinde Kul Hakkı Namazını Kılmaya Unutmayalım!

image

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKU, NEDEN Mİ?

“Kim ki Arefe gününde bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresi’ni okursa, Allah Teâlâ ona istediğini verecektir.”

Münavî, Feyzü’l-Kadir, 6/203 hadisin şerhi.

image

IMG_1717

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS NASIL OKUNACAK?

“Kim ki Arefe gününde bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresi’ni okursa, Allah Teâlâ ona istediğini verecektir.”
Münavî, Feyzü’l-Kadir, 6/203 hadisin şerhi.
Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.(Ebuşşeyh)
Arefe günü Bin İhlâs okurken, ihtiyaç hâlinde, arada konuştuktan veya başka bir iş yaptıktan sonra devam etmenin bir mahzuru olmaz. Peş peşe okumak şart değildir. Mesela, bir kısmı sabahtan, bir kısmı öğleden veya ikindiden sonra okunabilir.
Arefe günü bin İhlâs’ı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir, okuyabilir.
Arefe ve kurban bayramı günlerinin geceleri, diğer mübarek geceler gibi değildir. Kendilerini takip eden gecelerdir.

img_4552

“Arefe günü bin İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duâsı kabul olur. (Hepsini Besmele ile okumalıdır)”
AMİN

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR? NE ZAMAN BAŞLAR?

image

img_4572

Zilhicce 8, 9, 10. Günlere göre Hz. İbrahim as’ın oğlunu kurban etme kıssası

İbrahim aleyhisselâm, Zilhicce ayının 8. gecesi, rüyâsında “Kendi oğlunu keser hâlde” gördü. Sabah olunca, “Rüyâ şeytanî midir, Allah tarafından mıdır?” diye terviye ve tefekküre dalıp, o günü tefekkürle geçirdi. Arefe gecesi olduğunda kendisine; “Emrolunduğun şeyi yerine getir!” buyurulunca, Allahü teâlâ tarafından olduğunu bildi.

Bildiği için o güne, bilmek anlamına gelen Arefe, dendi.

İbrâhim Aleyhisselâm gördüğü sahih rüya üzerine oğlunuAllâh-u Teâla yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrâil Aleyhisselâm gökten buna bedel olarak bir koç getirir.

Dünya semâsına ulaştığında Cebrâil Aleyhisselâm : ” Allâhu Ekber Allâhu Ekber ” diyerek tekbir getirir. İbrâhim Aleyhisselâm bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce : ” Lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber ” diye cevap verir.

Bu tekbir ve tevhid kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen ismâil Aleyhisselâm’da :
” Allâhu Ekber ve lil-lâhil hamd ” der. Böylece kıyâmet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur
( el-mevsîlî, el-ihtiyâr li Tâlil’il -muhtâr 1/87-88 )

IMG_1700

buraya tıklayınız Teşrik Tekbirleri Nasıl Başlamış, Nereden Gelmiştir?

Teşrik Tekbiri Nedir, Ne Zaman Başlar?

Teşrik tekbirleri arefe gününün sabah namazında başlar…
Kurban bayramının öncesindeki arefe gününün sabah namazından itibaren, Bayram’ın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç vakit farz namazın arkasından birer defa alınan tekbirlere teşrik tekbiri denir. Bu tekbir şu şekildedir:
الله أكبر. الله أكبر. لا إله إلا الله. والله أكبر. الله أكبر ولله الحمد
“Allahü ekber Allahü ekber. Lailaheillallahu vallahu ekber. Allahü ekber ve lillahilhamd.”
Fıkıh alimlerinin büyük çoğunluğuna göre vacip olan teşrik tekbirleri unutmamalıdır.

https://mektebun.wordpress.com/kurban-bayrami-gecesi-gunu-namazlari/

KURBÂN BAYRAM’ına ÖZEL KÜÇÜK NOT’lar:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurban arefesi ne okunur?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Arefe bayramı ve geceleri mümkünse *1001 kere ‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’

İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.

▪️Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu: ‘ *Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’* Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.

▪️

Allahü Ekber ve lillahil-hamd.” Öte yandan arife günü 10 istiğfar, 10 salavat, 10 kelimei tevhid, 10 Hasbünallah ve nimel vekil, 3 İhlas ve 1 Fatiha okuyup dua etmek çok kıymetlidir.

▪️

▪️Peygamber efendimizin hadis-i şerifinde arefe günü İhlas Suresi okunmasıyla ilgili ‘Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur.*

*(Ebu-ş şeyh)” deniyor.*

Namazlarda ve günlük ibadetlerde sıklıkla okunan İhlas Suresi, Müslümanların Allah tasavvurlarının gelişmesini sağlar.

