___

ALLAH’IN İSM-İ A’ZÂM’I HANGİSİ? Adamın biri, Hazret-i Zünnun-i Misri’ye; “Efendi hazretleri, bana ALLAH’ın ism-i azamını (en büyük ismini) öğretir misin?” der.

Hazret-i Zünnün bu soruyu soranı azarlayarak; “Peki sen bana ALLAH’ın ism-i asgarini (en küçük ismini) öğret ki, ben de sana en büyüğünü öğreteyim” buyurduktan sonra, soru sahibine şöyle der:

“Ey kardeşim, şunu bil ki, ALLAH’ın bütün İsimleri büyüktür. Yeter ki sen samimi ol. O zaman bu isimlerden hangisiyle istersen, İsteğin yerine gelir” (İmam-ı Şa’râni, El-Uhudu’l-Kübra; 676)

ALLAH, Ya Hayyu ya Kayyum, Ya Bedia’s-semavati ve’l-ard, Ya ze’l-celali ve’l-ikram, Er-Rabbu ism-i şeriflerinin İsm-i A’zam olma ihtimali yüksektir. Yine de en doğrusunu ALLAH teala bilir.

İsm-i A’zam Duâsı

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hz. Büreyde (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.), bir adamın şöyle söylediğini işitti:

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَنِّي أَشْهَدُ أَنَّكَ أَنْتَ الّٰلُ لَ إِلٰهَ إِ اَنْتَ الَْحَدُ الصَّمَدُ الَّذِي لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ

Allâhümme innî es’elüke bi-ennî eşhedü enneke: Ente’llâhu lâilâhe illâ entel-ehadü’s-samed ellezî lem-yelid velem-yûled velem-yekun lehû küfüven ehad.

Türkçe Anlamı:

Allâh’ım! Şahâdet ettiğim şu hususlar sebebiyle Senden talep ediyorum: Sen, kendisinden başka ilâh olmayan Allâh’sın, birsin, samedsin (hiçbir şeye ihtiyacın yok, her şey sana muhtaç) doğurmadın, doğmadın, bir eşin ve benzerin yoktur.

Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin olsun ki bu kimse Allâh’tan İsm-i A‘zam’ı adına talepte bulundu.

Şunu bilin ki, kim İsm-i A‘zam ile duâ ederse Allâh ona icâbet eder, kim onunla talepte bulunursa (Allâh ona dilediğini mutlaka) verir.

(Tirmîzî, Da‘avât, 65, Ebû Dâvûd, Salât, 358)

 عن بريدة رَضِىَ اللَّهُ عَنْه قال: ]سَمِعَ النَّبىُّ # رَجًُ يَقُولُ: اللَّهُمَّ إنِّى أسْألُكَ بِأنِّى أشْهَدُ أنَّكَ: أنْتَ اللَّهُ َ إلَهَ إَّ أنْتَ ا‘حَدُ الصَّمَدُ الذى لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفْواً أحَدٌ، فقَالَ: وَالَّذِى نَفْسِى بِيَدِهِ لَقَدْ سَألَ اللَّهَ بِاسْمِهِ ا‘عْظَمِ الَّذِى إذَا دُعِِىَ بِهِ أجَابَ، وَإذَا سُئِلَ بِهِ أعْطَى[. أخرجه أبو داود والترمذى

Hz. Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), bir adamın şöyle söylediğini işitti: “Allah’ım, şehâdet ettiğim şu hususlar sebebiyle senden talep ediyorum: Sen, kendisinde başka ilah olmayan Allah’sın, birsin, samedsin (hiçbir şeye ihtiyacın yok, her şey sana muhtaç), doğurmadın, doğmadın, bir eşin ve benzerin yoktur.”

Bunun üzerine Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular:

“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin olsun, bu kimse, Allah’tan İsm-i Âzamı adına talepte bulundu. Şunu bilin ki, kim İsm-i Âzamla dua ederse Allah ona icâbet eder, kim onunla talepde bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir.” [Tirmizî, Daavât 65, (3471); Ebû Dâvud, Salât 358, (1493).]

Hz. Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), bir adamın şöyle söylediğini işitti: “Allah’ım, şehâdet ettiğim şu hususlar sebebiyle senden talep ediyorum: Sen, kendisinden başka ilah olmayan Allah’sın, birsin, samedsin (hiçbir şeye ihtiyacın yok, her şey sana muhtaç), doğurmadın, doğmadın, bir eşin ve benzerin yoktur.”

