https://fb.watch/cpYVmsKRBI/

İsra Suresinin Fazileti Hakkında Hadisi Şerifler

  1. Hz. Aişe (Radıyallahü Anha) buyuruyor ki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra ve Zümer surelerini okumadan uyumazdı. (1)
  2. Abdullah ibni Abbas (Radıyallahu Anhüma) şöyle demiştir: “İsra suresindeki (sonundaki) secde ayetini okuduğunuz zaman, sakın ağlamadan önce secdeye varmayın. eğer her hangi birinizin gözü ağlamazsa bile mutlaka kalbi ağlasın.” (2)

▪️isra suresinin 45. ayeti Misk ve safranla yazılarak suyun içine konup, dili tutulanlara içirilirse, şifa bulur. Faziletleri ile Sureler ve Dualar sh:243; M. İsmail FINDIK

İsra Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler

  1. İsra Suresinin 45. ayeti hakkında rivayet edildi ki:
    • Hilecilerden korunmak için okunur. Misk ve safranla yazılarak suyun içine konup, dili tutulanlara içirilirse, şifa bulur.
    • Allah’u Teala bu ayeti okuyana, yerler ve dağlar gibi sevaptan ecir yazar.
    • Bu ayet okunan eve hırsız veya bir âfât girmez.
    • Cinlenmiş biri için pamuklu bezin bir yüzüne İsra suresinin 45. ve 46. ayetleri diğer yüzüne Kaside-i Bürde’nin 84. ve 85. beyitleri yazılıp, yakılarak dumanı koklatılırsa Allah2ın izniyle şifa bulur.
    • Kurtubi tefsirinde İsra suresinin 45. ayetinde şöyle zikredildi: “Ebu Bekir Sıddık (Radıyallahü Anha)’nın kızı Esma (Radıyallahü Anha) demiştir ki: “Tebbet suresi nazil olunca. Harb’in kızı olan Ebu Leheb’in eşi, ümmü cemil, elinde büyükçe bir taş olduğu halde dinin aleyhinde bağıra bağıra öteden beri geliyordu. Bu sırada Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Mescitte oturuyordu. Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anha)’de yanında bulunuyordu. Hz. Ebu Bekir, o şirret kadının gelmekte olduğunu görünce buyurdu ki:
      -“Ey Allah’ın Resulü! O bu tarafa doğru gelmekte, korkarım ki sizi görür ve bir saldırı da bulunur.” Rasulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
      -“O beni göremez” buyurdu ve İsra suresinin 45. ayetini okudu.
      derken şirret kadın gelip. Hz. Ebu Bekir’in ta karşısında durdu. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i göremedi
      ve dedi ki:
      -“Ey Ebu Bekir! Haber aldığıma göre arkadaşın beni hicvediyormuş!” Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anh):
      -“Hayır!” Şu Beyt-i Muazzama’nın Rabbine yemin ederim, seni hicvetmedi” buyurdu. Kadın bunun üzerine:
      -“Kuryş iyi bilir ki, ben onların efendilerinin kızıyım” diyerek dönüp gitti.
  2. İsra Suresinin 80. Ayeti hakkında rivayet edildi ki:
    • Kötülüğünden korkulan bir kişinin yanına girmeden önce okunursa, kötülüğünden korunur.
    • Bir şehre girildiğinde oradaki kötülüklerden emin olmak, oranın hayırlarına ve bereketlerine ulaşmak ve orada Allah’tan bir dost ve yardımcı bulmak için okunur.
  3. İsra Suresinin 82. ayeti hakkında rivayet edildi ki bir şeyini kaybeden kişi, kaybettiği şeyin yerini öğrenmek isterse veya merak ettiği bir şeyin hakikatini (bu haram şeyler olan karı koca, aile ve bir müminin vb. sırrı, gizli işleri, mahremiyeti vb. değildir) öğrenmek isterse, temiz bir kağıt üzerine yukarıdaki ayeti kerimeyi yazıp da yastığının alştına koyar ve sürekli tekrarlayarak sağ tarafı üzerine yatarsa, rüyasında o şey gösterilir.
  4. İsra Suresinin 105-106. ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
    • Hasta kişi, elini ağrıyan yerin üzerine koyup şifa olacağına inanarak İsra suresinin 105. ayetini okursa, Allah’ın izniyle ağrıyan yere şifa olur.
    • Manevi sıkıntısı olan bir kişi, bu hastalığından kurtulmak için on (10) gün oruç tutar, helal olan gıdalarla iftar etmeye çalışır, yatsı namazından sonra İsra suresinin 105-106. ayetlerini bir bardak zemzem suyuna 10 defa okuyup o sudan içer ve yıkanırsa, Allah’ın izniyle hastalığına şifa olur.
  5. İsra Suresinin 110-111. ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
    • Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim sabah akşam İsra Suresinin son iki ayetini (110-111) okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.” (3)
    • Kişinin Yatmadan evvel A’raf suresinin 54-56 ayetleri ile İsra suresinin son iki (110-111) ayetleini okuması müstehaptır. Zira bu ayetleri okuyup da uygulayanların elbiselerinin içine, onları, korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir. (4)
    • Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e borçtan (dolayı) şikayet eden bir kimseyeİsra Suresinin 111. ayetini okumasını tevsiye etti. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir kişi gelerek:
      -Ey Allah’ın Resulü! Benim çok borcum var, bir gün olsun borçtan kurtulamadım, der. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’de ona şöyle cevap verir:
      -“İsra Suresi’nin son ayetini çok oku ve her okuyuşun sonunda üç defa “tevekkeltü ‘alel-hayyillezi la yemutü” söyle! Allah’u Teala seni borçtan kurtarır.”(5)
    • Abdulmuttalib oğullarından konuşmaya başlayan her çocuğa Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra suresinin 111. ayetini öğretirdi.
    • Her kim İsra suresinin 111. ayetini okursa, Allah’u Teala yeryüzü ve dağlar kadar ecir sevap yazar.