▪️

*Arefe günü 1000 İhlâs okumak Besmele çekilir mi?*

~~~~~~~

“Arefe Günü; *1000 İhlâs* okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur.”

*(Hepsini Besmele ile okumalıdır.)*

▪️

*Kurban bayramında hangi tesbih çekilir?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kim bayram günü…

*300 defa “Sübhanallahi ve bi hamdihi”* der ve bunu Müslümanların ölülerine hediye ederse; her mü’minin kabrine bin nûr girer ve o kişi vefat ettiği zaman Allahü Teâla kendisinin kabri için de bin nûr verir.

▪️

*Zikre başlamadan önce ne söylenir?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tesbih çekmeden önce;

*Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur* ve arkasından da *Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim* denilmektedir.

▪️

*La ilahe illallah zikri nasıl yapılır?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kelime-i tevhidin çekilmesi için

*Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resulullah* cümlesi sıklıkla tekrar edilir. Kelime-i tevhid ile kelime-i şehâdet birbirlerine çok fazla karıştırılan cümlelerdir.

Kelime-i şehâdet

*”Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü”* biçiminde okunur.

▪️

*La ilahe illallah zikri günde kaç defa?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Günde 100 kez La İlahe İllallah diyen kimsenin kıyamette yüzü dolunay gibi parlar.

*La İlahe İllallah* diyerek iman tazelenmiş olur.

*La İlahe İllallah demek 99 belayı önler.*

▪️

*En çok hangi zikir yapılmalı?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zikirler içerisinde en faziletli sözün ‘ *Lâ ilâhe illallah’* olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: “En faziletli zikir *’Lâ ilâhe illallah’,* en faziletli dua da *’el-Hamdülillâh’tır.”* (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.

▪️

*Kurban Bayramı sabahı neler yapılır?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bayram sabahı, Bayram namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur. Arefe günü sabah namazından itibaren her farz namazın arkasından aşağıdaki vacip olan teşrik tekbirleri bayramın son ikindi namazı da dahil olmak üzere yirmi üç vakitte getirir.

▪️

*Kurban bayramında namazlardan sonra ne okunur?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Teşrik tekbiri, sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa *“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd”* cümlesini söylemeye denir.

▪️

*En üstün zikir nedir?*

~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Sual:* En kıymetli tesbih yani zikir nedir?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber’dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.*

image image

IMG_1932

IMG_1942

IMG_1962

11.Namaz hakkında; !!!Bilginize; Bu hadisin kaynağını bulamadık. Nafile namazdır. Kaynağı tesbit edersek buraya ekleyeceğiz.

BAYRAM GECELERİ İBADETLERİ

ÇOK ÖNEMLİ BAYRAM GECESİ NAMAZI

Bu gece:

10 rekat namaz kılınır.

Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra,

11 İhlas Suresi okunur.

Her Secde ye ve Her rükuya eğildiğinde rüku tesbihinden sonra

10 kez(Subhanallahi velhamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber) okunur.

Namaz bittikten sonra

YÜZ defa istiğfarda (estağfirullah) der,

İstiğfar bitince secde edilir ve secdede şu dua okunur:

”Yâ Hayyu Yâ Gayyûm! Yâ Zel celâli vel ikrâm! Yâ Rahmâneddünya vel âhirati ve rahîmehumâ!

Ya Erhamerrâhimîn!

Yâ ilâhel evvelîne vel âhirîn. İğfirlî zünûbî ve teqabbel savmî ve salâtî.”

Derse

ALLAHU TEALA CELLE ŞANÜHÜ

(Bütün insanların günahları kadar günahı olsa)

BAĞIŞLAR !!

—-

*Şevval ayının ilk gecesi (Ramazan Bayramı Gecesi); ibadet etmek müstehaptır (zikir, salavat, vs).

*Ramazan Bayramı Gecesinde (mümkünse) kılınacak namaz;  10 Rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 İhlas okunur. Rüku ve tesbihlerde de Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber . Namaz bitince 1000 defa Estağfirullahel Azîm denir. Sonra dua yapılır.

*Bayram Geceleri yapılan dualar Allah katında makbuldür. Herkim Bayram Gecelerinde şu duayı 10 kere okursa; SEVABI: O kimse öldükten sonra kalbi ölmez.“Ya hayyü ya kayyum Ya bedî’as semâvâti vel arz. ya zel celal-i vel ikram.  eselüke en tuhyiye kalbi bi nuri marifetike ebeden.  ya Allah, ya Allah, ya Allah .

IMG_1935

 Bayram gecesini ibadetle geçirenin kalbi ölmez
“Kim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini sadece Allah’tan sevap almayı umarak ibadet ve taatle geçirirse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” (İbn-i Mace)

Bu gece yapılan tövbeler redolunmaz
“Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tövbe reddolmaz. Ramazan Bayramı’nın ve Kurban Bayramı’nın birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.” (İsfehani)
Bu gece yapılan dualar geri çevrilmez
“Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.” (İbni Asakir)

img_4599

image image

image

BAYRAM GÜNÜ ZİKİRLERİ

image

***Kim Bayram günü 300 defa sübhânallahi ve bihamdih derse, müslümanların ölülerine hediye ederse; SEVABI:

  • Her müminin kabrine 1000 nur iner (girer).
  • O kişi vefat ettiğinde Allah kendi kabri içinde 1000 nur verir.(hadis)

image