Bunun üzerine Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular:

“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin olsun, bu kimse, Allah’tan İsm-i Âzàmı adına talepte bulundu. Şunu bilin ki, kim İsm-i Âzam’la dua ederse Allah ona icâbet eder, kim onunla talepte bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir. (“KÜTUB-İ SİDDE 1762 )

İSM-İ A’ZAM HANGİSİ?

İsm-i A’zam hakkında pek çok rivayetler ve görüşler vardır. Hafız İbni Haceri’l-Askalani bunları Fethu’l-bari isimli Buhârî Şerhinde toparlamış ve 14 görüş ortaya koymuştur;

1- Hû

(هُو)

2- ALLAH

(اَللهُ)

3- ALLAHu’r-Rahmanu’r-Rahim

(اَللهُ الرَّحْمٰنُ الرَّحٖيمُ)

4- Er-Rahmanu’r-Rahimu’l-Hayyu’l-Kayyum

(اَلرَّحْمٰنُ الرَّحٖيمُ الْحَىُّ الْقَيُّومُ)

5- El-Hayyu’l-Kayyum

(اَلْحَىُّ الْقَيُّومُ)

6- El-Hannanu’l-Mennan, Bediu’s-semavati ve’l-ard, Zü’l-celali ve’l-ikram

(اَلْحَنَّانُ الْمَنَّانُ، بَدِيعُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ، ذُو الْجَلَالِ وَالْإكْرَامِ)

7- Bediu’s-semavati ve’l-ard, Zü’l-celali ve’l-ikram

(بَدِيعُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ، ذُو الْجَلَالِ وَالْإكْرَامِ)

8- Zü’l-celali ve’l-ikram

(ذُو الْجَلَالِ وَالْإكْرَامِ)

9- ALLAHu lâ ilâhe illâ hu, El-Ahadu’s-Samedu-llezi lem yelid ve lem yuled ve lem yekun lehu küfüven ahad

(اَللهُ لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ، اَلْاَحَدُ الصَّمَدُ الَّذٖى لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ)

10- Rabbi Rabbi

(رَبِّ رَبِّ)

11- Zü’n-Nun (Yunus) aleyhi’s-selam’ın balığın karnındayken yaptığı dua; La ilahe illa ente. Subhaneke innî küntü mine’z-zalimin

(لَا اِلٰهَ اِلَّا أَنْتَ، سُبْحَانَكَ اِنِّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ)

12- Huvallahu ALLAH, ALLAHu-llezi lâ ilâhe illa huve Rabbu’l-arşi’l-azim

(هُوَ اللّٰهُ اللهُ، اَللهُ الَّذٖى لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ)

13- Kelime-i Tevhid; La ilahe illallah

(لَا اِلٰهَ اِلَّا اللهُ)

14- Esmâ-i Husna’da gizlidir. (yani hepsini okuyan isabet etmiş olur.)

هُوَ اللّٰهُ الَّذٖى لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ الرَّحْمٰنُ الرَّحٖيمُ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلاَمُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزٖيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ الْغَفَّارُ الْقَهَّارُ الْوَهَّابُ الرَّزَّاقُ الْفَتَّاحُ الْعَلٖيمُ الْقَابِضُ الْبَاسِطُ الْخَافِضُ الرَّافِعُ الْمُعِزُّ الْمُذِلُّ السَّمٖيعُ الْبَصٖيرُ الْحَكَمُ الْعَدْلُ اللَّطٖيفُ الْخَبٖيرُ الْحَلٖيمُ الْعَظٖيمُ الْغَفُورُ الشَّكُورُ الْعَلِيُّ الْكَبٖيرُ الْحَفٖيظُ الْمُقٖيتُ الْحَسٖيبُ الْجَلٖيلُ الْكَرٖيمُ الرَّقٖيبُ الْمُجٖيبُ الْوَاسِعُ الْحَكٖيمُ الْوَدُودُ الْمَجٖيدُ الْبَاعِثُ الشَّهٖيدُ الْحَقُّ الْوَكٖيلُ الْقَوِيُّ الْمَتٖينُ الْوَلِيُّ الْحَمٖيدُ الْمُحْصٖى الْمُبْدِئُ الْمُعٖيدُ الْمُحْيٖى الْمُمٖيتُ الْحَيُّ الْقَيُّومُ الْوَاجِدُ الْمَاجِدُ الْوَاحِدُ الْاَحَدُ الصَّمَدُ الْقَادِرُ الْمُقْتَدِرُ الْمُقَدِّمُ الْمُؤَخِّرُ الْاَوَّلُ الْاٰخِرُ الظَّاهِرُ الْبَاطِنُ الْوَالٖى الْمُتَعَالٖى الْبَرُّ التَّوَّابُ الْمُنْتَقِمُ الْعَفُوُّ الرَّؤُ۪فُ مَالِكُ الْمُلْكِ ذُو الْجَلاَلِ وَ الْاِكْرَامِ الْمُقْسِطُ الْجَامِعُ الْغَنِيُّ الْمُغْنٖى الْمَانِعُ الضَّاۧرُّ النَّافِعُ النُّورُ الْهَادٖى الْبَدٖيعُ الْبَاقٖى الْوَارِثُ الرَّشٖيدُ الصَّبُورُ جَلَّ جَلَالُهُ