Dipnotlar

  1. Tirmizi, Fedâilü’l-Kur’ân, 21
  2. Gazali, İhya, Fedailül-Kur’an, 1/284
  3. Ali Müttaki, Kenzü’l-Ummal, 1/574, no.2594
  4. Zebidi, İthaf, 5/161
  5. Ebu Leys Semerkandi, Tefsirul Kur’an, 4/64

https://fb.watch/cpYVmsKRBI/

Ve bil haqqi enzelnâhü ve bil haqqi nezel.
Emraz-I Sariye – Bulaşıcı Hastalıklar Ve Korunma Yolları 1.Cild

—-

FAZİLETLERİ

Peygamberimiz buyurdu ki: “Bunlar ilk gelen sûre lerden (İsrâ, Kehf, Meryem, Tâhâ ve Enbiyâ) ve benim Mekke’de öğrendiğim ilk sûrelerdendir.” (Buhârî)

Hz. Aişe’den (Radiyallahu anha): “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zümer ve İsrâ sûrelerini okumadıkça uyumazlardı” (Tirmizî)

BORÇLU OLANLAR

~~~~~~~~~~~~~~~

Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve sellem) borçtan şikâyet eden bir kimseye İsra Sûresi’nin 111. âyet-i kerîmesini okumasını buyurdu.

SARA VE DELİLİĞE KARŞI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yanında küçük bir çocuk olan kadın Resulullah’a gelip dedi ki: “Ya Resulullah, çocuğumu sara hastalığı tutuyor.

Onun için dua buyurunuz” Bunun üzerine Resululla çocuğa Isrâ Sûresi’nin 82. âyetini okudu. (ed-Dürrün-Nazîm) ler

Rivayet edildi ki:

– Allah-ü Teâlâ Isrâ Sûresi’nin 111. âyetini okuyana (yerler ve dağlar gibi sevaptan ecir yazar. (Abdülhamid b. Vasıl’dan (Radıyallahu anh))

– Isrâ Sûresi’nin 111. âyeti okunan eve hırsız veya afet girmez. (Ibn-i Kesir)

-Abdülmuttalib oğullarından konuşmaya başlayan her erkek çocuğuna Resulullah Isrâ Sûresi’nin 111. âyetini öğretirdi. (Amr b. Şuayb, babasından)

Peygamberimiz buyurdu ki: “Her kim sabah akşam İsrâ Sûresi’nin 110 ve 111. âyetini okursa, o gün ve gece kalbi ölmez” (Kenzül- Ummâl)

Rivayet edildi ki: Kişinin yatmadan evvel A’raf Sûresi’nin 54-56. âyetleri ile Isrâ Sûresi’nin son iki âyetini (110-111) okuması müstehabdır. Zira bu âyetleri okuyup da uyuyanların elbiselerinin içine, onları korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir.

Rivayet edildi ki:

-Hilecilerin hilelerinden korunmak için okunur. Misk ve safranla yazılarak suyun içine konup, dili tutulanlara içirilirse şifa bulur.

Faziletleri ile Sûreler Yunus Kaplan sf: 153-154

Kalbinizin Diri Olması İçin İsra Sûresi ‘nin son iki Âyeti 110-111

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim sabah akşam İsra Suresinin son iki ayetini (110-111) okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.”

Gece Teheccüd namazına kalkmak çok zordur çoğu kimse sıcak yataktan kalmak çok zor gelir,

kendimden biliyorum. Cübbeli Ahmet Hoca Efendi Sohbette kalbinizi diri tutup ibadetinizi huşu içinde yapabilmek için yatmadan önce İSRÂ-110 -111 ayetlerini okumayı tevsiye etti.

قُلِ ادْعُواْ اللّهَ أَوِ ادْعُواْ الرَّحْمَنَ أَيًّا مَّا تَدْعُواْ فَلَهُ الأَسْمَاء الْحُسْنَى وَلاَ تَجْهَرْ بِصَلاَتِكَ وَلاَ تُخَافِتْ بِهَا وَابْتَغِ بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلاً ﴿١١٠

وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَم يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُن لَّهُ وَلِيٌّ مِّنَ الذُّلَّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيرًا ﴿١١١﴾

17/İSRÂ-110 -111:  

110-Kulid’ûllâhe evid’ûr rahmân(rahmâne), eyyen mâ ted’û fe lehul esmâul husnâ, ve lâ techer bi salâtike ve lâ tuhâfit bihâ vebtegı beyne zâlike sebîlâ(sebîlen).

111-Ve kulil hamdu lillâhillezî lem yettehız veleden ve lem yekun lehu şerîkun fîl mulki ve lem yekun lehu veliyyun minez zulli ve kebbirhu tekbîrâ(tekbîren).