***Herkim her iki (Ramazan-Kurban) bayramda da bayram namazından evvel 400 kere “Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke leh lehülmülkü ve lehülhamdü yühyî ve yümît ve  hüve alâ külli şey’in kadîr. derse; SEVABI:

  • 400 köle azad etmiş gibi olur.
  • Allah ona kıyamette şehirler inşa edecek, ağaçlar dikecek, vekiller tayin eder.

NOT; cübbeli hocamızın sohbetinde bu zikiri yetiştirebilmek için teheccüd vaktinde başlanabileceğini, hatta yetişmezse namazdan sonrada tamamlanabileceğini, hz. Zühri’nin Hz. Enes r.a.’dan işittikten sonra bunu hiçbir bayram terketmediği, Hz. Enes r.a.nında Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem den işittikten sonra terketmediğini söylüyor.

cübbeli ahmet hoca, kurban bayramı 2010


 NOT: İblis bayram günü hapsedildiği yerden bırakılınca naralar atıp sayısız adamlarını başına toplar. Ümmet Ramazan vesilesiyle bağışlandı. Onları eski haline döndürmek lazımdır der. Hepsi müslümanların üzerine saldırır. Nefsine uyanları bir bir yakalayıp, Ramazanda kazandıklarını bir bir terk ettirir. BU DURUMA ÇOK DİKKAT ET. RAMAZAN AYI BİTTİ DİYE-

  • Şehvetlerin peşine takılmamalı,
  • yasaklara dikkat etmeliyiz,
  • ibadet ve itaate devam etmeliyiz.

BAYRAM GÜNÜ HAKKINDA

  • Allah cenneti Bayram Günü yarattı.
  • Tuba ağacını cennete Bayram Günü dikti.
  • Cebrail a.s. vahiy meleği olarak Bayram Günü seçti.
  • Firavunun sihirbazlarının tevbesini Bayram Günü kabul etti.

image

BAYRAM HAZIRLIKLARI

1. Bayram Günü erken kalkmak

2. Yıkanmak

3. Misvak kullanmak

4. Hoş koku sürünmek

5. Varsa yeni yoksa elbiselerden en güzel, en temizini giymek

6. Allahın nimetlerine şükür için neşe ve sevinç göstermek

7. Karşılaştığı mümin kardeşlerine güler yüz göstermek

8. Elden geldiğince fazla sadaka vermek

9. Bayram gecelerini ibadetle geçirmek müstehap ve güzel bulunmuştur

10. Ramazan Bayramında; Bayram namazından önce hurma gibi veya başka bir tatlı birşey yenilmesi

       Kurban Bayramında; Namaz kılınmadıkça birşey yenilmemesi müstehaptır.

11. Bayram Günlerinde;

  • Müslümanların birbirini tebrik etmesi
  • Müsahafa yapması
  • Birbirlerine (Gaferallahü lenâ ve leküm), Manası: Allah bizi ve sizi bağışlasın. şeklinde dua etmesi menduptur.

12. Bayram namazlarına giderken başka yollardan gidip, yolu uzatarak gitmek çok sevaptır. Eğer tek yol varsa, hiç olmazsa giderken yolun bir tarafından gitmeli, gelirken diğer tarafından gelmelidir. (Erkeklere ve erkek evlatlarımıza bunu hatırlatalım, lütfen!)

13. Bayram Günü

  • camiye vakar ve sükun ile gidilir
  • Ramazan Bayramında namaza giderken gizlice Tekbir alınması menduptur.
  • Kurban Bayramında ise açıkça Tekbir alınması menduptur.
  • Namazdan sonrada mümkünse başka bir yoldan eve dönmek menduptur.

***Resulullah (SAV); Bayramlarınızı tekbirlerle süsleyiniz. (hadis).

***Bayram namazından evvel (evde, camide) nafile namaz mekruhtur.

***Bayram namazından sonra (camide) nafile namaz mekruhtur. Eve glinirse kılınabilir.

ALLAHÜ TEALA, RAMAZAN AYIMIZI HAKKIYLA GEÇİRMEK, BÜTÜN SEVAPLARA NAİL OLUP, ALLAHÜ TEALA’NIN RIZASINI KAZANMAKLA BİZİ MÜKAFATLANDIRSIN, İNŞALLAH!!!

Unutmayalım

İhlas suresi<<**>>Arife günü (akşamı), 1000 ihlas okuyana Allah istediğini verir.

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMAK HAKKINDA (NASIL OKUNACAK?)

“Kim ki Arefe gününde bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresi’ni okursa, Allah Teâlâ ona istediğini verecektir.”
Münavî, Feyzü’l-Kadir, 6/203 hadisin şerhi.
Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.(Ebuşşeyh)
Arefe günü Bin İhlâs okurken, ihtiyaç hâlinde, arada konuştuktan veya başka bir iş yaptıktan sonra devam etmenin bir mahzuru olmaz. Peş peşe okumak şart değildir. Mesela, bir kısmı sabahtan, bir kısmı öğleden veya ikindiden sonra okunabilir.
Arefe günü bin İhlâs’ı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir, okuyabilir.
Arefe ve kurban bayramı günlerinin geceleri, diğer mübarek geceler gibi değildir. Kendilerini takip eden gecelerdir.

image


ZÜLHİCCENİN ON YEDİNCİ GECESİ (2022 için/Cumayı Cumartesiye Bağlayan Gece) BAŞLAYIP, BİR SENE İÇİNDE TAMAMLANACAK TESBİHAT…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zilhicce’nin 17.Gecesine Mahsus Âdâb ve Vazifeler 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1353 senesinin Zilhicce Ayı’nın onaltısını onyedisine bağlayan gece Resulü Ekrem (sav) Efendimiz’in işaretleri üzerine vuku bulan içtimada 313 nebi ve mürselini kiram hazeratının makam ve meşreplerine varis olan 313 zevat-ı ali,meclisin üzerine zuhur eden tecelliyatı ilahiyenin azametinden darü dünyadan,ahrete irtihal ettiler.
Bu zevat-ı aliye’nin şefaatlerine nail olmak için aşağıdaki vazifeyi kudsiyeyi yapmak lazımdır.Bu vezaif her sene Zilhicce’nin 17 nci gecesi başlayıp,bir sene içinde ikmal edilmelidir.Her sene yapamayanlara, hiç olmazsa ömründe bir defa yapmaları tavsiye edilmiştir.

• Bir gusül veya namaz abdesti alınır:
• İki rekât sünnet-i selât-ı vudu kılınır.
• Duâ edilir ve Silsile-i Saadât okunup, tevessül edilir.
• 3 Kelime-i Şahadet: Yeniden İslâmla müşerref olunuyor mülâhazasıyla.
• 70 Estağfirullah (Yetmişincide “ El azim el kerim ellezi lailahe illa hüvel hayyel kayyume ve netubü ileyhi ve nes’elühüttevbete vel mağfirate velhidayete lena innehü hüvettevvabürrahimü tevbete abdin zalimin linefsihi layemlikü linefsihi mevten vela hayaten vela nüşura..”)