——————–

İsm-i A’zam, kendisiyle dua edilince, icabet edilen; kendisiyle istenince, mutlaka verilen, ALLAH tealanın en büyük ismidir.

İSMİ AʼZAM DUASI

Ellâhümme inni es-elüke minel hayri küllihi mâ alimtü minhü ve mâ lem e’lem ve bismikel azım

Yüce ismin hakkı için bildiğim ve bilmediğim güzelliklerin her türlüsünü Sen’den istiyorum, Allah’ım!

✓ Bu dua da Hazreti Aişe anamızın okuduğu ism-i A’zam duasıdır.

✓ RASÛLÜLLÂH Efendimiz: Ey Aişe! Sen ism-i A’zam’ı okudun. Bu duayı okuyarak Allah’dan her ne istersen sana verilir, dua edersen duan kabul edilir, buyurdular.

Sirrul Esrar Dualar 1, sh:210 Arif Pamuk

  • Taha Suresi-Bakara Suresi-Ali İmran Suresi<***>Dua edildiğinde hakkın kabul ettiği İsmi Azam şu 3 surededir. (hadisi şerif)
  • Haşr Suresi son 6 ayet<***>İbni Abbas (ra) son 6 ayettedir, demiştir.
  • Fatiha Suresi-Ayetel Kürsü-Kadir Suresi<***>Evliyalardan biri bunlar İsmi Azamdır. Bunları kıbleye dönüp okursan, dilediğini istersen, kabul olunur.

 biiznillah

İsmi Azam Olduğu Beyan Edilen Ayeti Kerimeler

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bilindiği gibi ismi azamla yapılan dualar makbul dualardır.

Bakara Sûresi, 163. Âyeti Kerimesi

“Bismillâhirrahmânirrahıym.” “Ve ilâhukum ilâhun vâhid, lâ ilâhe illâ huver rahmânur rahîm.”

Bakara Sûresi, 255. Ayeti Kerimesi

“Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyüm.”

Bakara Süresi 163 ncü Âyet-i Kerim İsmi Âzam’dır.İsmi Âzam ile edilen dualar  kabul olur.

Bu Âyet-i Kerim okunabilidği  kadar tek sayılar ile 3-7-21-41-101 gibi okunabilidği gibi.

Âyet içinde  gecen esmaların ebced  degerleri toplamı kadar:575  defa  okunabilir.

Vahid esması:19 Rahman esması:298 Rahim esması:258

“Ve ilâhukum ilâhun vâhid(vâhidun), lâ ilâhe illâ huver rahmânur rahîm(rahîmu).”

وَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ لاَّ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ

“Sizin ilahınız, tek bir ilahtır. O’ndan başka gerçek ilah yoktur. O dünyada herkese, ahirette sadece mü’minlere rahmet eden tek Allah’tır.

Kaynak:Duaların esrarı(Ayhan Yalçın)

İSM-İ A’ZAM DUASI

Enes bin Malik radıyellahu anh’den; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber halka şeklinde oturuyorduk. Bir adam ise ayakta namaz kılıyordu. Ne zaman rükû, secde yaptı, teşehhüdde bulundu ve dua etti, duasında şöyle dedi;

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدَ * لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْحَنَّانُ الْمَنَّانُ بَدِيعُ السَّمٰوَاتِ وَالْأَرْضِ * يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ * يَا حَيُّ يَا قَيُّامُ * اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ ……….