MEALİ : 110-De ki: “Allah diye çağırın veya Rahmân diye çağırın. Nasıl çağırırsanız hepsi O’nun Esmaül Hüsnası’dır (Allah’ın en güzel isimleridir).” Namazında (sesini) yükseltme ve onu (sesini) alçaltma. Bu ikisi arasında bir yol tut.

111-Ve de ki: “Hamd, çocuk edinmeyen Allah’a mahsustur ve O’nun mülkte ortağı olmamıştır (yoktur). Ve (O, zillete düşmez) O’nun, Kendisini zilletten (kurtaracak) bir dosta (ihtiyacı) yoktur.” O’nu tekbir ile (üstün kılarak) yücelt (büyüklüğünü ifade et).

Kaynak : Cübbeli Ahmet Hoca Efendi

*******

نَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ

مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ ﴿٥٤﴾

ادْعُواْ رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ ﴿٥٥﴾

  وَلاَ تُفْسِدُواْ فِي الأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاَحِهَا وَادْعُوهُ خَوْفًا وَطَمَعًا إِنَّ رَحْمَتَ اللّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ ﴿٥٦﴾

A’RAF Suresi

7/A’RÂF-54-55-56 :  

54-İnne rabbekumullâhullezî halakas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin summestevâ alâl arşı, yugşîl leylen nehâre yatlubuhu hasîsen veş şemse vel kamere ven nucûme musahharâtin bi emrihi, e lâ lehul halku vel emr(emru), tebârakallâhu rabbulâlemîn(âlemîne).

55-Ud’û rabbekum tedarruan ve hufyeh(hufyeten), innehu lâ yuhıbbul mu’tedîn(mu’tedîne).

56-Ve lâ tufsidû fîl ardı ba’de ıslâhıhâ ved’ûhu havfen ve tamaâ(tamaan) inne rahmetallâhi karîbun minel muhsinîn(muhsinîne). 

54-Semaları ve arzı altı günde yaratan, muhakkak ki sizin Rabbiniz Allah’tır. Sonra arşa istiva etti. Gündüz, onu süratle talep eden (takip eden) gece ile örtülür. Ve güneş ve ay ve yıldızlar O’nun emrine musahhardır (boyun eğmişlerdir). Yaratma ve emir O’nun değil mi? Âlemlerin Rabbi mübarektir, şanı yücedir. 

55-Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin. Muhakkak ki O, haddi aşanları sevmez.

56-Islâh olduktan sonra yeryüzünde fesat çıkarmayın. Allah’a korkarak ve umutla yalvarın. Şüphesiz ki Allah’ın rahmeti muhsinlere yakındır.

*******

İsra Suresinin 110-111. ayetleri hakkında rivayet edildi ki:

1)Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim sabah akşam İsra Suresinin son iki ayetini (110-111) okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.” (3)

2)Kişinin Yatmadan evvel A’raf suresinin 54-56 ayetleri ile İsra suresinin son iki (110-111) ayetlerini okuması müstehaptır. Zira bu ayetleri okuyup da uygulayanların elbiselerinin içine, onları, korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir. (4)

3)Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e borçtan (dolayı) şikayet eden bir kimseye İsra Suresinin 111. ayetini okumasını tevsiye etti.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir kişi gelerek:

-Ey Allah’ın Resulü! Benim çok borcum var, bir gün olsun borçtan kurtulamadım, der. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’de ona şöyle cevap verir:

-“İsra Suresi’nin son ayetini çok oku ve her okuyuşun sonunda üç defa “tevekkeltü ‘alel-hayyillezi la yemutü” söyle! Allah’u Teala seni borçtan kurtarır.”(5)

4)Abdulmuttalib oğullarından konuşmaya başlayan her çocuğa Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra suresinin 111. ayetini öğretirdi.

5)Her kim İsra suresinin 111. ayetini okursa, Allah’u Teala yeryüzü ve dağlar kadar ecir sevap yazar.