• 1 Fatiha-ı şerif.
• 1 Amerresulü.
• 7 İnşirah Sure-i celilesi.
• 11 İhlas-ı Şerif
• 1 Muavezeteyn Sure-i Celileleri.

“Sadakallhül azim. Subhane rabbike rabbil izzeti amma yasifune veselâ-mün alel mürselin velhamdülillâhi rabbil âlemin. İlâ ruhu şerefin nebiyyi sal-lallahu tealâ aleyhi vesellem ve âlihi ve eshabihi ve ustazina ve ihvanına ve-li ebeveynina veli akrabaine ve hasseten bu mübarek gecede darü dünyadan intikal eden 313 zevat-ı aliye’nin ervahı Tayyibeleri için el Fatiha.” Denir ve bir Fatiha-i şerif okunur.Sonra bir senede ikmal edilecek vezaifeye geçilir.

BİR SENEDE TAMAMLANACAK VAZİFE
•    70.000   İsm-i Celal (Allah cc)
•    2.500    Salavat-ı Şerif: Allahümme salli ala muhammedin ve ala ali muhammedin vesellim
•    70.000  Elhamdülillah
•    1.000    Rekat Sünnet-i  selat-ı şükür  
•    1  Hatmi şerif indirilir.Kur’an’ı Kerim okumayı bilmeyenler  üçbin ihlas-ı şerif okuyabilirler.

Hali vakti yerinde olan rızai bari için bir kurban kesebilir

* 70.000 kere İsm-i Celâl (ALLAH) zikri çekilir. Her gün çekilen bir kenara not edilerek 70.000 tamamlanır.

* 2.500 Salâvat-i şerife. (Allahümme salli âlâ Muhammediv ve âlâ âli Muhammediv ve sellim.)

* 70.000 Elhamdulillah. 1.000 rekât sünnet-i salât-ı şükür (şükür namazı).

* Bir Hatm-i şerif indirilir. Kur’an-ı Kerîm okumasını bilmeyenler; 3.000 İhlâs-i şerif okuyabilirler.

* Hâl-i vakti yerinde olan kimse, rizâ-i Bârî (ALLAH rızası) için, bir kurban kesebilir.

Kemal savaş hoca’nın paylaşımlarından

https://kalbesimya.com/adab-i-vezaif/zilhicce-nin-17-gecesi-127

——

HİCRİ YILIN SON CUMASINDA (her cuma bu duayı okuyabilirsiniz) SAHİBİNE MUHAKKAK İCABET OLUNAN DUA İLE YAKARIŞTA BULUNALIM. UNUTMAYALIM. 

image

img_5196

ZİLHİCCE SON GECE-GÜN YAPILACAKLAR LİSTESİ

SON GECE
*Son gece (cumayı-cumartesiye bağlayan gece) mümkünse
1-Tesbih Namazı kıl
2-Nafile namaz kıl (Akşam-Yatsı arası veya sonra 10 rekat(2şer-2şer)-niyeti;Allahım geçen senemden razı ol, isyanımı hasenata çevir. Namazın her rekatında 7 Fatiha-7 AyetelKürsi-7İhlas oku-Namazdan sonra 11 k.tevhid-11 istiğfar-11 salavat ve dua)
3-Son gece(bu gece) MÜMKÜNSE GÜNEŞ BATMADAN SENE SONU DUASI(SAADET DUASI) 2′ yi oku ve okut.

SON GÜN
*Son gün mümkünse oruçlu ol.
*SENE SONU DUASI-1’i oku ve okut.
*Öğleden önce 4 rekat namaz kıl(her rekatta 7 fatiha-10 ihlas-10 kevser). Selamdan sonra (La ilahe illallahu, Vahdehu, La Şerike leh, Lehül Mülkü, ve Lehül Hamdü,Yuhyi ve Yümit, ve Hüve Hayyun La yemut, biYedihil Hayr,ve Hüve ala külli Şey’in Kadir). Sonra 360 kere istiğfar. 12 kere salavat. 100 kere Allahümmağfirli okunur. Sonra secdeye varıp 7 kere Ya Rab derse, gökten bir melek, müjdeler olsun, Allah senin bu sene işlediğin günahları affeyledi der. (Detaylar için sitemize bakınız).

mektebundan

Zilhicce ayının son günü muhakkak oruçlu olmak lazımdır, zira geçen senenin günahlarına kefaret olur. Gecesinde ise (hicri yılın son gecesi oluyor) tesbih namazı kılınmalıdır.

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ KILINACAK NAMAZ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AKŞAM İLE YATSI ARASI 2 REKAT KILINACAK

“Ya Rabbi! Bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman, aff-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar kılman, dünyevi ve uhrevi saadetlere ulaşmak için ” şeklinde niyet edilir.

Her rekatta Subhâneke’den sonra 7 Fatiha – 7 Ayetel kürsi – 7 İhlas okunur

Bitince: 11 kere bu Tevhid:

لاَ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

“Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyül lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadir”

11 İSTİĞFAR, VE 11 SALAVAT OKUNUR

Kaynak: Nüzhetül-mecâlis Faziletleri ile gün ve geceler-M. İsmail fındıklı

● Yine bu son gece akşam ve yatsı namazı arası 10 rekat namaz kılınır;

Niyet: “Ya Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sadır olan isyanımı hasenata tebdil eyle. Beni hidaye-i İlahine ve Rıza-i İlahine mahzar eyle” diyerek yapılır.

Her rekatta: Sübhaneke’den sonra, 7 Fatiha, 7 Ayet-el Kûrsi, 7 İhlâs okunur. İki rekatta bir selâm verilir.

Namazdan sonra, 11 Kelime-i Tevhid, 11 İstiğfar, 11 Salavat-ı Şerife okunur.

image

Zilhicce ayının son gününde öğlenden önce 4
rekât namaz kılınır.

Her rekâtta : 7 Tane Fatiha süresi, 10 İhlas
suresi, 10 Kevser suresi okunur.
Selam verdikten sonra şu dua oknur ;
“ La ilahe illâllâhü. Vahdehü lâ şerikelehü. Lehül
mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümitü. Biyedihil
hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir ”
Sonra 360 kere şu istiğfar okunur ;
“ Estağfirullahel azim ellezi la ilahe illa hu, el
hayyul kayyumu ve etubü ileyhi min cemiğiz
zunubi ve seyyiati ameli ”
Sonra 12 kere Selevatı Şerife okunur ;
“ Allâhümme sâlli âlâ seyyidina Muhammed ”
Sonra 100 kere ;
“ Allâhümmeğfirli ” okunur.
Sonra secdeye varıp 7 kere “ Ya Rab ! ” derse
gökten bir melek ona nida eder :
“ Müjdeler olsun ! Allâhü Teâlâ ( c.c ) senin bu
sene işlediğin günahlarını affeyledi ” der.

(Nesei amelül- yevmi vel- leyl, 482 hakim, müstedrek ,1528)

alıntı

img_4838
———-

img_4840

DİKKÂTİNİZE!…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hicrî Sene Sonu Duasının, Zilhicce ayının son günü (bugün), akşam ezanı okunmadan evvel 3 kez okunması tavsiye edilmektedir.