“ALLAH’ım, Senden, sana ait olan hamd ile/hamdederek istiyorum. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Hannan (çok merhametli), Mennan (bol bol nimet veren), yerleri gökleri benzersiz şekilde yaratan (Sensin). Ey celal ve ikram sahibi, ey zatına mahsus bir hayatla diri olan, ey zatıyla kaim olan, bütün yarattıklarını koruyan ve yöneten (ALLAHım!). ALLAH’ım, Senden …….. istiyorum.”

Bunun üzerine Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu; “Ne ile dua etti biliyor musunuz?”

Onlar; “ALLAH ve Rasûlü en doğrusunu bilir” dediler.

Efendimiz şöyle buyurdu; “Canım yedinde olan (ALLAH)a yemin ederim ki; kendisiyle dua edilince icabet edilen ve kendisiyle istenilince verilen ALLAH’ın en büyük ismiyle dua etti.” (İbni Hibban, Sahih; 893)

———————-

Bu dua nasibi olana ve kullanmasını bilene bir hazinedir.

İSM-İ ÂZAM VE ESMÂ-İ HÜSNA DUALARI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

▪️(KÜTUB-İ SİDDE) 1762 – Hz. Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), bir adamın şöyle söylediğini işitti: “Allah’ım, şehâdet ettiğim şu hususlar sebebiyle senden talep ediyorum: Sen, kendisinden başka ilah olmayan Allah’sın, birsin, samedsin (hiçbir şeye ihtiyacın yok, her şey sana muhtaç), doğurmadın, doğmadın, bir eşin ve benzerin yoktur.”

Bunun üzerine Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular:

“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin olsun, bu kimse, Allah’tan İsm-i Âzàmı adına talepte bulundu. Şunu bilin ki, kim İsm-i Âzamla dua ederse Allah ona icâbet eder, kim onunla talepde bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir. ”

Tirmizî, Daavât 65, (3471); Ebû Dâvud, Salât 358, (1493).

▪️(KÜTUB-İ SİDDE) 1763 – Mihcen İbnu’l-Edra’ (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir adamın: “Ey Allah’ım, bir ve samed olan, doğurmayan ve doğurulmayan, eşi ve benzeri de olmayan Allah adıy-la senden istiyorum. Günahlarımı mağfıret et, sen Gafürsun, Râhimsin!” dediğini işitmişti, hemen şunu söyledi:

“O mağfiret edildi. O mağfıret edildi. O mağfiret edildi!”

Ebû Dâvud, Salât 184, (985); Nesâî, Sehv 57, (3, 52).

▪️(KÜTUB-İ SİDDE) 1764 – Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Bir adam şöyle dua etmişti: “Ey Allah’ım, hamdlerim sanadır, nimetleri veren sensin, senden başka ilah yoktur, Sen semâvat ve arzın celâl ve ikrâm sahibi yaratıcısısın, Hayy ve Kayyümsun (kâinatı ayakta tutan hayat sahibisin.) Bu isimlerini şefaatçi yaparak senden istiyorum!”

(Bu duayı işiten) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sordu:

“Bu adam neyi vesile kılarak dua ediyor, biliyor musunuz?”

“Allah ve Resûlü daha iyi bilir`?”

“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin ederim ki, o Allah’a, İsm-i Âzam’ı ile dua etti. O İsm-i Âzam ki, onunla dua edilirse Allah icabet eder, onunla istenirse verir.”

Tirmizî, Daavât 109 (3538); Ebû Dâvud, Salât 358, (1495); Nesâî, Sehv 57, (3, 52).

▪️(KÜTUB-İ SİDDE) 1765 – Esmâ Bintu Yezîd (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Allah’ın İsm-i Âzam’ı şu iki âyettedir:

I)”İlahınız, tek olan ilahtır, ondan başka ilah yoktur. O Rahmân ve Rahîm’dir.” (Bakara 163).

II)Âl-i İmrân süresinin baş kısmı: Elif Lâm-Mim. O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, O Hayy ve Kayyümdur” (Âl-i İmrân 1-3).

İsmi Azam’ için 2 yanıt

  1. Allah Razı olsun .Site sahibi abi nasıl amel ediyon bunlarla nolur benim ıslahım içinde dua et.Doğru bir müslüman olmam için.Salihlerden olmam içinde bana dua et n’lur abi.Allah Rızası için site sahibi abi banada bi İsmi Azam dua sıyla dua etteBi doğru müsllüman oliyim abi.

    1. Ecmain olsun kardeşim
      Tabi ki edelim. Müminin Mümine duasına rabbim icabet eder inşaallah. Sizi dualarımıza misafir edelim sabah akşam. Dua eder, dua bekleriz.

Yorum bırakın