~~~

Hicrî Sene Başı Duasının ise, Muharrem ayının ilk günü (yarın), akşam ezanı okunmadan evvel 3 kez okunması tavsiye edilmektedir.

Hicrî Seneniz Mübarek Olsun!

ismailaga.cami

ÖNEMLİ:

Allâh-u Teâla’nın , kulları hakkındaki yıllık hesap defteri hicri yılın başında açılıp sonunda kapatılır. Arada ne kadar günahlar işlense de Enes İbni Mâlik Radıyallâhu anh’dan rivayet edilen :
”İki yazıcı melek kulun amellerinden gece ve gündüz neleri zapt edip Allâh-u Teâla’ya O’nun teftiş makamına yükseltirler de Allâh-u Teâla amel defterinin başında ve aynı sayfanın sonunda bir hayırlı amel bulursa mutlaka Allâh-u Teâla meleklere hitaben ” Ben sizi şahit tutuyorum ki, bu kulum için defterin iki tarafı başı ile sonu arasında bulunanların tümünü gerçekten bağışladım” buyurur”( Tirmîzi, cenâiz : 9 , no : 981, 3/310 ) hadis-i şerifi mûcebince bağışlanır.

Bundan dolayı hepinizin aşağıda belirtilen tarihlerde sene sonu ve başı dualarını ihmâl etmemeniz ahiretiniz için çok büyük önem arz etmektedir. Allâh rızâsı için sizden istirhâmımız sevdiklerinizi de bu duâları okumaya teşvik ederek, onlarında senelik hesabı mağfiretle kapatmalarına ve bir yıl boyunca şeytandan korunmalarına yardımcı olmanızdır.

Şu hadis-i şerifi de unutmamalısınız ki Ebu Mes’ud el-Ensâri Radıyallâhu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur :

”Kim bir hayra delâlet ederse, onun için o hayrı yapanın ecrinin bir misli vardır.”

( Müslim, imâre : 18, no : 5007 6/41 )
Bu duâların Arapça lafızlarının okunması efdal olandır. Ama okuyamayanlar bir bilene okutturup onu takip edebilirler. Buna da imkan bulamayanlar aşağıda yazılan manayı okuyabilirler. Çünkü namaz dışında Türkçe dua ve zikir caiz görülmüştür.

SENE SONU DUÂSI-1

HİCRİ YILIN SON GÜNÜNDE OKUNACAK DUA
Her kim bu duayı hicri yılın (zilhicce ayının) son gününde üç kerre okursa, bir sene içindeki kul hakkından başka her ne günah işlediyse Hak Teala Hazreteleri affeder. Dua budur:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

وَصَلَّ اللّٰهُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰٓى اٰلِه۪ وَصَحْبِه۪ وَسَلِّمْ اَللّٰهُمَّ مَاعَمِلْتُ ف۪ى هٰذِهِ السَّنَةِ مِمَّا نَهَيْتَن۪ى عَنْهُ فَلَمْ اَتُبْ مِنْهُ وَلَمْ تَنْسَهُ وَحَلِمْتَ عَلَىَّ بَعْدَ قُدْرَ تِكَ عَلٰى عُقُوبَت۪ى وَدَعَوْ تَن۪ى اِلَى التَّوْ بَةِ مِنْهُ بَعْدَجُرْ ئَت۪ى عَلٰى مَعْصِيَتِكَ فَاِنّ۪ى اَسْتَغْفِرُكَ فَاغْفِرْل۪ى وَمَا عَمِلْتُ ف۪يهَا وَمِمَّا تَرْضَاهُ وَوَعَدْ تَن۪ى عَلَيْهِ الثَّوَابَ فَاَسْئَلُكَ اَللّٰهُمَّ يَا كَر۪يمُ يَاذَالْجَلَالِ وَالْاِكْرٰامِ اَنْ تَتَقَبَّلَهُ مِنّ۪ى وَلَاتَقْطَعَ رَجٰٓائ۪ى مِنْكَ يَاكَر۪يمُ وَصَلَّ اللّٰهُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِه۪ وَصَحْبِه۪ وَسَلِّمْ

Bismillahirrahmanirrahiym

“Ve sallallâhu alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim, Allâhümme mê amiltu fîhêzihi-s-seneti mimmâ neheytenî anhü felem etüb minhu velam tensehû ve halimte aleyye ba’de gudretike alâ ugûbeti ve deavteni ile-t-tevbeti minhu ba’de cür’eti alâ ma’siyetike fe innî estağfiruke fağfirlî vemâ amiltu fîhâ ve mimmâ terdahû ve vaadtani aleyhi sevâbe fe es’ellüke Allâhümme yâ Kerîmû yâ zelcelâli vel ikrâmi en te tegabbelehu minnî velâ takta-a recâi minke yâ Kerîmû ve sallallâhu alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellem.”

TÜRKÇE ANLAMI :

”Ey Allâh ! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, sen ise hiçbirini unutmadım. Üstelik bana cezâ vermeye kâdirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye dâvet ettin.Ey Allâh ! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi ! Ey celâl ve ikrâm sâhibi ! Senin râzı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sâhibi, kabul eyle ! Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle’ derse, şeytan : ” Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi” deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.” ( Safûri, Nüzhetûl- mecâlis 1/156 Mâul avneyn nâ’tü’l bidâyât, sh : 165-166 )

img_4845

SENE SONU DUÂSI
Rivayet olunduğuna göre : ” Her kim zilhiccenin sonunda üç kere :

ARAPÇA OKUNUŞU :

Bismillâhirrahmanirrahim ve sallallâhu teâla alâ seyyidinâ muhammediv ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellem, Allahümme mâ amiltühü fî hâzihîs-seneti mimmâ neheytenî anhü ve lem terdahû ve nesîtühû ve lem tensehû ve halümte aleyye bağde kudratike ala ukúbetî ve deavtenî ilet-tevbeti minhü bağde cerâetî alâ mağsıyetike, Allâhumme fe innî estağfiruke minhü fağfirli vema amiltü fîhi min amelin terdahû ve vead-tenì aleyhis-sevâb, fe’es’elükallâhümme yâ kerîmü yâ zel celâli vel ikrâmi en takbelehû minni ve lâ tagda’a recâ’î minke yâ kerîmü ve sallallâhu teâla alâ seyyidinâ muhammediv ve alâ âlihi ve sahbihî ve sellem.”

TÜRKÇE ANLAMI :

”Ey Allâh ! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, sen ise hiçbirini unutmadım. Üstelik bana cezâ vermeye kâdirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye dâvet ettin.

Ey Allâh ! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi ! Ey celâl ve ikrâm sâhibi ! Senin râzı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sâhibi, kabul eyle ! Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle’ derse, şeytan : ” Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi” deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.” ( Safûri, Nüzhetûl- mecâlis 1/156 Mâul avneyn nâ’tü’l bidâyât, sh : 165-166 )

SENE SONUNDA OKUNACAK SAÂDET DUÂSI

Her kim aşagğıda yazılan saâdet duâsını senenin sonunda güneş batmadan önce yirmi bir kere okursa uykuyla uyanıklık arasında bütün gizli halleri kendisine gösterilir. Vird sâhibi olan kimseler manevi mertebelerinin ne kadar yükseldiği kendilerine gösterilsin istiyorlarsa bu duâyı her gün okumalıdırlar. Bu dua şöyledir :
”Rahmân ve Rahim olan Allâh’ın adıyla ! Yâ Rabbi ! Bana mukaddes nurlarını müşâhede edebilme hâlini ihsân eyle, beni ünsiyetinin güçlü cezbelerinin zuhûruyla teyid eyle ki, bu sayede ben isimlerinin kazandıracağı marifetlerin tecellîlerinde dönüp dolaşabileyim.

Yâ Rabbi ! Sen beni Senin müşâhede edilebileceğin meşhed ( gösterge ) lerde bulunan varlığının sırlarının ta kendilerine vâkıf kıl ki, onlar sayesinde ben Mülk ve Melekût âlemlerine tevdi etmiş bulunduğun sırları müşâhede edebileyim, kudretinin Lâhut ve Nâsût âlemlerinde bulunan âyetlerinin şâhit ( gösterge ) lerine nasıl nüfûz ettiğini ayan beyan görebileyim.

Sen bana umûmi hikmetler içerisinde öyle bir mârifet nasb et ki, mevcûdat ta gizli olan inceliklerden haberdâr olmadığım bir mâlumât kalmasın. İman hakikatlerini idrâke mâni olan karanlıkları benden gider, kalplerde ve ruhlarda bulunan sevgi-dostluk, hidâyet-irşâd güzelliklerini bana yakın et. Zirâ seven de, sevilen de, arayan da, aranan da ancak Sensin.

Ey kalpleri dilediği tarafa çeviren ! Ey sıkıntıları açan ! Ey şaşkınlara yol gösteren ! Ey yardım isteyenlerin imdâdına kavuşan ! Bütün gayıpları hakkıyla bilen ancak Sensin. Benim de, her şeyin de Rabbi ancak Sensin. Ey Allâh ! Bizi insanlar arasında aldatılmış kimseler yapma, hizmetinden mahrum ve uzak bırakma, nimetlerinle helâke çekilen kimselerden eyleme, dünyada düşmanları tarafından yenilen ve din karşılığında dünya malları yiyen bedbahtlardan eyleme. Allâh-u Teâla mahlûkatının en hayırlısı olan Muhammed Sallallâhu aleyhi ve sellem’e ve âl-i ashâbının cümlesine salât eylesin ! Ey acıyanların en merhametlisi ! Rahmetinle muâmele eyle. Bütün hamdler âlemlerin Rabbi olan Allâh’a mahsustur.” ( Muhammed ibni hatiruddin, el-cevahiru’l hams, sh : 64-65 )

Kaynak: Lalegül Dergisi

img_4846

Zilhicce’nin Son, Muharrem’in İlk Gününü Oruçlu Geçirmek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

İbni Hacer’in Hafsa vâlidemizden rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte:

“Zilhiccenin son günüyle Muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişiye Allah Te‘âlâ elli senelik keffâret yazar.”

buyrulmuştur.

Mâü’l-ayneyn, Na‘tü’l-bidâyât, sh:167.

“Zilhicce’nin sonuncu günü ile Muharrem’in ilk gününü oruçlu geçiren kişi geçen seneyi oruçla bitirmiş, gelecek seneyi de oruçla karşılamış olduğundan Allah-ü Tealâ ona elli senelik kefaret yazar.”

(Gunyet’üt Talibin – Abdülkadir Geylanî k.s.)

“Kim Zilhicce’nin son günü ve Muharrem’in ilk günü oruç tutarsa, geçen seneyi oruçla kapatmış, gelen seneyi de oruçla başlatmış olur ve çok aziz ve çok celil olan Allah böyle hareket etmesini onun elli yılına kefaret eyler.”

Benzer ifadeler için bk. Şerhu Süneni İbn Mâce, I, 124.

İbni Hacer’in Hafsa vâlidemiz (Radıyallahu Anha)dan rivayet ettiği bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyruluyor;

“Zilhiccenin son günüyle, Muharremin ilk günü oruçlu geçiren kişiye ALLAH-u TE’ALA elli senelik (günahları için) keffaret yazar buyrulmuştur. (Mâü’l-aynenyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:167)image

Zilhicce Ayı

——

Hicri Sene Sonu ve Sene Başı Duâları

SENE SONU DUÂSI

İmâm-ı Safûrî (Rahimehullâh) gibi ulemâdan rivâyet olunduğuna göre: “Her kim Zülhicce’nin sonunda 3 kere:

«بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ، وَصَلَّى اللّٰهُ تَعَالٰى عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ، اَللّٰهُمَّ مَا عَمِلْتُهُ ف۪ي هٰذِهِ السَّنَةِ مِمَّا نَهَيْتَن۪ي عَنْهُ وَلَمْ تَرْضَهُ وَنَس۪يتُهُ وَلَمْ تَنْسَهُ وَحَلُمْتَ عَلَيَّ بَعْدَ قُدْرَتِكَ عَلٰى عُقُوبَت۪ي وَدَعَوْتَن۪ي إِلَى التَّوْبَةِ مِنْهُ بَعْدَ جَرَاۤئَت۪ي عَلٰى مَعْصِيَتِكَ، اَللّٰهُمَّ فَإِنّ۪ي أَسْتَغْفِرُكَ مِنْهُ فَاغْفِرْ ل۪ي وَمَا عَمِلْتُ ف۪يهِ مِنْ عَمَلٍ تَرْضَاهُ وَوَعَدْتَن۪ي عَلَيْهِ الثَّوَابَ، فَأَسْأَلُكَ اللّٰهُمَّ يَا كَر۪يمُ يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ! أَنْ تَقْبَلَهُ مِنّ۪ي وَلَا تَقْطَعَ رَجَائ۪ي مِنْكَ يَاكَر۪يمُ! وَصَلَّى اللّٰهُ تَعَالٰى عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ، اٰم۪ينَ!»

‘Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla! Ey Allâh! Senin râzı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hiçbirini unutmadın. Üstelik bana cezâ vermeye kādirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye dâvet ettin.

Ey Allâh! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sâhibi! Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Senin râzı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabûl edesin ve Senden ümîdimi kesmeyesin. Ey kerem sâhibi! Kabûl eyle. Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle. Âmîne!’ derse, şeytan: ‘Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi.’ deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.” (es-Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Mâü’l-‘Ayneyn, Na‘tü’l-bidâyât, sh:165-166; ed-Diyarbî, el-Mücerrebât, sh:71; Hasen el-‘Adevî, en-Nefehâtü’n-Nebeviyye fi’l-vezâifi’l-‘âşûriyye, sh:69; ‘Abdülhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr, sh:298-299)

SENE BAŞI DUÂSI

1) Sıbt ibnü’l-Cevzî (Rahimehullâh) gibi bâzı ulemâdan nakledilen rivâyete göre: “Her kim Muharrem ayının evvelinde 3 kere:

«بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ، اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ، وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَع۪ينَ، اَللّٰهُمَّ أَنْتَ الْأَبَدِيُّ الْقَد۪يمُ، اَلْحَيُّ الْكَر۪يمُ، اَلْحَنَّانُ الْمَنَّانُ، وَهٰذِهِ سَنَةٌ جَد۪يدَةٌ، أَسْأَلُكَ ف۪يهَا الْعِصْمَةَ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّج۪يمِ وَأَوْلِيَائِهِ، وَالْعَوْنَ عَلٰى هٰذِهِ النَّفْسِ الْأَمَّارَةِ بِالسُّوءِ، وَالْاِشْتِغَالَ بِمَا يُقَرِّبُن۪ي إِلَيْكَ يَا كَر۪يمُ! يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَام! بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِم۪ينَ! وَصَلَّى اللّٰهُ وَسَلَّمَ عَلٰى سَيِّدِنَا وَنَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَأَهْلِ بَيْتِهِ أَجْمَع۪ينَ، اٰم۪ينَ!»

‘Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla! Bütün hamdler, âlemlerin Rabbi olan Allâh’a âittir. Salât-ü selâm, Efendimiz Muhammed’in ve âl-i ashâbının tamâmının üzerine olsun. Ey Allâh! Sen Ebedî’sin, Kadîm’sin (başlangıcın ve sonun yoktur). Hayy’sın, Kerîm’sin (hakîkî hayat sâhibi de, kerem sâhibi de ancak Sensin). Hannân’sın, Mennân’sın (son derece acıyan ve çokça lütuflarda bulunan Rabbimiz’sin).

İşte bu yeni senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni kovulmuş şeytandan ve onun dostlarından koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey kerem sâhibi! Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle (duâmı) kabûl eyle!

Allâh-u Te‘âlâ, Efendimiz ve PeygamberimizMuhammed (Sallellâhu Aleyhi ve Sellem)e, âl-i ashâbının ve Ehl-i Beyti’nin tamâmına salât ve selâm eylesin. Âmîne!’ derse, şeytan: ‘Ömrünün kalan kısmında kendisini güvenceye aldı, artık biz bu kişiden ümidi kestik.’ der ve Allâh (Celle Celâlühû) ona, kendisini şeytan ve etbâından sene boyunca korumak üzere iki melek görevlendirir.” (es-Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Sıbt ibnü’l-Cevzî, Mir’âtü’z-zemân fî tevârîhi’l-a‘yân, 22/180; Mâü’l-‘Ayneyn, Na‘tü’l-bidâyât, sh:165; ed-Diyarbî, el-Mücerrebât, sh:70-71; ‘Abdülhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr, sh:69)

2) Abdülhamîd Kuds (Rahimehullâh)ın beyânı vechile; Ahmed Zeynî Dehlân (Rahimehullâh)“Sefîne” adlı risâlesinde İmâm-ı Ğazâlî(Rahimehullâh)ın şöyle anlattığını nakletmiştir: “Ben hicrî yıllardan yeni bir senenin ilk gününde Mekke-i Mükerreme’de Ka‘be’yi tavâf ederken Hızır (Aleyhisselâm)ı görsem diye hatırıma geldi ve bunun için duâ etmeyi Allâh-u Te‘âlâ bana ilhâm etti.

Ben de Hızır (Aleyhisselâm)la buluşmak için Allâh-u Te‘âlâ’ya yalvardım. Daha duâ etmeyi bitirmemiştim ki birden Hızır (Aleyhisselâm)ı metafta (tavaf alanında) gördüm. Hemen onunla berâber tavâf etmeye, onun yaptığını yapmaya ve söylediklerini söylemeye başladım.

Tavaftan sonra Ka‘be-i Muazzama’yı görecek şekilde bir yere oturdum. O anda Hızır(Aleyhisselâm) bana yönelerek: ‘Ey Muhammed Ğazâlî! Seninle benim böyle bir günde, bu Harem-i Şerîf’te bir araya gelmemizi Allâh-u Te‘âlâ’dan istemene sebep olan şey nedir?’dedi.  Ben de: ‘Efendim! Bu yeni bir senedir. Ben de bu seneyi sizin duâ ve ibâdetlerinizi yaparak karşılamak istedim.’ deyince ‘Peki öyleyse (Allâh rızâsı için) namaz kıl, ardından şu duâyı yap.’ buyurdu.” (‘Abdülhamîd Kuds, Kenzü’n-necâh ve’s-sürûr, sh:70-73)